[...] u nich ryzyko ataku serca lub udaru, nie umierali też z powodu chorób sercowo-naczyniowych częściej niż osoby zjadające średnio mniej niż jedno jajko tygodniowo. Jedynie u cukrzyków jedno jajko dziennie oznaczało niewielki wzrost ryzyka rozwoju choroby serca (w stosunku do osób rzadko jedzących jajka)... Trochę biochemii, czyli główna część [...]
Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]
2 worki ryzu 6 bialek z jajek 80g bialka waniliowego / cynamon i slodzik do smaku 1 paczka budyniu dla cukrzykow lub kremu na zimno dla cukrzykow o smaku vaniliowym 1 sloik lub mala puszka ananasa bez cukrualbo inny owoc w zaleznosci od tego co sie lubi 100 gram rodzynek 50 gram wysuszonych owocow umyc i ugotowac ryz ugotowac budyn czekac [...]
2007-04-23 10:34 Aktualizacja: 2007-04-23 17:48 Słodzik nie szkodzi zdrowiu Dobra wiadomość dla cukrzyków i wszystkich dbających o sylwetkę. Wbrew pogłoskom zastępujące cukier słodziki nie powodują raka. Ogłosiły to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Na początku lat 90. opublikowano wyniki [...]
Potrzebuję programu jak układać profesjonalnie diety, aby program pomógł obliczać kaloryczność i dobrać diety dla cukrzyków,sercowców,otyłych.Potrzebuję programu jak układać profesjonalnie diety, aby program pomógł obliczać kaloryczność i dobrać diety dla cukrzyków,sercowców,otyłych.
[...] w pożywieniu, prowadzić może do niedoborów L-karnityny. Przypadki obniżenia sprawności wytwarzania L-karnityny przez organizmy występują u kobiet, wegetarian, sportowców, cukrzyków, osób poddanych dializom a także odchudzających się, dla których szczególnie ważne jest stosowanie diety bogatej w L-karnitynę a także suplementacja preparatami [...]
Biniu (i nie tylko)- wiem, ze czytales duzo nt. low-carb diets i ich "wariacji", przede wszystkim na stronach USA. Ostatnio wglebilem sie w FAQ (chyba podawales linka), gdzie jest pelno info. o CKD, TKD itd. i oczywiscie "tajemnic" ketozy. Druga super strona to: Lyle McDonald BodyOpus Infomation (3 strony) + 26 stron doswiadczen Lyle McDonald [...]
[...] źródeł, w tym i z kosmetyków. Cynamon a cukrzyca Serwis „New Scientist" informuje, że zaledwie pół łyżeczki cynamonu dziennie znacznie zmniejsza ilość cukru we krwi u cukrzyków. Ochotnikom z cukrzycą typu II podawano codziennie po posiłkach 1, 3 lub 6 g cynamonu w proszku. W ciągu kilku tygodni stężenie cukru we krwi badanych osób było [...]
[...] kiedyś się prawie nie spotykało - rośnie ilość bulimiczek, anorektyczek, kompulsji jedzeniowych i innych problemów z tym związanych - rośnie liczba otyłych - rośnie liczba cukrzyków i osób z chorobami serca, do których również przyczyniają się częste zmiany wagi ciała. Generalnie lekarze są zdania, ze znaczne wahania wagi ciała (efekt jojo) są [...]
[...] w 3 napoje i przekąski, w jednym były to tabletki. W 9 badaniach pacjentami byli ludzie zdrowi, w 8 pacjenci mieli nadciśnienie bądź zakrzepicę żył wieńcowych, w 4 badano cukrzyków, w kolejnych 4 mieli oni nadwagę bądź hiperlipidemię. Tylko w jednym badaniu autor został zatrudniony przez kompanię czekoladową. W innym badaniu przemysł kakaowy [...]
[...] PNS. Testosteron a choroba wieńcowa Ale ja myślałem, że ten testosteron to zabójcza trucizna! Miała wywoływać ataki serca? Taa, jasne! Oto kolejna ciekawostka. 87 cukrzyków (średnia wieku 74 lata) z udokumentowaną chorobą niedokrwienną serca (ChNS) zostało losowo poddanych trwającemu 12 tygodni leczeniu undekanianem testosteronu (40 mg [...]
[...] związków bardzo czesto dochodzi do wyczerpania rezerwy alkalicznej ustroju i rozwoju kwasicy ketonowej. Kwasica ketonowa może okazać się tragiczna w skutkach szczególnie u cukrzyków. Dieta wysokotłuszczowa jest zatem skuteczna w odchudzaniu, ale czy bezpieczna? Większość enzymów w naszym organizmie funkcjonuje w środowisku zasadowym, wiec [...]
[...] obniża poziom tzw. złego cholesterolu, a podwyższa „dobregoÓ. Okłady z owsa łagodzą napięcia mięśniowe i dolegliwości reumatyczne. Płatki owsiane zaleca się w diecie dla cukrzyków, ponieważ nasz organizm nie wchłania natychmiast cukrów zawartych w owsie. Poziom glukozy we krwi nie rośnie więc gwałtownie, skokowo. W Indiach terapię owsianą [...]
[...] u nich ryzyko ataku serca lub udaru, nie umierali też z powodu chorób sercowo-naczyniowych częściej niż osoby zjadające średnio mniej niż jedno jajko tygodniowo. Jedynie u cukrzyków jedno jajko dziennie oznaczało niewielki wzrost ryzyka rozwoju choroby serca (w stosunku do osób rzadko jedzących jajka). Reputacja jajek jako "dobrego" pożywienia [...]
[...] do niej doprowadzić. Może ona wystąpić w kilku przypadkach: przy nadużywaniu alkoholu, podczas ciąży przy ograniczeniu węglowodanów, w czasie dużego wysiłku fizycznego u cukrzyków, przy głodzeniu się, przy znacznym niedoborze insuliny i przy diecie niskowęglowodanowej. Nas interesują dwa ostatnie przypadki które oczywiście się ze sobą wiążą. [...]
[...] u nich ryzyko ataku serca lub udaru, nie umierali też z powodu chorób sercowo-naczyniowych częściej niż osoby zjadające średnio mniej niż jedno jajko tygodniowo. Jedynie u cukrzyków jedno jajko dziennie oznaczało niewielki wzrost ryzyka rozwoju choroby serca (w stosunku do osób rzadko jedzących jajka). Reputacja jajek jako „dobrego" pożywienia [...]
[...] błonnika pokarmowego, dlatego zaleca się je osobom mającym problemy ze wzdęciami i z zaparciami. Indeks glikemiczny kiwi wynosi 50, więc owoc ten może być spożywany przez cukrzyków w umiarkowanych ilościach. Osoby będące obecnie na diecie redukcyjnej mogą wykorzystać zbawienne właściwości kiwi, ponieważ zawierają bardzo mało kalorii (61 [...]
[...] nie daje znaku życia, można podać jeszcze raz 1mg glukagonu. Gdy już dojdziemy do siebie należałoby zastanowić się, dlaczego doszło do hipoglikemii i jak jej uniknąć. U cukrzyków najczęstszymi powodami są: 1.Zbyt duża dawka insuliny; 2.Błąd dietetyczny: za mało WW, źle wyliczone WW; 3.Za długi odstęp czasu między podaniem insuliny a [...]
[...] nerwowe. 5. CHROM Sposób działania: stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek, ważny przede wszystkim dla cukrzyków uprawiających sport, ponieważ przeciwdziała szybkiej utracie glukozy. Objawy niedoboru: nietolerancja na glukozę, zaburzenia w gospodarce białek i lipidów, utrata [...]
[...] a jeśli mamy cukrzyce może przyśpieszyć rozwój miażdżycy tętnic. I jeszcze podsumowanie: Witamina C: ma zwiększać odporność na grypę- nie działa przeciwprzeziębieniowo; u cukrzyków zwiększa ryzyko stwardnienia tętnic. Witamina E- ma obniżać poziom cholesterolu , ryzyko zawału serca i udaru- nie obniża cholesterolu, podwyższa ryzyko na [...]