[...] potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego owocu. Nie stosuj jedzenia jako nagrody! Postępując w ten sposób, wzmagamy działanie ośrodka nagrody, co może nasilać odczuwanie głodu hedonistycznego. To z kolei prowadzi do spożywania zbyt dużej ilości produktów smakowitych. W rezultacie dostarczamy zbyt dużo energii i tyjemy.
Każdy z nas wie, czym jest głód, odczuwamy go na co dzień, część osób odczuwa go bardziej, a część mniej. Nie każdy jednak wie, że uczucie głodu nie zawsze jest związane z ilością czy kalorycznością spożytego pożywienia, a z hormonem, który za nie odpowiada. Atrakcyjność niskokalorycznego jedzenia nie zmieniała się znacząco pomiędzy wizytami. [...]
[...] efektywnego zmniejszania łaknienia, co przekłada się na dalsze korzyści. Podsumowanie Diety z przewagą węglowodanów mogą pomagać w regulacji łaknienia, zmniejszając uczucie głodu i co za tym idzie - ograniczając podaż energii. Tego typu rozwiązania żywieniowe mają więc pewien potencjał jako diety odchudzające. Co więcej, w toku ich stosowania [...]
[...] wspomaga? To zasługa wzrostu stężenia określonych hormonów, do którego doprowadza spożycie odżywki proteinowej, a które uruchamiają procesy związane z dezaktywacją uczucia głodu. Mówiąc wprost, białko serwatkowe, choć jest stosunkowo niskokaloryczne, eliminuje łaknienie i efektywnie syci nawet na kilka godzin. Kolejna kwestia, którą warto [...]
[...] glikemicznym (IG) sprzyja hiperinsulinemii (nadmiernie podwyższonemu stężeniu insuliny), zwiększeniu otyłości, niższym wydatkom energetycznym i zwiększonemu odczuwaniu głodu. W badaniu Pawlaka i wsp. szczury z częściowo wyciętą trzustką otrzymywały dietę o wysokim lub niskim IG. W grupie otrzymującej produkty o wysokim IG odnotowano większy [...]
Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]
[...] w cukrzycy glukagonowi, nie insulinie). Zaburzonej pracy nerek (zwiększona reabsorpcja glukozy). Zaburzeniach mózgu (insulinooporność). Zaburzeniach związanych z regulacją głodu i sytości (w normalnych okolicznościach insulina i leptyna stymulują sytość; w cukrzycy może występować oporność na insulinę i leptynę). Wydawałoby się, że uwolnienie [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] problemów z utrzymaniem diety redukcyjnej, ale także ich nasilenie. Na zakończenie W badaniach naukowych wykazują bowiem wpływ na zmniejszenie dokuczliwości ze strony głodu, dając jednocześnie większe odczucie sytości. Co ciekawe, ten mechanizm, choć nie jako jedyny, stanowi zapewne przyczynek, dlaczego producenci suplementów diety w [...]
[...] miał podczas II wojny światowej. Od tego czasu jednak zdobył sobie popularność na całym świecie i jak widzimy, może mieć również wpływ pośredni na zmniejszenie odczucia głodu. Miłorząb japoński - Ginkgo biloba Miłorząb japoński zalicza się do jednych z najchętniej kupowanych suplementów w przekroju całego świata. Znakomicie sprawdzać się [...]
Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]
[...] mięśniowej. Mózg wykorzystuje ciała ketonowe, gdy tylko ich stężenie we krwi wzrośnie. Barierę krew-mózg ciała ketonowe pokonują dzięki aktywacji transportera (w trakcie głodu lub przy bardzo niskiej podaży węglowodanów w diecie). Mimo, iż ma do dyspozycji ciała ketonowe, mózg potrzebuje pewnych ilości glukozy. Powstaje ona wskutek [...]
[...] mieszany) przynosi o wiele mniejsze, czasem znikome rezultaty. Odpowiednie środowisko do redukcji tkanki tłuszczowej jest związane z niskim stężeniem insuliny. Mechanizmy głodu i sytości grelina oraz oreksyna => neurony => neuropeptyd Y (NPY) oraz peptyd pochodzący od agouti (AgRP, agouti-related peptide) => ośrodek głodu – [...]
W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]
[...] po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców. Skoro dieta w grupie wysokobiałkowej spowodowała supresję leptyny, to oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż w grupie wysokowęglowodanowej). Nie jest to jedyny eksperyment, który przynosi ciekawe rezultaty. Jose Antonio i wsp. sprawdzali, jakie efekty przyniesie [...]
W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]
[...] tutaj część odżywek wysokobiałkowych np. pochodzących z micelarnej kazeiny, białka jajecznego, białka grochu, charakteryzuje się bardzo wysoką zdolnością do tłumienia głodu. Jeśli zatem Twoja dieta nie zawiera albo wystarczającej ilości białka - patrz początek artykułu albo/i nie zawiera białek wskazanych w zdaniu wyżej, może to być [...]
[...] po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców, skoro dieta w grupie wysokobiałkowej spowodowała supresję leptyny, to oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż w grupie wysokowęglowodanowej). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne stanowią współczesną plagę. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Najgorszy jest fakt, iż nadwaga oraz nieaktywność fizyczna są powiązane nie tylko z cukrzycą, ale też nowotworami i np. chorobą niedokrwienną serca. Wyniki po 12 [...]