[...] rozpatruje się inaczej) Co do tego pomidora i ogórka, była kiedys taka dyskusja w dziale odżywianie Nie ma za bardzo dyskutować Surowe ogórki zawierają askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Dlatego wychodzimy z założeniania, że lepiej nie podawać razem ogórków i innych warzyw/owoców zawierających witaminę C, bo po prostu w takiej [...]
[...] reakcji Maillarda = Zmiatacze tlenu – związki łatwo ulegające utlenieniu - kwas askorbinowy i jego estry (np. palmitynowy) - sól sodowa kwasu izoaskorbinowego - enzym oksydaza glukozowa = Wygaszacie tlenu singletowego – usuwają go ze środowiska przez wygaszacie do stanu tripletowego - karotenoidy (karoteny, ksantofile, [...]
[...] modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej [...]
Tylko jak łączysz świeże, zielone ogóry z pomidorami to to kiepskie combo jest. Lepiej rozdziel w czasie, więcej z warzywek wyciągniesz. ? Tak, tak. Ogórki zawierają enzym askorbinazę, która niszczy wit. C. Podobnie nie należy łączyć pomidorów z twarogiem (i innymi pokarmami zawierającymi wapń) - kwasy łączą się z wapniem, tworząc kryształki [...]
Jeśli mam być uczciwy, to dokładnie już nie pamiętam ale bodaj chodziło o enzym z ogórka (astorbinaza) który niszczy naszą cenną witaminę C. :-) edit: i Mahler mnie ubiegł. ;-) Zmieniony przez - kamikaz w dniu 2012-06-08 19:44:06
[...] przed którym zjem wiecej białka, a mniej weglowodanów. Czy to jeszcze za wcześnie ? : ) No i ciekawostka dnia o której sie dowiedzialem na biologi przy okazji izolowania DNA z cebuli: sok z kiwi i ze świezych ananasów zawiera enzym który poprawia i przyśpiesza trawienie białek ; ) Zmieniony przez - chcebyclepszy w dniu 2013-04-19 15:20:45
[...] ksiazke, jeździmy na uniwerek gdański czesto, jakies warsztaty biologiczne, dużo ciekawych filmów oglądamy. Tak dobrze rozumiesz, ale nie może to być gotowane bo wtedy ten enzym który rozkłada białka bedzie nieaktywny. Ja tak robie, nie wiem czy to placebo ale czuje sie szybciej głodny i lżejszy na żołądku, zwłaszcza jak jem posiłek bogaty w [...]
To są drogie rzeczy, nie przeczę. Ale też powiedzmy sobie szczerze, kupujemy masę kosmetyków niepotrzebnie, bo mają fajne opakowanie albo jakiś nowy fajny enzym ;) Te tutaj to naprawdę jakość, a wcześniej używałam dermokosmetyków Tołpy, więc też nie jakieś pitu pitu za 10 zł, a jednak teraz widzę, jak NAPRAWDĘ mogą działać dobre kosmetyki. Polecam [...]
[...] modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej [...]
a te 2 etapy to transkrypcja i translacja. w procesie transkrypcji powstaje nic mRNA czyli kopia nici matrycowej DNA. Wyglada to mniej wiecej tak, ze enzym - polimeraza RNA skanuje nic DNA w poszukiwaniu promotora - miejsca, ktorym zaczyna sie proces transkrypcji. Nici DNA rozplątuja sie w tym miejscu i zaczyna sie wstawianie nukleotydow do nowej [...]
Heh, może coś nie rozumiem, ale w skladzie tego bialka jest jakis enzym, ktory cytuje ' przyspiesza metabolizm ' wiec tak sie chciałem upewnić Bo nie za bardzo mi zależy na tym pozdro
PYTANIE NUMER 21 Jak nazywa się substancja, która w organizmie ludzkim powstaje z aminokwasu ornityny po przyłączeniu w reakcji katalizowanej przez enzym karbamoilotransferazę ornitynową. Dla ułatwienia: jest to aminokwas który pełni kluczową rolę w cyklu mocznikowym. odp na: [email protected] nazwa tematu: ŚWIĄTECZNY KONKURS PYTAŃ I [...]
[...] 3-4tyg ale co z wątrobą, trudno bombka odpalona w weekend wszystko opisze co i jak i lecimy z tematem Ciekawe info AspAT i AlAT nie jest to parametr w pełni swoisty, gdyż enzym ten występuje także w nerkach, trzustce i jelitach. źródło : www.abczdrowie.pl dziwią mnie te próby bo zawsze są podwyższone pomimo, że GGTP i reszta wychodziły zawsze [...]
"Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie [...]
[...] węglowodanów (mono, oligo, polisacharydy, fruktoza) o zróżnicowanym indeksie glikemicznym (GI). EXTRA MASS™ to pierwszy w świecie gainer, który wzbogacony jest enzymami trawiennymi. Zawiera opatentowany kompleks enzymów trawiennych SOE5 ™. Jednym z jego składników jest laktaza, enzym, który pozwoli unicestwić tę niewielką [...]
[...] SUPER HARD GAINER™ jest bogaty w aminokwasy rozgałęzione (BCAA) oraz peptydy glutaminy. SUPER HARD GAINER™ wzbogacony jest opatentowanym kompleksem enzymów trawiennych SOE5™ . Jednym z jego składników jest laktaza, enzym, neutralizujący obecność niewielkiej ilość laktozy (tylko 1%), która jest pozostałością po [...]
[...] poprzez zapobieganie odkładania się tłuszczu w komórkach. Tłuszcz normalnie wchodzi do komórki przez specjalne „drzwi”, które są kontrolowane przez enzym – „klucz”. CLA sprawia, że te drzwi są zamknięte. Kiedy tak się dzieje, tłuszcz nie może dostać się do komórki, co jest równoznaczne z [...]
[...] mówimy tu o zwierzaku laboratoryjnym, a nie albinosie trzymanym w klatce, który się kartonu nażre i nic mu nie będzie %-) Koniec dygresji. Maltodekstryna to produkt enzymatycznej hydrlizy skrobii, łatwo rozpuszczalna, słodkawa w smaku, szybko absorbowalna w jelicie. Spróbuj długo rzuć bułkę, tak żeby dokładnie pomieszała się ze śliną i [...]
zbyt dużo tłuszczu, zawsze spowoduje zgagę, polecam się przyjrzeć jaki enzym jest za to odpowiedzialny. Nie łącz tłuszczy z dużą ilością węgla, bo efekt nie będzie dobry - duży skok insuliny + zgaga = mulenie. Oddzielaj węgle od tłuszczy, w posiłkach gdzie masz przewagę węgla, tłuszczu już nie dawaj a i odwrotnie : gdzie masz duzo tłuszczu nie [...]
[...] Zasoby glikogenu są bardzo niewielkie. Przez wiele lat sądzono, że węglowodany nieprzyswajalne nie mają większego znaczenia w żywieniu, ponieważ nie są trawione przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka, a także me wnoszą ważnych składników odżywczych. Tymczasem w latach siedemdziesiątych XX w. Burkiti (angielski lekarz) postawił [...]