Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] i 5 przy ekspozycji tylko na jeden związek inne związki chemiczne, 57 przypadków śmierci w połączeniu z innymi związkami i 25 przy ekspozycji tylko na jeden związek gazy, pary itd., 57 przypadków śmierci w połączeniu z innymi związkami i 36 przy ekspozycji tylko na jeden związek, antydepresanty trójcykliczne, 55 przypadków śmierci w [...]
[...] restrykcyjnych posiłków, porozmawiaj z dietetykiem przed rozpoczęciem tej diety. Ponadto ograniczaj lub eliminuj pokarmy, które mogą sprawić, że biegunka, nadmierne gazy i wzdęcia nasilą się. Mogą to być: kofeina, alkohol, napoje gazowane, żywność bogata w cukier, tłuste potrawy, produkty wzdymające (np. fasola, kapusta i brokuły). Aby [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
[...] zawierających oporną skrobię. Jeżeli do tej pory jadłeś mało takich produktów, to dodawaj je powoli, ponieważ oporna skrobia i błonnik ulegający fermentacji mogą powodować gazy i wzdęcia, jeśli wprowadzisz zbyt dużo, za szybko. Unikaj też fast foodów i diety bogatej w mięso z hodowli, gdyż nie są korzystne dla Twojego zdrowia, jeśli są [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
Wzdęcia, zwiększony apetyt (zwłaszcza na słodycze), zmienny nastrój, łatwe wzruszanie się i wpadanie w złość, osłabienie, tkliwość piersi. Znane są Ci takie objawy każdego miesiąca? Jeśli należysz do 20% kobiet, które doświadczają silnego zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), zarówno Ty, jak i Twoje otoczenie, masz opisanych wyżej objawów [...]
[...] więcej gruntów. Warto jednak pamiętać, że rośliny używane do produkcji mleka komercyjnego nadal wymagają zasobów, takich jak ziemia i woda. Ich produkcja emituje również gazy cieplarniane, takie jak dwutlenek węgla, metan i podtlenek azotu, które przyczyniają się do globalnego ocieplenia. Mimo to wszystkie mleka roślinne mają różne zalety i [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]
Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]
[...] Pomimo oczywistych korzyści zdrowotnych, warzywa strączkowe znane są z tego, że u wielu osób powodują problemy trawienne. W wielu wypadkach spożycie fasoli oznacza gazy i wzdęcia. Na szczęście istnieją sposoby, aby fasola i rośliny strączkowe były łatwiejsze do strawienia. Zacznij od moczenia fasoli przez co najmniej 8 godzin w [...]