[...] węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie: produkty zbożowe szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica). warzywa spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i [...]
[...] np.: warto jeść fasolówkę z chlebem? Ponieważ aminokwasy z białka roślinnego zawarte w pieczywie "uzupełniają" się z aminokwasami fasoli, przez co powstaje pełnowartościowe białko. Mitem jest, że fasola i groch mają badziewne białka. To znaczy same w sobie są badziewne, ale umiejętnie mieszane z innymi aminokwasami mogą być pełnowartościowe.
[...] A, C, E) szczególnie polecane są: brukselka, pomidory, kapusta, zielona i czerwona papryka, szpinak, szparagi, truskawki. Produkty bogate w cynk to: fasola, kiełki pszenicy, groch, orzechy, cebula, drożdże. Witaminy B6, B12, C, kwas foliowy oraz żelazo powinny być dostarczane organizmowi wraz z żywnością, ponieważ zapobiegają rozwojowi anemii, [...]
[...] najlepiej na noc. Może być ale lepiej dać jajka/mięso 2. - ryz 100 g - piers 100 g - orzechy 50 g - warzywo warzywa gotuj krótko i intensywnie, unikaj warzyw strączkowych - groch, kukurydza, bób itp. Orzechy ok, ale daj mniej bo 50g to za duża ilość na 1 raz. Ryż brązowy/basmati/parboiled. Piersi daj więcej bo 100g to mogą sucharki po 60kg jeść [...]
Moim problemem jest ogólnie nietolerancja pokarmowa, na mleko mam bardzo mocny odczyn (białko mleka). Jajka mogę co 4 dni i nie więcej niż 2 na raz. Myślałem też o białku roślinnym typu groch czy konopne. Czerpać tyle białka z samego mięsa? - powoli nie moge na nie patrzeć haha.
bialko soji mozma jesc spokojnie.czytalem w katalogu hi teca ze ona ma bv zblizone do kurczaka takze smialo zreszta ja kilka miesiecy jadlem soje i groch gotowalem i wpierniczalem z ryzem kasza i td niezle mi szlo niezle kupy robilem nic minie padlo nawet sie lekko zarzezbilem kolagen
[...] powoduje uwalnianie enzymu fitazy, a ta z kolei powoduje rozpad fityn, przez co po prostu takie kiełki są dużo lepiej wchłanialnym źródłem substancji odżywczych niż "zwykły" groch. Inne źródła białka to np. podroby jak wątróbka, tyle że nie radzę zbyt często jeść, bo jest tak dużo witaminy A w formie retinolu, a nadmiar retinolu odkłada się w [...]
[...] na wiekszosc z wyminionych witamin i sk. mineralnych). do diety polecam (poza wymienionymi wyzej) wszelkie swieze warzywa i owoce oraz ich soki, ziarno soi, soczewicy, groch, kielki roznych roslin, pelnoziarniste pieczywo, makarony (tradycyjne i sojowe), ryz, kasze, platki owsiane, zarodki i ziarno pszenne, drozdze piwne; dla nie-wegan [...]
[...] to jak najbardziej można wybrać odżywkę białkową serwatkową. W sytuacji gdybyś również miał nietolerancję laktozy, to można wersję bez niej w składzie. Jeżeli ma to być produkt typowo wegański, to białko groch/ryżowe. https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Vegan_Pea_Protein-opis40740.html https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Pro_Whey_+-opis42098.html
Jeśli jesz ryby to nie jesteś wegetaianinem. Ryba to zwierze, wegetarianie nie jedzą żadnych zwierząt, tylko produkty pochodzenia zwierzęcego (tzn jaja, mleko, miód) Warzywa są oczywiście bardzo ważne w każdej diecie, ale wystarczająco białka z samych warzyw nie dostarczysz jeśli chcesz ćwiczyć na masę. Jedz dużo serów (szczególnie twaróg), [...]
ja tam, zarlem zawsze kefiry twarogi sery i miecho teraz jem soje groch troszke serkow troszke mleka i jajka najwiecej soji i grochu i slonecznika luskanego i ryzu i platek owsianych i po tej dietce zrzucilem 10 kg wiekszosc spadkow to luszcz z brzucha okolo 11 cm sila prawie mi nie spadla a jakos miesni si epoprawila czytalem ze nie wazne jak [...]
1.Ja się doczepiam już do pierwszego, gdzie tu tłuszcze, gdzie tu białko? 2.Jest okej, ale warzyw nie wliczaj. Wliczasz tylko strączkowe(fasola,groch) i ziemniaki,bataty. 3.Kolejna osoba która je prawie kilo gainera tygodniowo. Po co Ci to? Zamień to na posiłek a gainera bierz porcję. Reszta okej, jeżeli to posiłek nie okołotreningowy to [...]
[...] białko : jaja, podroby, chude i tłuste mięsa (schab, karkówką są dość danie, wątróbka, serduszka itd, ryby z puszki raz na jakiś czas) ryby tłuste, chude. Strączki jak groch, fasola, ciecierzyca, soczewica (to takie ziarna w biedronce dość tanie, ale długo trzeba np. ciecierzycę gotować to minus, wcześniej namaczać...drugi minus, ale [...]