Z resztą podobne błędy dokonują nieraz nawet wykwalifikowani specjaliści, czy osoby zajmujące się działalnością naukową. Stąd też nawet w niezależnych publikacjach naukowych pojawiają się niewłaściwe wnioski. Jest wiele prawdy w tym co napisałeś (w obu postach powyżej). Przynajmniej z mojej perspektywy. Należy pamiętać, że czasami błędy wynikają z [...]
[...] i nie warto z nich korzystać", jak i entuzjazm typu: "substancja X działa - bo tak pisali na pubmedzie" - są nieuzasadnione i nie zbliżają do poznania istoty rzeczy. Tymczasem zbyt często takiego typu przekonania stanowią pryzmat stosowany do weryfikacji danych czy wyboru ich źródeł. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-16 15:57:20
[...] jednak spore wątpliwości dotyczące podważania roli cholesterolu, czy poszczególnych frakcji lipoproteinowych w etiopatogenezie chorób układu krążenia. Przy czym (podkreślam) nie mówię o kwestii spożycia cholesterolu z pokarmem, a o parametrach biochemicznych krwi zwanych "profilem lipidowym". Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-16 15:50:59
Faftaq całkowiecie się podpisuje pod tym co napisałeś. Tylko jest jeden problem, bo Ci co szukają prawdy nie mają dostępu do źródeł poza często sfałszowanymi badaniami.
[...] stanów chorobowych, leków i klas leków, od co najmniej dwóch dekad – niezależnie od typubadań, które były oceniane.” Lexchin J, Bero LA, Djulbegovic B, Clark O. Pharmaceutical industry sponsorship and research outcome and quality: systematic review. British Medical Journal 2003;326:1167-70. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-16 16:00:28
[...] własnej wiedzy, a utwierdza się w danym przekonaniu, podczas gdy nie musi ono być słuszne. Był taki użytkownik tutaj na forum tom666 chyba miał nick, prowadził dyskusję z faftaqiem i o ile ze strony faftaq'a było nie tak źle, to drugiej strony już nie chciało się nawet czytać. Na body-factory jego selektywność lepiej jednak widać, w [...]
[...] nie była specjalnie entuzjastyczna niestety, 3 osoby zwróciły uwagę na słony posmak. Wszyscy jednak , jak się dowiedzieli jaki jest skład i ile kosztuje produkt wyrazili chęć zakupu, stwierdzając że za taką cenę nie ma co wybrzydzać. ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-10 09:52:39 nie wiedziałem że budyń jest słony ale jak kto lubi.
[...] "mądrością", podobnie jak otwartość na możliwość zmiany poglądów lub ich modyfikację pod wpływem merytorycznych argumentów. Miło uprawia się z Tobą dialektykę, ale mam wrażenie, że w dłużej perspektywie może się okazać to dość hermetyczne i mało atrakcyjne dla postronnych czytelników. ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-12 23:01:50
[...] a unified theory based on evolutionary, historical, global, and modern perspectives. Ramsdena i wsp., to zamieszczę - autorzy prezentują bowiem wyjatkowo ciekawe podejście do sprawy cholesterolu, tłuszczu pokarmowego i chorób układu krążenia, wydające się "prostować" pewne rozbiezności. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-13 18:43:09
[...] które by ją potwierdzało, a jej autor nie jest autorem ani jednej publikacji naukowej jest argumentem na jej niekorzyść. Tak więc choć źródło nie przesądza o prawdziwości teorii (bez odpowiedniego uzasadnienia), trudno zgodzić mi się z tym - że samo w sobie nie ma znaczenia. Pozdrawiam. ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-12 15:49:43
[...] zapoznać się z zagadnieniem, które się porusza, zanim - na zasadzie echolalii i uprzedzeń sformułuje się "teorię", czy "kontrargument" i jeszcze nie daj boże - przylepi łatkę naiwności adwersarzowi, samemu tymczasem tak pobieżnie przetwarzajac informacje i pochopnie wyciagająć wnioski ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-12 12:38:30
Faftaq odnoszę się tylko to tego co sam piszesz czyli napoje fementowane są ok. a dlaczego? Domyślam się (popraw jeżeli się mylę) że chodzi o obecność flory bakteryjnej, a z tą niestety jest kiepsko co pokazały testy konsumentów. Więc dla mnie komiczne jest polecanie komuś jogurtów tylko dlatego że na Pubmedzie znalazłem że bakterie są zdrowe a [...]
faftaq i bardzo dobrze . Widziałem twoje wypowiedzi, które są poparte argumentami . Niestety djfafa, który czasem wnosi coś, czasem nie to cytując znanego polskiego kulturystę, że "djfafa to wieczny malkontent". Nie miało być o osobach, dltego chciałem dodać, że póki my żyjemy zawsze będziemy podzieleni czy do mleka, czy do surowców, czy do [...]
[...] lat). Dziwi mnie więc uświadamiający mnie i dyskredytujacy moje (domniemane) podejscie ton Twojej wypowiedzi. Nie chciałbym jednak kontynuowac wątku dotyczącego "mojego podejścia", więc proszę byś powstrzymał się od swobodnych jego interpretacji, do ktorych ja potem zmuszony jestem się odnosić. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-12 10:18:15
Ja mam tylko jedną uwagę do faftaq, bo fajnie się podaje linki do badań naukowych i tam wszystko wygląda ładnie, tylko że te badania mają się nijak to rzeczywistości jaką mamy. Sam kiedyś pisałeś że nie oglądasz TV i nie czytasz prasy, a to błąd bo nie wiesz co się dzieje wokół Ciebie, żyjesz w świecie PubMedu i święcie wierzysz że to co [...]
Witaj faftaq cieszę się że włączyłeś się do dyskusji Widzę że tematykę mleka można rozwijać bez końca a to być może dobrze Jeżeli zerknąć na ostatnie publikacje które przytoczyłeś i wziąć pierwsze dwie inne z listy na pubmed to znajdujemy kolejne niekorzystne właściwości sprowadzające się do zwiększenia podatności zachorowalności na cukrzycę typu [...]
[...] nie tylko od podaży tego pierwiastka z dietą. Przestrzegam więc przed wyciąganiem pochopnych wniosków. Sam nie należę do przesadnych entuzjastów mleka, jednak moja uwagę zwraca przede wszystkim a1-beta kazeina: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12601419 Temat wymaga jednak dalszych badań. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-11 23:26:44