SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

go on protein

  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2117 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • Grejpfrut: odchudza czy tuczy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] jedna porcja grejpfruta dostarczała ~85 kcal, w tym 1.9 g białka, 20.7 g węglowodanów, 0.2 g tłuszczów (czyli w porcji było ~283 g owoców). Chleb dostarczał 158 kcal (4.8 g protein, 29.8 g węglowodanów, 2.2 g tłuszczów). Warzywa smażone 202.5 kcal, w tym 2.7 g protein, 14. 6 g węglowodanów, 14.8 g tłuszczów). Wyniki? największy wzrost stężenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4330 Data: 2019-03-29 08:32:14
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7111 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • [...] Mindy S. Kurzer „Hormonal Effects of Soy in Premenopausal Women and Men” https://academic.oup.com/jn/article/132/3/570S/4687378 Robert A. Di Silvestro i in. „Soy protein intake by active young adult men raises plasma antioxidant capacity without altering plasma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3079 Data: 2020-09-16 14:36:59
  • Trenuj jak profesjonalny kulturysta!

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14708 Data: 2017-12-13 08:59:06
  • [...] Możliwy jest: spadek ilości adrenaliny spadek ilości testosteronu wzrost ilości białych krwinek wzrost ilości białka C-reaktywnego (białko ostrej fazy - CRP, ang. c-reactive protein) jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, infekcji wirusowej, bakteryjnej, wysokie stężenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5427 Data: 2017-05-07 10:37:07
  • [...] wzrost stężenia SHBG, czyli o wiele mniej testosteronu było dostępne w postaci aktywnej biologicznie. Czyli tak naprawdę przy diecie ultrawysokobiałkowej (44% energii z protein), efektywne stężenie testosteronu wcale nie musiało być niższe! Poza tym przy diecie wysokobiałkowej nieco wyższe było stężenie estradiolu, a on reguluje przyrost [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2945 Data: 2022-10-12 19:20:23
  • [...] klubów, amatorscy biegacze czy pływacy. Zmiany w sylwetce zaczynają się od zmian w sposobie odżywiania. Referencje: Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5792004/#pone.0191609.s001 A Malhotra1, T [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10104 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • [...] O'Neal DN1, Hew FL, Best JD, Alford „The effect of 24 months recombinant human growth hormone (rh-GH) on LDL cholesterol, triglyceride-rich lipoproteins and apo in hypopituitary adults previously treated with conventional replacement therapy.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10502452 Caidahl K1, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22649 Data: 2019-10-03 08:41:55
  • [...] na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z gainera lub wysokokalorycznego posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po zakończeniu sesji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12661 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Wiele osób używa tarczycy jako argumentu w dyskusji „dlaczego nie chudną”. Twierdzą wtedy, że „mają wolny metabolizm”. W większości wypadków są to niczym nie poparte tezy, funkcjonujące raczej jako wygodne wymówki. W prawie wszystkich wypadkach tycie zależy od utrzymywania dodatniego bilansu energetycznego. Jeśli człowiek objada się wystarczająco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5197 Data: 2020-07-30 12:35:42
  • [...] redukcji tkanki tłuszczowej? Proszę tak nie rozumieć cytowanego badania, gdyż jest to interpretacja błędna! W licznych badaniach wykazano, iż właściwa (zwiększona) podaż protein jest niezbędna do osiągania redukcji tkanki tłuszczowej‎. Po prostu nie należy podawać białka serwatkowego bezpośrednio przed treningiem aerobowym - jednak ogólna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3283 Data: 2019-07-03 11:16:05
  • [...] zawodnika faktycznie duży zysk mogłyby przynieść 2 - 3 porcje po 30 - 40 g odżywki białkowo-węglowodanowej, a nie izolowane podanie raz dziennie 28 g węglowodanów lub tylko protein. To nie znaczy, że węglowodany, BCAA czy białko serwatkowe nie działają, tylko że efekty osiągnięte przez Jima Stoppanieggo i wsp. są nieprawdziwe, wymyślone.  Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8773 Data: 2020-12-16 08:45:46
  • Diety niskowęglowodanowe a poziom testosteronu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5610 Data: 2020-09-25 10:58:09
  • Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4204 Data: 2020-11-17 19:56:27
  • 15 pokarmów na które czekają Twoje mięśnie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 43073 Data: 2018-04-14 11:44:48
  • Gainer mutant mass

    Artykuł
    Suplementy

    [...] kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. Prostota zastosowania odżywki tego typu sprawia, że gainer chętnie jest umieszczany w diecie osób trenujących, zwłaszcza tych, które mają problem z budowaniem masy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4047 Data: 2018-09-25 17:26:10
  • Wzrost mięśni jest niezmiernie powolnym procesem. Niestety w dobie Facebooka, Instagrama i YouTube pojawiło się wielu "guru", którzy w rzeczywistości naciągają nie tylko rzeczywistość, ale i swoich klientów. Osoby te obiecują niesamowite przemiany sylwetki w ciągu 4, 6 czy 10 tygodni. Pojawiają się też eksperymenty z „nabieraniem masy” w ciągu 3 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5063 Data: 2020-08-18 08:33:31
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6652 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10092 Data: 2017-07-16 13:09:43