[...] i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie posiłków”, „nie umiem gotować” itd. Apetyt rano zależy od wyuczenia organizmu, indywidualnych predyspozycji, długości snu i przede wszystkim od ograniczenia podaży [...]
[...] diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, szczególnie na parze, jako jedyną słuszną i zdrową metodę obróbki termicznej. Duszenie Sposób obróbki stosowany dość rzadko. Polega na krótkim podsmażeniu [...]
Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]
[...] jego wchłanianie. Oczywiście jedzony sporadycznie nie stanowi dla nas problemu, ale jeżeli często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik [...]
[...] gdy gotujmy ją w wodzie przez 15 minut. Przygotowując warzywa stosuj metodę ograniczającą ilość wody oraz skróć czas gotowania tak, jak to tylko możliwe. Dobrą metodą jest gotowanie na parze lub krótkie podsmażanie. Możesz również zachować płyn, w którym gotowały się warzywa i dodać go do zupy lub gulaszu. Przechowywanie może również zmniejszyć [...]
To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę. Podsumowanie Jeśli chcesz [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]
[...] środowisku obecnym w warzywach. Niekorzystne działanie substancji antyodżywczych można w dużym stopniu zneutralizować poprzez zastosowanie obróbki, takiej jak moczenie, gotowanie czy fermentacja. Jeżeli jednak substancje antyżywieniowe biorą spory udział w naszej diecie, warto posiłkować się właśnie ich antagonistami, czyli przykładowo w [...]
[...] zgodni, co do zalet tej egzotycznej metody. Okazuje się bowiem, że przygotowane tak potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dlaczego? Bo gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację! Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Podobnie [...]
Czytałem trochę podwieszonych i zaciekawiła mnie różnica między tytułowym blanszowaniem na parze, a gotowaniem na parze. Czym różni się jedno od drugiego? Czasem obróbki i temperaturą, w której zaczyna się gotowanie/blanszowanie? Ciekawi mnie też kwestia obgotowywania/odgotowywania mięsa, zwłaszcza nafaszerowanego hormonami i antybiotykami drobiu. [...]
Witam, zakupiłem parowar Tefal vs4001 coś takiego: http://www.morele.net/produkt/133674 Bardzo proszę o przepisy do gotowania na parze dla aktywnych fizycznie. Nie mam też pojęcia jak długo trzeba pichcić np ryz, jak długo pierś z kurczaka, warzywa etc. Na necie wiele przepisów nie znalazłem... Z góry dziękuję !
witam czy gotowanie potraw takich jak kurczak ziemniaki itp na parze jest lepsze czy moze ...pozostac przy tradycyjnym przyrządzaniu ....aha dodam jeszcze ze nie uznaje soli chciał bym troche przybrac na wadze i nabrac siły pozdrawiam
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Proszę pomóżcie w ogarnięciu tematu jak się gotuje na parze na które bardzo chciałbym się przestawić ze względu na oszczędność czasu. Chcę się zapytać o przyrządzeniu kurczaka tak aby wyszedł podobny do tego smażonego, no nie wiem z taką jakby panierką... Jakich przypraw używać? Czy mam go obtaczać w oleju czy oliwie? Czy może kupić jakiś olej [...]
No pytanie jak w temacie - jaki smak maja potrawy gotowane na parze? Chodzi mi glownie o smak piersi z kurczaka. Czym (o ile w ogole) najlepiej doprawiac? Jakie warzywa najlepiej do parowaru ? Na dniach mam zamiar kupic parowar wiec wole wiedziec jak potrawy beda smakowac. A na co jeszcze zwrocic uwage przy kupnie ?? Pozdrawiam:)