[...] na poziom leptyny. Podsumowując Refeed to okresowe zwiększenie podaży kalorii do zerowego zapotrzebowania. Warto stosować go, gdy redukcja trwa długo, zaczyna być męcząca, a efekty nie są takie, jak byśmy tego sobie życzyli. Okresowe odżywienie organizmu doda nam siły i motywacji do trzymania diety z deficytem kalorycznym w kolejnych tygodniach.
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
[...] może być niekorzystne dla hormonu wzrostu. Podsumowanie Z badań jasno wynika, że częstotliwość posiłków nie ma znaczenia w procesie utraty tkanki tłuszczowej, wpływu na TEF (efekt termiczny pożywienia) czy na BMR. To nie ilość, a kaloryczność i jakość pożywienia ma największe znaczenie w utrzymaniu zgrabnej sylwetki i zdrowia. Jedzenie powinno [...]
[...] dieta wysokobiałkowa, jednak bez podawania węglowodanów oraz wysokobiałkowa, spowodowały większe obniżenie współczynnika wymiany oddechowej (współczynnika wymiany gazowej) = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów [...]
[...] za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania zbędnych kilogramów. Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] mainstreamem fitnessu, który nie wydaje się ukazywać rzeczy we właściwej perspektywnie, nawet jeśli ich życie miałoby od tego zależeć. Jest to ostateczny elementarz na temat efektów alkoholu i wszystkich rzeczy, którymi interesuje się ktoś, kto pragnie poprawić swoją sylwetkę. Na końcu tegoż artykułu, postaram się również wam ukazać jak taki [...]
[...] O czym? O tym ze jedzenie co 2-3h nie jest jedyna sluszna drogą! Że mozna inaczej. Skoro spozywanie takiej samej ilosci kcal,takiego samego rozkladu BTW - prezynosi lepsze efekty,lub takie same efekty jesli spozywamy w 1-3posilkach to spozywanie 6 posilkow nie jest jedyna droga. Ale tutaj pojawia sie ALE! Te mity sa jakimis 'zasadami' - zasady [...]
[...] zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). Termiczny efekt pożywienia mierzy ilość energii, która wymagana jest, aby wspomóc proces trawienia, wchłania, przyswajania wartości odżywczych z [...]
[...] białkowymi tylko pogarszasz ten stan. 2. Whole foods są bardziej sycące niż odzywki proteinowe. Sytość to święty graal redukcji, pamiętaj o tym. 3. Whole foods mają większy efekt termiczny niż większość odzywek białkowych. Ponieważ chcesz nakręcać swój metabolizm, to chcesz żeby termiczne „koszty” jedzenia też były jak najwyższe. Węglowodany: [...]
[...] dwa razy mniej energii użytecznej niż węglowodany i siedem razy mniej niż tłuszcze. Podczas spalania białek wydziela się za to dużo energii cieplnej. Jest to tak zwany efekt termiczny spożycia białek. Posiłki wysokobiałkowe zmniejszają także łaknienie. Tak więc większe spożycie białek jest bardzo korzystne w diecie odchudzającej. Już same [...]
[...] - gdy mu się poddamy jemy więcej i zagrożenie znika, organizm wraca do równowagi. Tryb oszczędnościowy natomiast oznacza Spowolnienie metabolizmu Im mniej jemy tym efektywniej organizm gospodaruje energią, tym mniej jej zużywa na analogiczne czynności, tak bardzo stara się ochronić równowagę iż tworzy Zapasy energii Czyli wszelkie [...]
[...] Zącząłem 20.11.2015 (tak mam w dzienniku treningowym wszystkie treningi zapisuje jbc) nie jestem całkiem zielony w temacie kiedyś już próbowałem zrzucić kg (oczywiście bez efektu) dużo czytałem oglądałem YT (początkowa fascynacja WK) później inne kanały kilka czasopism, 2-3 książki np Żywienie w sporcie, kompletny przewodnik, Anita Bean tak na [...]
[...] jak również rozkwit spoczynkowego tempa metabolizmu. To wspaniałe uzupełnienie intensywnej siły z HIIT. KROK 4 JEDZENIE grup żywności o wyższym EFFECT Thermic (TE) - efekt termiczny oznacza po prostu czas takeing przez organizm i ilość energii spędzić w-order do trawienia i metabolizmu innego jedzenia. Białka grup żywności, takich jak [...]