[...] podeszłym wieku. Osoby w podeszłym wieku zwykle zażywają wiele leków, często popijające je właśnie skokami cytrusowymi, także z grejpfruta. Sok grejpfrutowy hamuje działanie enzymów jelitowych, przez co zwiększa się stężenie leku we krwi. W soku z grejpfruta (a także innych cytrusów) znajduje się furanocoumarin, który jest inhibitorem enzymu [...]
[...] Wodno-alkoholowe wyciągi z kłączy i korzeni pokrzywy obniżają stężenie SHBG, czyli globuliny wiążącej hormony płciowe: androgeny i estrogeny. Hamują również aromatazę i słabo obniżają aktywność 5-alfa-reduktazy (enzym ten rozkłada testosteron do 5-alfa-dihydroksytestosteronu, który jest właściwym androgenem działającym na poziomie komórkowym).
Jak działa Sinetrol? 1. Adrenalina i noradrenalina za pośrednictwem receptorów BETA-3 aktywują cyklazę adenylanową do wytworzenia cAMP (komórkowy przekaźnik), który aktywuje LIPAZĘ, enzym spalający tłuszcz w adipocytach – w efekcie uwalniane są kwasy tłuszczowe i wykorzystywane jako źródło energii.
[...] najdelikatniejsza. Gneralnie najlepiej i najsmaczniej wychodzą różne sałatki Np pstrąg wędzony z soczewica A co do nabialu to coz... jak wspominalam raptem 30% ludzkosci ma enzym trawiacy laktoze to raz, druga sprawa kazeina bialko w mleku i oczywiscie w wiekszej ilosci w twarogu jest ciezkostrawna, dlatego wymyslono by jesc go na noc, ale nie [...]
[...] przez komórki spalanie cukrów jako paliwa. Zmagazynować jako glikogen w wątrobie i mięsniach. A reszta cukru jest zamieniana w tłuszcz i w procesie promowanym przez inse(enzym lipazy lipoproteinowej)trafia prosto do komórek tłuszczowych. Nadwaga powstaje gdy organizm ma za dużo insluliny a komórki wątrobowe i mięsniowe mają obniżoną [...]
jaki niedobór i o ile podniesione? Trening ile przed badaniami? Aminotrasferazy (gł. ALT) sa najczęściej nieco podniesione u ćwiczących bo to enzym występujący nie tylko w wątrobie, ale i w mięsniach;-)
[...] normalny (lub wyższy) poziom seksualności oraz produkcji androgenów! Wysokie dawki Nolvadexu mogą zahamować produkcję naturalnego testosteronu. Dzieje się tak dla tego, iż enzym niezbędny do jego produkcji jest zablokowany. Nolvadex jest często dodawany do cyklu z wykorzystaniem silnie aromatyzujących środków jak na przykład testosteron, [...]
[...] dostarczana do organizmu w formie wolnej (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Istnieją dwie drogi metabolizmu fruktozy. Jeden ze szlaków zachodzi w mięśniach i tkance tłuszczowej, a drugi w [...]
i dalej: "W skórze znajduje się enzym (tzw. 5-alfa-reduktaza) pod wpływem którego wolny testosteron dostający się się do komórek jest przekształcany w aktywniejszy biologicznie hormon, którym jest dihydrotestosteron."
[...] jest zasadotwórczy? Jakie substancje za to odpowiadają? Owoce: Rozcięta tkanka zewnętrzna powoduje że tlen łączy się z dekarboksylazą fenolową (chyba tak się nazywa ten enzym) i zachodzi enzymatyczne brunatnienie produktu. Dlaczego jednak owoc brunatnieje czasem w środku (np. jabłko) skoro nie ma dostępu do niego tlenu? Jaka reakcja [...]
Bufor wodorowęglanowy to podstawowy bufor krwi w ustroju. Jest nim transportowany jon C02- (jako HCO3-) z tkanek do płuc. W erytrocytach jest enzym - Anhydraza węglanowa /AW/ która katalizuje reakcje H20 + CO2 <=> H2CO3, kwas węglowy jest nietrwały i rozpada się na H+ i HC03-. Jon H+ jest wiązany (buforowany) przez hemoglobinę, która oddaje [...]
[...] zwiększenia szybkości syntezy białek. Utlenienie aminokwasów (leucyny) tez było większe po spożyciu szybszych białek - ale to było spowodowane przez same aminokwasy -> tj. enzym, który limituje szybkość syntezy białek. Ale stwierdzono lepsza utylizacje białka u osób spożywających wolne białka - poprzez mniejsze utlenianie aminokwasów => [...]
[...] przez komórki spalanie cukrów jako paliwa. Zmagazynować jako glikogen w wątrobie i mięsniach. A reszta cukru jest zamieniana w tłuszcz i w procesie promowanym przez inse(enzym lipazy lipoproteinowej)trafia prosto do komórek tłuszczowych. Nadwaga powstaje gdy organizm ma za dużo insluliny a komórki wątrobowe i mięsniowe mają obniżoną [...]
[...] (...)łączenie ogórka i pomidora nie jest szczególnie fortunne wydaje się mieć dość dobre uzasadnienie. Dysonans pomiędzy tymi warzywami polega na tym, że jedno stanowi zagrożenie dla wartości odżywczej drugiego. Źródłem problemu jest ogórek, a dokładnie zawarta w nim askorbinaza, czyli enzym który rozkłada witaminę C obecną w pomidorach.(...)
[...] wątroby, tarczycy, jelita błony śluzowej, leukocyty , trzustki, nerek i gruczołów ślinowych. Kwas askorbinowy może być utleniany (w podziale) w ciele człowieka za pomocą enzymu oksydazy L-askorbinian. Askorbinian, które nie jest bezpośrednio wydalane z moczem w wyniku nasycenia ciała lub zniszczone w inny metabolizm organizmu jest utleniany [...]
co do trawienia laktozy znajdujacych sie w nabialach wszysko rozchodzi sie o enzym laktaza -o,ktorym juz wspomniales- u czesci osob organizm nie wytwarza tego enzymu i po spozyciu mleka dostaja rozwolnienia jednak jesli sam nie zauwazasz rewelacji zoladkowych po spozyciu produktow mlecznych normalnie trawisz laktoze jednak bazowanie na twarogu, [...]