[...] i spożywam po nim 50g ww i 30min później dostarczm 30g białka ale bez ww i następnie ide grać w noge i gram ok.1h(dosyć intensywnie) ale uzupełniam w tym czasie utraconą wode, to po grze wiem że musze uzupełnić stracony glikogen ww, ale czy białko które dostarczyłem uległo spaleniu, czy wykorzystane zostały tylko ww? Jak zniosą to moje mięśnie?
[...] ma glukoza (ok.75%), następnie fruktoza (ok. 20%) oraz galaktoza (ok.5%). Procesowi rozkładu podlegają również wewnątrzustrojowe zasoby węglowodanów zgromadzone w postaci glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego. Glukoza, wykorzystywana w organizmie do produkcji energii może być także syntetyzowana z aminokwasów (proces neoglukogenezy), a [...]
[...] naprzykład łosoś dostarczają tak zwanych omega-3 kwasów tłuszczowych. Dzięki nim mięśnie stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Zatem - mięśnie spalają zapasy glikogenu, a do mięśni wchodzą aminokwasy i jednocześnie oszczędzane są rezerwy glutaminy. RADA 3: Zwiększ spożycie sodu. Sód jest podstawowym minerałem niezbędnie [...]
[...] nie muszą, jak wcześniej sądzono, dostarczać 65% całkowitej liczby kalorii z węglowodanów. Rozłożone węglowodany są magazynowane w mięśniach i w wątrobie w postaci glikogenu. W połączeni z fosforanem kreatyny glikogen tworzy ATP niezbędne dla skurczu mięśni. Czyli im więcej węglowodanów, tym więcej ATP i tym lepszy trening, tak? Otóż, [...]
1. Czy teoretycznie przyjmowanie glukozy odrazu po treningu moze powodowac wieksze zakwasy? Wyczytałem że powoduje to stan w którym glikogen jest uzupełniany odrazu z glukozy a nie z kwasu mlekowego ... Nie jestem pewien tych informacji i chciałbym je potwierdzić. Możliwe że coś przekręciłem. 2. Co sądzicie o połączeniu dla posiłku potreningowego [...]
[...] mięśniowych. 3.Jedz właściwe tłuszcze. Nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Kwasy tłuszczowe omega-3, występujące w łososiu zapobiegają zapaleniom mięśni, zwiększają glikogen oraz polepszają syntezę białek. Spożywaj ryby 3 razy w tygodniu. 4.Zwiększ przerwy na odpoczynek podczas treningu. Stosowanie przerw pomiędzy seriami pozwala na [...]
[...] nie ma dużo węgli prostych (zazywczaj to chleb razowy lub ryż z jakimś twarogiem lub mięsem. Na banany codzień też mój budżet by nie wyrobił bo jestem chwilowo spłukany, więc nasówa mi się pytanie czy glikogen w mięśniach też się odpowiednio odnowi z węgli złożonych? Napewno troszkę wolniej ale czy to może negatywnie wpłynąc na wyniki na cyklu?
[...] a ich głównym źródłem energii jest kreatyna, której zasoby wystarczają na około 10 sek pracy. Najbardziej wytrzymałe z białych włókien wykorzystujące jako źródło energii glikogen mogą pracować dłużej ale ich czas maksymalny pracy to 2 min. Włókna białe potrzebują też dluższego czasu na regeneracje - nie będą w stanie pracować w czasie [...]
[...] połączonych wiązaniem b-glikozydowym. Polisacharydy składają się z wielu połączonych ze sobą wiązaniem glikozydowym cząsteczek cukrów prostych. Najważniejsze to skrobia i glikogen, które zbudowane są z wielu tysięcy cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem a-glikozydowym i celuloza zbudowana z wielu cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem [...]
[...] naprzykład łosoś dostarczają tak zwanych omega-3 kwasów tłuszczowych. Dzięki nim mięśnie stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Zatem - mięśnie spalają zapasy glikogenu, a do mięśni wchodzą aminokwasy i jednocześnie oszczędzane są rezerwy glutaminy. RADA 3: Zwiększ spożycie sodu. Sód jest podstawowym minerałem niezbędnie [...]
[...] może szkodliwie wpłynąć na zdrowie ścięgna. Główne kataboliczny (załamanie) efekt pociąga za sobą ułatwienie w konwersji białka w mięśniu i tkanki łącznej w glukozę i glikogen. PS także pomaga systemowi immunologicznemu. Jeśli jesteś chory nie możesz trenować. W przypadku przetrenowania poziom kortyzolu jest wysoki. PS pomaga zmniejszyć [...]
[...] kreatyny jaką wam postaram się przybliżyć jest pirogronian (wzór - rysunek 4). Pirogronian jest końcowym produktem glikolizy, hamuje on cały proces glikolizy i ochrania glikogen podczas wysiłku, co ułatwia jego nadkondensacje w okresie po treningowym. Pirogronian również w mniejszym stopniu powoduje retencje wody w komórkach, pomaga w [...]
w odpowiedziach w moim poprzednim poście doczytałam się, że siłowe należy wykonywać przed aerobami, żeby zużyć glikogen z mięśni. ok, poczytałam trochę o tym, ale mam jedno banalne pytanie (zapewne z równie banalną odpowiedzią :)), a mianowicie czy te ćwiczenia siłowe skoncentrowane na mięśniach ramion i brzucha spowodują wykorzystanie glikogenu z [...]
[...] było. Chodzi mi o maksymalną/optymalną jednorazową porcję WW w posiłku. Wyczytałem w ostatnim numerze KiF (nie SdW ;p), że taka dawka to 60g i powyżej tego odkłada się nie w glikogen a w tłuszcz. Nie pytam, czy to prawda ;P tylko czy coś o tym słyszeliście i czy warto to uwzględnić w diecie? Dieta masowa póki co A tak sobie popatrzyłem, to [...]
[...] adrenalina. Kofeina pobudza enzym lipazy lipoproteinowej. Substancja ta przetwarza zgromadzony tłuszcz w wolne kwasy tłuszczowe, które są preferowanym paliwem, co oszczędza glikogen w mięśniach. Dzięki temu człowiek jest w stanie trenować dłużej, co jest efektem ergogenicznym o niepomiernym znaczeniu. Gdy kofeinę spożywa się na pusty żołądek, [...]
[...] nie muszą, jak wcześniej sądzono, dostarczać 65% całkowitej liczby kalorii z węglowodanów. Rozłożone węglowodany są magazynowane w mięśniach i w wątrobie w postaci glikogenu. W połączeni z fosforanem kreatyny glikogen tworzy ATP niezbędne dla skurczu mięśni. Czyli im więcej węglowodanów, tym więcej ATP i tym lepszy trening, tak? Otóż, [...]
wiem ze po treningu trzeba dostarczyć organizmowi weglowodanów bo zużywa sie glikogen w mieśniach a mieśnie bez glikogenu są w pierwszej kolejności do spalenia. ale czy jak cwicze np nogi to brakuje mi glikogenu tylko w mięsniach nóg czy ogólnie w całym organizmie? i czy podczas treningu aerobowego tez zuzywa sie tyle glikogenu co przy cwiczeniach [...]
Tak sobie siedzę, jakieś pół godziny temu skończyłem trening, glikogen podrasowany, i wypiłbym sobie kawkę. No i ciekaw jestem co by się działo po takiej kawce(1,5 łyżeczki rozpuszczalnej, 3 łyżeczki cukru i kapka mleka), gigantyczny katabolizm, czy może wpływ byłby niewielki? Wiecie coś na ten temat? Zdrówki Zmieniony przez - Jaronir w dniu [...]
[...] i w dużych ilościach gdyż zazwyczaj ich koncentracja w produktach żywnościowych jest wysoka (20 - niemal 100% często przekracza 50). Organizm może magazynować je w formie glikogenu mięśniowego i wątrobowego oraz przy nadwyżce ponad aktualne potrzeby organizmu - po odpowiednich przemianach metabolicznych - w tkance tłuszczowej. Ponieważ [...]
[...] możliwości wysiłkowych. Głównym źródłem (zarazem jedynym bezpośrednim)energii do pracy mięśnia jest ATP(kwas adenozyno3-fosforanowy),pośrednie to fosfokreatyna,glikogen,dalej glukoza,kw.tłuszczowe,ketokwasy,aminokwasy. Wszystkie pośrednie źródła na drodze przemian chemicznych służą do resyntezy ATP. Właśnie z tym związkiem związana [...]