[...] ( flax seed oil) - jest źródłem niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego linolenowego ( n3) pełniącego w organizmie różnorodne funkcje budulcowe i regulacyjne. Zawiera fitoestrogeny - substancje regulujące u kobiet stosunek hormonów żeńskich : estrogenu do progesteronu. ( zaburzenia między poziomem tych hormonów maja zdecydowany wpływ na [...]
[...] A, E, C, K , koenzym Q, oraz komplet bipopierwiastków. Jest także bogata w izoflawony, zwłaszcza w genistein oraz w mniejszym stopniu daidzein. Wyciągi z soi zawieraja fitoestrogeny, które wykazują silne działanie antyutleniające. Izoflawony zawarte w soi neutralizują szkodliwe działanie rodnika nadtlenkowego, który ma zdolnośc utleniania [...]
[...] dlatego postępowi urolodzy już dzisiaj proponują ciekawe rozwiązanie… Okazuje się bowiem, że wszystkimi, pozytywnymi cechami słabych estrogenów obdarzone są niektóre fitoestrogeny (estrogeny roślinne), a szczególnie związki polifenolowe, znajdowane w soi – izoflawony. Izoflawony wiążą ER beta ponad 20 razy silniej, aniżeli alfa, w związku [...]
[...] Soja nie jest źródłem żelaza, tylko prawdziwe mięso. A bardzo dużo jest w społeczeństwie niedokrwistości i żelazo jest potrzebne. Ponadto europejska soja jest bogata w fitoestrogeny. Ich nadmiar powoduje hamowanie wytwarzania hormonów własnych, zwłaszcza testosteronu. To dobre dla kobiet w menopauzie. Czy to nie przez tę soję mężczyźni [...]
[...] przeszłam na indyka. - soja- to jest moje nowe wyzwanie. Pomysł z soją podrzuciła mi moja ginekolog. To będzie teraz mój pierwszy tydzień na soi. Nie wiem jak zareaguję na fitoestrogeny, ale zgodnie z tymi badaniami http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214337/ powinno być OK, stąd codziennie ona w mojej diecie. I wychodzi na to, że [...]
[...] C i E, Martynowicz i wsp. Rola stresu oksydacyjnego w patogenezie nadciśnienia tętniczego należą beta-karoten, ubichinon, glutation oraz tauryna, flawonoidy, likopen i fitoestrogeny. Witamina C oraz tauryna normalizują stężenie ET-1 oraz NO u palaczy tytoniu . Witaminy C oraz E hamują wzrost komórek mięśni gładkich i sprzyjają [...]
[...] ( flax seed oil) - jest żródłem niezbędnego nienasyconego kwasu tłuszczowego linolenowego ( n3) pełniącego w organizmie różnorodne funkcje budulcowe i regulacyjne. Zawiera fitoestrogeny - substancje regulujące u kobiet stosunek hormonów żeńskich: estrogenu do progesteronu. ( Zaburzenia między poziomem tych hormonów maja zdecydowany wpływ na [...]
[...] estrogenu do progesteronu. (zaburzenia między poziomem tych hormonów mają zdecydowany wpływ na odkładanie się podskórnej tkanki tłuszczowej), w organizmie mężczyzny fitoestrogeny zmniejszają poziom estrogenów- tym samym pełnią rolę ochronną dla prostaty przed nowotworami. W oleju lnianym występują również ligandy- substancje sterujące [...]
[...] tłuszczowe omega 3, a 14-15 % kwasy tłuszczowe omega 6. Ponadto nasiona lnu zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny. Wymienione składniki powodują , że siemię lniane nie tylko odżywia ale i leczy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie [...]
[...] strukturę włosów i paznokci. - Poprawia - Poprawia odżywienie cebulek włosa. Doppelherz aktiv Na włosy i paznokcie + skrzyp Preparat bogaty w krzem, związki siarkowe, fitoestrogeny i fitosterole, aminokwasy, niezbędne kwasy tłuszczowe i witaminy. Skoncentrowany wyciąg ze skrzypu (odpowiadający 1000 mg ziela skrzypu) jest źródłem [...]
Witam serdecznie i przedstawiam wam katalog, który stworzyłem z myślą o mej przyszłej kobiecie. Jest to zbiór najciekawszych artykułów serwisu medycznego RESMEDICA, który zapewne wielu z was zna a jeszcze więcej będzie miało szansę. Gorąco polecam i zachęcam do lektury. I. Kosmetyka: * Nasza skóra - http://resmedica.pl/ffxart6006.html * Czym się [...]
Witam, czytałem taki art że w soi zawarte są fitoestrogeny Czy jedzac lecytyne sojowa moge sobie przed przypadek podwyzszyc poziom estrogenow? wiem ze to wyizolowana lecytyna ale moze te fitoestrogeny tez sie do niej przedostaja?
[...] soja nie jest całkiem bezpieczna, gdyż zawarte w niej substancje podobne do estrogenów mogą powodować raka piersi. (za Journal of Nutrition) Popularyzowany jest pogląd, że fitoestrogeny blokują receptory estrogenu więc doraźnie zapobiegają rozwojowi raka piersi. Skutki zdrowotne działania hormonów środowiskowych (fitoestrogenów) pojawiają się [...]
[...] bioflawonoidy (antocyjany, proantocyjany, kurkumin, zeaksantyna, likopen, luteina, kumaryny i kwas chlorogenowy, kwas elagowy, genisteina, izotiocyjaniany i indole, fitoestrogeny, sulforafan). W badaniach prowadzonych przez University of Hawaii (USA) dowiedziono, że dieta obfitująca w środki spożywcze, które są dobrymi źródłami [...]
[...] foenum-graecum Istnieją w przyrodzie pewnego rodzaju związki przypominające budową chemiczną związki sterydowe organizmów ssaków. Należą do nich wszelkiego rodzaju fitoestrogeny, fitosterole oraz saponiny steroidowe. Tribulum terrestris oraz Trigonella foenum-graecum w postaci skoncentrowanych ekstraktów dostarczają anabolicznych [...]
W warzywach i owocach ukryte są nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także substancje lecznicze. Aby jednak mogły one korzystnie wpływać na zdrowie, musielibyśmy warzywa i owoce jeść kilogramami. A to siłą rzeczy nie jest możliwe. Pamiętajmy również, że przechowywane w lodówce, gotowane, czy duszone tracą one wiele cennych składników. [...]
Jako, że ostatnio pojawiło się dużo pytań dot. soji postanowiłem poszukać czegoś odnośnie tego w internecie. Owoce moich poszukiwań można przeczytać poniżej :) Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy [...]
Mit: Zastosowanie soi jako pozywienia datuje sie na wiele tysiecy lat temu. Fakt: Soja byla pierwszy raz uzyta jako pozywienie w czasach póznej dynastii Chou (1134-246 pne), dopiero kiedy Chinczycy nauczyli sie fermentowac nasiona soi zeby produkowac potrawy jak tempeh, natto czy tamari. Mit: Azjaci spozywaja duze ilosci soi. Fakt: Przecietne [...]
Ponieważ sam spozywam czesto soję jako źródło lecytyny,postanowilem podzielic sie wrazeniami moich odkryc;] Mit: Nowoczesne przetwory sojowe posiadaja takie same zalety zdrowotne jak tradycyjne fermentowane potrawy sojowe. Fakt: Wiekszosc nowoczesnych przetworów sojowych nie jest fermentowana w celu neutralizacji toksyn zawartych w ziarnach a [...]
[...] pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów (cukrów) złożonych. Ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają również fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom [...]