Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
Wszystko szkodzi! Wszystko powoduje raka! Wszystko nas zabija! Te hasła dotyczące skażonej i trującej żywności są powtarzane przez osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. [...]
Współczesny Internet nie bazuje na danych naukowych, często zaś na obiegowych opiniach. Kiepsko sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym [...]
Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
Akrylamid (niektórzy stosują pisownię akryloamid) został odkryty w 2002 r. w Szwecji. Powstaje on m.in. w czasie obróbki termicznej. Narażenie na akrylamid można ocenić poprzez addukty hemoglobiny. Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
Jeść ryby czy nie jeść? Rtęć na naszym stole „Konserwy z tuńczyka zawierają rtęć" - ostrzegała niedawno prasa i organizacje konsumenckie. Wszczynając alarm, podały listy marek produktów rybnych, które są najbardziej zanieczyszczone i których powinniśmy unikać. „Tymczasem zawartość rtęci w rybach stawianych przez nas na stole nie zależy od [...]
ASPARTAM – ostateczna ocena ryzyka zakończona POZYTYWNIE W 2010 r. na mocy rozporządzenia Komisji (UE) Nr 257/2010 rozpoczęto program ponownej oceny bezpieczeństwa dopuszczonych do stosowania w UE dodatków do żywności. Jedną z bardziej kontrowersyjnych substancji poddanych naukowej ocenie EFSA była powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Chela-Ferr_Med_i3564_d400x400.jpg Chela-Ferr Med Opis Chela-Ferr Med jest produktem o wysokiej zawartości (30 mg elementarnego żelaza) najlepiej przyswajalnego żelaza w formie chelatu aminokwasowego (diglicynian żelaza) - Ferrochel, przeznaczony do stosowania w sytuacjach wysokiego zapotrzebowania organizmu na [...]
[...] Panelu Naukowego Komisji Europejskiej. Jest to pierwszy chelat aminokwasowy minerału, który uzyskał taką opinię i został wpisany na listę Codex Alimentarius http://www.efsa.europa.eu/en/science/afc/afc_opinions/1319.html Firma ALBION® rozpoznaje i wyróżnia produkty, które reprezentują najwyższą jakość i potencję działania, przyznając [...]
10% zniżki dla użytkowników forum ;-) Warsztaty z Dietetyki i Suplementacji w Warszawie oraz 4-ro stopniowe Szkolenie z Dietetyki i Suplementacji - Poziom I w Gdańsku. Najbliższe terminy to: - 13-14 października w Gdańsku - 27-28 października w Warszawie Koszt: - warsztaty 300 zł od osoby, rezerwacja miejsca po uprzedniej wpłacie zaliczki w [...]
Chela-Ferr™ Forte Żelazo nowej generacji Chela-Ferr™ Forte to suplement diety zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® - najlepiej przyswajalną i najbardziej tolerowaną postać żelaza, w zwiększonej dawce, w zaawansowanym kompleksie z kwasem foliowym i witaminami: C, B6, B12. Jakie skutki może mieć niedobór [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/O.M.A_i26537_d400x400.jpg O.M.A Opis Megabol O.M.A. jest pierwszym produktem opartym o inhibitory dekarboksylacji aminokwasów (etracen), przeznaczonym dla ludzi. Proces ten zwany także oszczędnością metaboliczna był zaprezentowany w publikacjach naukowych w roku 2003 (R. Vespalec i inni), w 2005 (H. Liedreman), [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Z_pozostalych_firm..._-_Megabol_-_O.M.A_-_56kap._i35451_d380x380.jpg Opis Stymuluje przyrost masy tkanki mięśniowej Działanie antykataboliczne Wzrost siły Megabol O.M.A. jest pierwszym produktem opartym o inhibitory dekarboksylacji aminokwasów (etracen), przeznaczonym dla ludzi. Proces ten zwany także [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Chela-Ferr_Forte_i25928_d400x400.jpg Chela-Ferr Forte Opis Chela-Ferr Forte to suplement diety zawierający żelazo Ferrochel w postaci chelatu aminokwasowego Albion – najlepiej przyswajalną i najbardziej tolerowaną postać żelaza, w zwiększonej dawce, w zaawansowanym kompleksie z kwasem foliowym i witaminami: C, [...]