[...] glikogen? No ale jak skoro insulina blokuje jego rozpad i nasila syntezę?... I kolejna wazna kwestia. Insulina blokuje spalanie tłuszczu zapasowego poprzez supersję HSL (ten enzym inicjuje lipolizę). Mało kto jednak pamięta o tym, że wzrost poziomu lipidów we krwi (np. po spożyciu tłuszczu) działa dokładnie tak samo. Poposiłkowy wzrost poziomu [...]
[...] tej odwróconej aktywności nie zostały ostatecznie, całkowicie wyjaśnione. Wiadomo jednak, że kortyzol rozbija jednocześnie białka i uwalnia z nich aminokwasy. Aktywuje też enzymy, przekształcające aminokwasy w glukozę. Hamuje przy tym zużywanie glukozy, co ostatecznie powoduje, że poziom glukozy znacząco wzrasta. Teraz glukoza stymuluje [...]
[...] jest dwucukrem redukującym i ulega mutarotacji oraz tworzy osazon. Maltoza powstaje jako jeden z produktów hydrolizy policukru - skrobii. Hydroliza skrobii do maltozy jest katalizowana przez enzym diastazę, zawarty w słodzie (kiełkującym jęczmieniu). Z kolei hydrolizę maltazy do glukozy katalizuje enzym zwany maltazą, zawarty w drożdżach
[...] Fusion 3,3gr w 100gr, przy30 g porcji jest to 1 g. Jeden gram przed treningiem mieć lub nie mieć stanowi delikatna różnicę. Szczególne substancje oby dwa białka zawierają enzymy i ekstrakt z szpinaku (ß-Ecdysteron) Laktaza Wersja Professional nie zawiera laktazy w przeciwieństwie do Anabolic Protein Fusion Uzasadnienie Laktaza jest [...]
[...] fruktozo-1,6-difosforan -> (aldehyd 3-fosfoglicerynowy +) fosfodihydroksyaceton -> fosfoglicerol Glicerol jest syntetyzowany w wątrobie, tam też zostaje dołączony do niego enzym kinazy glicerolowej. Dopiero taki glicerol może się połączyć z 3 WKT by utworzyć TG. Glicerol "odzyskany" z rozkładu TG (bo w takiej postaci są tłuszcze pokarmowe) nie [...]
Jak chcesz sie doedukować w dziedzinie enzymow to mogę ci wkleić jakies podstawy. Jezeli chodzi o enzymy trawienne i wydalnicze produkujemy je sami. Enzymy trawiące niektóre cukry i białka przestajemy w pewnym wieku produkować i jest to najzupełniej normalne. Oto niektóre z nich: "Amylazy - enzymy z grupy hydrolaz glikozydowych, rozkładające [...]
[...] tłuszczów (nie licząc o6 i trans) z węglami? nie mam takich mogę Ci tylko napisać to co wiadomo ctrl + c 'Insulina i zwiazany z nia hiperinsulinizm stymuluje aktywnosc enzymu o nazwie lipaza lipoproteinowa. Jego zadaniem jest wychwytywanie kwasów tluszczowych (pochodzacych z tluszczów spozytych podczas posilku) i magazynowanie ich w postaci [...]
Deca jest konwertowana (poprzez enzym 5-AR) do mniej androgennego DHN Test jest konwertowany (poprzez enzym 5-AR) do bardziej androgennego DHT Proscar jest inhibitorem enzymu 5-AR, czyli przystopuje konwersje obu sterydow, zajmuje sie DHT ale zostawia nas z Deca. Proscar moze mi pomoze o ile nie konwertowana deka jest mniej andogenna od DHT.
[...] katalizuje transformację długołańcuchowych acylo-CoA w acylokarnitynę, która może przenikać wewnętrzną błonę mitochondrialną i umożliwiać kwasom tłuszczowym dostęp do enzymatycznego układu β-oksydacji. Translokaza karnitynoacylokarnitynowa jest wymiennikiem i przenośnikiem karnityny w wewnętrznej błonie mitochondriom. Transport cząsteczki [...]
[...] a czesc nie. jedna grupa osob, to osoby na mleko uczulone, ktore nigdy im nie sluzy. druga grupa osob, to osoby ktore gdzies na przestrzeni zycia mleko pic przestaly i ich enzym laktaza (trawiacy laktoze - cukier mleczny) zniknal - one do mleka juz wrocic nie moga... natomiast sa zarowno osoby, ktore mleka nigdy pic nie przestaly (na dluzszy [...]
Skrobia – Trawienie skrobi rozpoczyna się w jamie ustne, gdzie działa amylaza ślinowa, będąca składnikiem śliny. Rozbija ona wiązania 1,4-α- glikozydowi powstają różne długie dekstryny. Enzym ten działa jednak stosunkowo krótko. Jego optymalne pH wynosi 6,7 idlatego nie działa już w żołądku, gdzie unieczynniany jest przez niskie [...]
[...] Cyklu Kwasów Trójkarboksylowych (TCA). Będąc przetwarzanym w TCA, każdy główny rodzaj paliwa konwertowany jest w grupę acetylową, która przenoszona jest przez szczególny enzym zwany koenzymem A. Ostatecznie ATP produkowane jest z innego związku, NADH, generowanego przez TCA. W TCA Jabłczan jest odwodorowany do szczawiooctanu, którego stężenie [...]
[...] reakcji biochemicznych. Wystarczy jednak wiedzieć, że prekursorem czyli takim związkiem wyjściowym w syntezie melaniny jest aminokwas - tyrozyna przkształcany pod wpływem enzymu o nazwie tyrozynaza. To właśnie ten enzym jest pobudzany przez promienie UV i rozpoczyna on pierwszy etap procesu produkcji melaniny. Do swego działania enzym ten [...]
bryan. nie masz nic do napisania to nie pisz Mleko zawiera laktozę (węgle z mleka = laktoza) która jest w jelicie cienkim rozkładana przez enzym laktazę na cukry proste. U ponad połowy populacji enzym ten wraz w wejściem w dorosłość nie jest już produkowany przez organizm więc nie trawi on laktazy co może prowadzić do przykrych dolegliwości [...]
byś może dobrze mówisz. miedzy innymi daltego z grefrutem nie powinno sie brac niektorych lekow, bo "blokuje" pewne enzymy/pewien enzym i enzym ow najpierw rozkada jakis skaldnik grejfruta, dopiero pozniej moze zajac sie czym innym
[...] Mam nadzieje że te kilka wyników zakończy debatę nad tym ‘jaką to sobie krzywdę robię jedząc tak jak jem’. Podwyższony jest 1 enzym wątrobowy. Przyczyn może być x. Dieta,suple,alkohol. Jakby większość albo wszystkie były podwyższone i to znacznie - wtedy bym się martwił. Nie powiem bo jakaś [...]
[...] przedstawiania określonych szlaków metabolicznych. Enzymy Zdecydowana większość reakcji chemicznych zachodzi w organizmie dzięki obecności w komórkach odpowiednich enzymów. Jedynie bardzo nieliczne reakcje zachodzą samoczynnie. Enzymy są to cząsteczki białkowe, które znacznie przyspieszają zachodzenie poszczególnych reakcji. Są więc [...]
[...] staram sie nie jadac produktow ktore sie skladaja z wiecej niz jedengo skladnika;) co do obrobki cieplnej jedzenia i utraty skl.odzywczych,przedewszystkim enzymow,wklejam ciekawy link,sporo ale naprawde warto przeczytac: ENZYMY A DŁUGOWIECZNOŚĆ Artykuł pochodzi z : http://www.rawfoods.com/articles/enzymes.html Tłumaczył: [...]
[...] szybkosci syntezy bialek. Utlenienie aminokwasów (leucyny) tez bylo wieksze po spozyciu szybszych bialek - ale to bylo spowodowane przez same aminokwasy -> tj. enzym ktory limituje szybkosc syntezy bialek. Ale stwierdzono lepsza utylizacje bialka u osob spozywajecych wolne bialka - poprzez mniejsze utlenianie aminokwasów => [...]