Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
[...] kinetyce. W praktyce miód nie różni się niczym od cukru stołowego (sacharozy) czy syropu glukozowo-fruktozowego. „Ale to jest naturalne?!”. Wirusy, bakterie, trujące grzyby, jady węży i skorpionów, toksyny, morfina, heroina i kokaina, różnorakie alkaloidy, też są naturalne, a większość z nich wcale nam nie służy. Niektóre naturalne [...]
[...] chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. wirusy, bakterie, grzyby i pierwotniaki. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] i na dużym ogniu smażymy około 3 minut. Jeśli mamy kurki z zalewy, odsączamy je i wrzucamy na patelnię. Masło nie jest konieczne, ale także zwiększamy moc pod patelnią by grzyby odparowały. Na końcu dodajemy posiekanego pomidora bez skórki. Całość mieszamy i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem. Gotowe. Na koniec dodajemy natkę pietruszki [...]
[...] Uchodzi za… guru. Wiem, iż to modne słowo, jednak tym razem pasuje do postaci, jaką jest Farah. Ciągle jestem pytany o środki dopingujące. Co najgorsze, w Internecie, jak grzyby po deszczu, pojawiają się portale poświęcone sterydom anaboliczno-androgennym. Są pełne błędów, mitów i przeinaczeń. Większość ludzi marginalizuje zagrożenia płynące [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
Wiele osób neguje medycynę, poleca za to terapie zdrowotne oparte o rozmaite zioła. Ironia tej sytuacji jest oczywista, gdyż substancje zawarte w ziołach to także są związki chemiczne, wywierające efekty farmakokinetyczne i farmakodynamiczne. Wiele leków powstało wskutek syntezy substancji, która pierwotnie występowała w tylko w ziołach lub w [...]
[...] DHT można stosować miejscowo. Zarówno ketokonazol, jak i spironolakton działają za pomocą podobnych mechanizmów, jeśli jednak łysienie spowodowane jest przez bakterie lub grzyby, wówczas lepiej sprawdzi się ketonokazol. Kremy progesteronowe są opcjonalne, ale bardziej zalecane mężczyznom po 40-tym roku życia. Fitoestrogeny traktujemy jako [...]
Robisz wszystko tak, jak należy - ćwiczysz, trzymasz dietę, wysypiasz się - i wciąż tyjesz? Czasem zastanawiasz się, czy trudność w zgubieniu kilogramów wynika z popełnianych błędów, czy może ze stanu zdrowia. Jedna z pierwszych rzeczy, jaka przychodzi Ci do głowy to tarczyca. Sprawdziłaś już jednak TSH i mieściło się ono w normie. Czy nadal [...]
[...] czy pyłek kwiatowy, które mają również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i wygląd, m.in. w profilaktyce alergii, detoksykacji czy leczeniu chorób wywołanych przez bakterie, grzyby i drobnoustroje. Dodatkowo miód i jego krewni są bardzo wszechstronni i praktyczni, znajdują zastosowanie w deserach, napojach, daniach głównych, zupach, kosmetykach [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
[...] kiwi do omleta, nie jest tym samym co wypicie soku uzyskanego z kilku grejpfrutów, pomarańczy czy kilkunastu jabłek. Poza tym wirusy, bakterie, patogeny, trujące rośliny i grzyby też mają naturalne pochodzenie, ale to wcale nie znaczy, że są zdrowe. Kluczem zawsze jest umiar. „Zbyt mała aktywność fizyczna” Codziennie staraj się przejść [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] świecie roślin. Kategorie żywności o najwyższej zawartości spermidyny to zboża, rośliny strączkowe i produkty pochodzące z soi. Znaczące ilości spermidyny zawierają również grzyby, groch, orzechy laskowe, pistacje, szpinak, brokuły, kalafior i fasolka szparagowa (do 398 nmol/g). Najniższe poziomy notowane były w kategorii owoców; przykładowo w [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
[...] i kapustę. Nadadzą się do tego również: cukinia pomidory papryka buraczki seler kalafior koperek marchew biała rzodkiew bakłażan botwinka cytryny fasolka szparagowa oliwki grzyby jabłka gruszki śliwki Kup lub zrób samemu Mimo wszystko najlepiej robić kiszonki samemu w domu, gdyż ukiszona przemysłowa kapusta czy ogórki zazwyczaj zawierają środki [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]