[...] nie ma nic prostszego niż przeczytanie etykiety. Samodzielnie przygotowuj posiłki Chcąc zachować szczupłą sylwetkę i zdrowie po 50-tce (i nie tylko), postaw na samodzielne gotowanie. Stołując się w restauracjach, barach szybkiej obsługi i sięgając po fast foody, nigdy nie wiesz do końca, co zjadasz i jaka jest tego kaloryczność (a jest [...]
[...] nadal będzie taka dietetyczna, zależy od sposobu jej przyrządzenia. Najzdrowsze jest gotowanie ryby na parze lub grillowanie - wystarczy doprawić lekko mięso ziołami i cytryną, nawet nie dosalając, bo ten sposób przyrządzania "wydobywa" z ryb morskich zawartą [...]
[...] do przeciążenia sytemu obronnego dając powyższe symptomy. Przyczyny: - osłabiony system immunologiczny, - długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, - picie i gotowanie przy użyciu wody z kranu, - dieta bogata w proste węglowodany (ziemniaki, pieczywo), - zażywanie pigułek przeciwciążowych i sterydów, - stres i [...]
[...] oparte na ciśnieniu płynu komórkowego wypełniającego bardzo cienkie i delikatne ścianki komórkowe. Wszelkie uszkodzenia mechaniczne (cięcie, zgniecenie) lub termiczne (gotowanie) delikatnych ścianek komórkowych powoduje wyciek płynu komórkowego na zewnątrz, tym samym czyniąc go o wiele bardziej dostępnym dla enzymów trawiennych [...]
[...] -margaryny, maslo-zamieniamy na oliwę z oliwek, nasiona, pestki, orzechy, -nabiał tłusty-zamieniamy na chudy, -frytki, chipsy, słodycze. SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA: -mięso:gotowanie, grilowanie, duszenie, pieczenie, -ziemniaki, makarony, kasze: gotowanie, -warzywa: gotowane lub na surowo, doprawiane oliwami. Ja przez pierwsz miesiące ćwiczeń [...]
[...] (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych, np. obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) podwyższa ich indeks glikemiczny. Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyła, stosuj dietę o obniżonej wartości energetycznej. Zdecydowanie ogranicz produkty [...]
[...] poszczególnych składników odżywczych odpowiadał zapotrzebowaniu ustroju dorosłego człowieka. Przy obróbce surowców bardzo ważnym czynnikiem jest ich rozdrabnianie i gotowanie. W podanej diecie niewskazane są pokarmy surowe, smażone, pieczone i wędzone. Posiłki powinny być podawane często, co najmniej 5 razy dziennie, ale w małych [...]
[...] w diecie ilości białka dobiera się w niej zawierające dużo potasu dozwolone produkty roślinne. Można również uzyskać wysokie stężenie potasu w wywarach z warzyw przez gotowanie kolejno kilku warzyw w jednym wywarze. Dieta bogatoresztkowa, to dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka [...]
[...] • Wskazane jest unikanie potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku. Dlatego raczej nie poleca się smażenia jako metody kulinarnej. Zdecydowanie lepsze jest gotowanie, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii. • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce [...]
[...] a co za tym idzie nie odkładania energii/kalorii w postaci tkanki tłuszczowej, tylko wykorzystywanie jej do funkcjonowania organizmu. 4. Polecane techniki kulinarne to gotowanie, gotowanie na parze/krótko w wodzie (ponieważ wszystkie cenne skł. odżywcze zostają w produkcie), pieczenie, duszenie (które jednak powinno być częściowo [...]
[...] (i robi to nadal!). Ich sprzedaż rośnie, a im więcej ich jemy, tym mniej spożywamy innych węglowodanów. W miarę jak nasze życie nabiera tempa, mamy coraz mniej czasu na przygotowanie posiłków ze świeżych produktów i stajemy się zależni od gotowych dań produkowanych przez firmy, którym zależy na osiągnięciu zysku, a nie na naszym zdrowiu. [...]
[...] 10 %, jednak jeśli ogrzewamy czy smażymy potrawę przez długi czas w 100 oC w odkrytym naczyniu, wówczas straty wit. A są bardzo duże, można to ograniczyć poprzez smażenie i gotowanie pod przykryciem. Ponieważ jest to witamina rozpuszczalna w tłuszcach, a nie w wodzie, podczas gotowania nie ulega wypłukiwaniu tak jak to było w przypadku witaminy [...]
Znalazłem w necie ciekawe tabelki z zapotrzebowaniem na mikro i makroelementy. Jeżeli było to wywalcie, ale nie widziałem tego na forum. Pozdrowionka Składniki mineralne ze względu na zapotrzebowanie organizmu dzieli się na dwie grupy: makroelementy i mikroelementy (pierwiastki śladowe). Makroelementy są to pierwiastki, których dzienne [...]
[...] naturalnych lub sztucznie dodawanych przeciwutleniaczy trwałość witaminy E jest większa. Podczas blauszowania i suszenia warzyw i owoców straty tokoferoli są duże. Zwykłe gotowanie nie niszczy ich wcale. Stosunkowo mało wiadomo na temat wchłaniania witaminy E. Wchłanianiu sprzyja żółć i obecność tłuszczów w pożywieniu. Najbardziej aktywny jest [...]
[...] „. Używanie sportowych napojów izotonicznych jest wprawdzie możliwe, ale tylko pod warunkiem ich starannego doboru i ograniczonej ilości. Lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie sobie takiego napoju w domy z własnych źródeł … wystarczy do litra wody stołowej dodać sok z jednej cytryny lub połówki grejpfruta, szczyptę soli kuchennej ( około [...]
[...] na parze. Posiłek 6 X g sera tłustego (feta), X g warzyw (ogórek, papryka, pomidor, cebula, sałata). WAŻNE!!! 1. Wszystkie produkty ważymy przed obróbką; 2. Obróbka: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, wędzenie, smażenie (bez tłuszczu); 3. Wszystkie przyprawy/ zioła dozwolone. Osoby z nadciśnieniem tętniczym lub mające [...]
[...] zgodni, co do zalet tej egzotycznej metody. Okazuje się bowiem, że przygotowane tak potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dlaczego? Bo gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację! Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Podobnie [...]
[...] w danym okresie chcemy osiagnac. Cykle na ktore dzieli sie ten sposob odzywiania to: 1.Wstep 2.Robienie formy 3.Redukcja masy ciala(jezeli zachodzi taka potrzeba) 4.Przygotowanie do zawodow Dodatkowo: 5.Przyrost masy ciala 1.Wstep - czas trwania 2-4 tygodnie. Glownym zadniem w tym cyklu bedzie nabieranie dobrych nawykow zywieniowych, [...]
[...] Problem mutagenów, substancji toksycznych i rakotwórczym podzieliłem na 3 części. Pierwsza opisywała będzie wpływ obróbki pożywienia przez człowieka. Chodzi o grillowanie, gotowanie, pieczenie, czy smażenie. Druga będzie opisywała problem substancji dostających się do pożywienia w związku z zanieczyszczeniem środowiska naturalnego oraz [...]
[...] i "wypłukane" z witamin i minerałów. Im krótszy czas gotowania i w mniejszej ilości wody, a same warzywa mniej rozdrobnione, nie obrane ze skórki - tym lepiej. Duszenie To gotowanie produktu w małej ilości wody, często z dodatkiem tłuszczu, na wolnym ogniu w szczelnie zamkniętym naczyniu. Zaletą duszonych potraw jest lekkostrawność, niewielka [...]