Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] insulinooporność stanowiącą preludium do cukrzycy typu 2 i chorób serca. Badanie na niemal 400 pacjentach z nadciśnieniem tętniczym wykazało, że u osób ograniczających dzienne spożycie soli poziom glukozy we krwi oraz insuliny podwyższył się, w porównaniu z osobami przyjmującymi znaczne ilości soli”. Zgadza się, takie były wyniki badania. [...]
Od dziesięcioleci zalecane jest ograniczone spożycie soli, w celu kontroli ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Według WHO dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów. Przyjmując, że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli, spożycie dzienne nie powinno przekraczać 2 g sodu. Podsumowanie Nadmiar sodu w diecie może być szkodliwy, o [...]
Naukowcy pod wodzą Lachlan Mitchella sprawdzali, jaki rodzaj diety stosują kulturyści w sezonie i poza nim. W szczegółowych badaniach wzięło udział 7 zawodników mających 10.4 ± 3.4 doświadczenia treningowego. Uczestnicy zostali zapytani o trening, dietę i suplementację oraz źródła informacji o diecie i treningu. Ogólnie, poza sezonem [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Kilka lat temu na pewnej konferencji usłyszałem, że sól nie ma żadnego związku z nadciśnieniem tętniczym, że jest to mit. Faktycznie, u części populacji podaż sodu w diecie nie jest silnie powiązana z ciśnieniem krwi, co nie znaczy, że takiego wpływu nie ma! Jednak u całej reszty związek istnieje, w niektórych przypadkach (rasa czarna) jest [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Patrząc kilkanaście lat wstecz, chyba nikt nie spodziewał się, że suplementy diety staną się tak popularne. Jeśli spojrzymy na dane statystyczne, okaże się, że rynek suplementów diety w Polsce w roku 2011 był wart 2,93 mld złotych. Jednak już w ubiegłym roku ta wartość wzrosła do ponad 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów [...]
[...] na wyspie w Hiroszimie w Japonii odnotowywało, ile spożywały cytryn oraz ile kroków dziennie pokonywały. Obserwacje prowadzono 5 miesięcy. Wyniki: im wyższe było spożycie dzienne cytryn, tym większe spadki ciśnienia krwi odnotowano, spożycie cytryn było powiązane z aktywnością fizyczną (zapewne osoby dbające o zdrowie jedzą więcej owoców), [...]
[...] nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach. Zalety soli (sodu) : * utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej * regulacja gospodarki wodnej organizmu Na temat dziennego spożycia soli a jej wpływu na zdrowie istnieje wiele kontrowersji. Dzienne spożycie soli (dodanej w procesach kulinarnych i zawartej w produktach spożywczych) nie [...]
[...] łatwy do wykonania i pozwala na osiągnięcie celów, jakie się przed sobą stawia. Sprawdź go, a sądzę, że będziesz zadowolony z rezultatów. 1. Podawanie węglowodanów. Ustal dzienne spożycie węglowodanów w ilości 4,5g na każdy kilogram wagi ciała, a białka na 2,2g na kilogram wagi ciała. Całość podziel na sześć posiłków, spożywanych regularnie w [...]
[...] pieluchach jednorazowych itp. Występuje w roślinach Indigofera, Leguminosae; od roku 1890 produkowany syntetycznie na skalę przemysłową. Normy europejskie dopuszczają dzienne spożycie 5 mg na kilogram wagi ciała. IL-PZH. Załącznik do Zarządzenia MZiOS dopuszcza stosowanie do barwienia drażetek cukierniczych w stężeniu 100mg/kg. E133 [...]
[...] z niego zapotrzebowanie na poszczególne witaminy i minerały), tryb życia, upodobania, a nawet ... znak zodiaku. Zobacz przepisy Ile kalorii dziennie? Obliczone dzienne zapotrzebowanie na kalorie oznacza, że jeśli zjesz ich tyle dziennie, utrzymasz wagę. Jeśli chcesz schudnąć, musisz mniej jeść lub więcej się ruszać, a najlepiej [...]
[...] zalecają, aby dieta osób po 60. roku życia dostarczała mniej niż 25% energii z tłuszczu. Najważniejsze zasady diety • Zaleca się, aby kobiety po 60. roku życia zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg. • Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło witaminy D. Ludzie starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc w ich skórze witamina D nie [...]
[...] dopasowuje. Aby skutecznie schudnąć należy stopniowo zmniejszać liczbę zjadanych gramów i kalorii pochodzących z tłuszczu. Pewne dane wskazują na to, że zejście poniżej 15% dziennej liczby kalorii z tłuszczu może u mężczyzn zmniejszyć wydzielanie testosteronu, dlatego w Twoim interesie leży, by schodzić poniżej 10% jedynie na krótko. [...]
[...] 13 %. Pod tym względem przewyższają je zdecydowanie sery chude i twarogi, a także mleko odtłuszczone w proszku, bo mają białka ok. 35 %. Korzystajcie więc w ramach swojego codziennego odżywiania z bardziej urozmaiconych źródeł proteinowych lub zastępujcie je wysokowartościową proteiną jak też dodatkowo witaminami, związkami mineralnymi i [...]
[...] 13 %. Pod tym względem przewyższają je zdecydowanie sery chude i twarogi, a także mleko odtłuszczone w proszku, bo mają białka ok. 35 %. Korzystajcie więc w ramach swojego codziennego odżywiania z bardziej urozmaiconych źródeł proteinowych lub zastępujcie je wysokowartościową proteiną jak też dodatkowo witaminami, związkami mineralnymi i [...]
[...] Journal of Cardiology) i inni, zaproponowali przeniesienie mięsa i produktów mlecznych do kategorii "dowolnej'' (optional), a nie do kategorii zalecanej i pożądanej do codziennej konsumpcji. Doktorzy: B. Spock, D. Ornish i inni, napisali 15-stronicowy projekt propozycji (zawierający ponad 100 referencji) dla różnych czasopism naukowych. [...]