[...] się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co powoduje insulinooporność. Cukier nie może dostać się do właściwych komórek, zostaje we krwi i to właśnie jest cukrzyca”. Komentarz: oczywiście, o ile istnieje wiele teorii na temat etiologii cukrzycy, to jednak negowanie roli cukru w tym kontekście jest co najmniej zabawne. Jakim [...]
Tematyką cukrzycy zajmuję się od wielu lat, jednak ciągle zdarza mi się odkryć coś nowego, kolejną cegiełkę. Ogólnie przyjmuje się, iż cukrzyca jest zdradziecką chorobą, gdyż organizm ma duże możliwości kompensacji. To znaczy, że przez długi czas ustrój broni się przed opornością na insulinę (nie do końca skutecznym działaniem np. na mięśnie, [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
[...] ingerencji w dietę i styl życia. Jedzenie niezdrowych pokarmów i wylegiwanie się na kanapie jest łatwiejsze niż wdrożenie odpowiedniej diety oraz trening. Skąd się bierze cukrzyca? Ogółem w najprostszych słowach cukrzyca pojawia się z powodu predyspozycji genetycznych, braku regularnego wysiłku fizycznego oraz z przekarmiania ustroju [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Witamina K2 występująca głównie w fermentowanych produktach mlecznych i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
[...] tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie predysponowany. Jednak posiadanie prawidłowej masy ciała nie gwarantuje, że nie grozi Ci cukrzyca typu 2. Dlaczego stan przedcukrzycowy stanowi problem? Stan przedcukrzycowy jest znakiem ostrzegawczym, że jesteś na drodze do cukrzycy typu 2. Bez wprowadzania [...]
Z reguły każdy potrzebuje treningu siłowego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Do grupy osób, które tego potrzebują szczególnie, należą ci, których poziom cukru we krwi przekracza normy. I właściwie nie ma znaczenia, czy będzie to trening z ciężarami, czy z masą własnego ciała. Chodzi o to, by zmuszać mięśnie do pracy z oporem. Podsumowanie [...]
Anthony Bailes (42 l.) to pochodzący z Wielkiej Brytanii trener, zawodnik IFBB pro i właściciel siłowni. Aby osiągnąć muskularną sylwetkę musiał pracować jeszcze ciężej, niż inni. Dlaczego? W 2007 roku u Anthona zdiagnozowano cukrzycę typu I. Mimo to intensywnie trenuje i cały czas robi postępy. Oczywiście trzyma ścisłą dietę, która jest konieczna [...]
Intermittent fasting to system, w którym dany rodzaj diety jest alokowany w określone ramy czasowe, w skrócie nazywa się ją dietą charakterze przerywanego postu. Zwykle jest to np. trwające 4-8 godzin okno żywieniowe i trwający 16-20 godzin post. Może być to też post w wybrane dni w tygodniu (np. 2-3) lub innego rodzaju ograniczenie dowozu [...]
[...] w USA 60 tysięcy). Ponadto znacząco zwiększa śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych, zawału serca, udaru mózgu oraz kancerogenezy. Według statystyk w 2017 r. cukrzyca była siódmą najczęstszą przyczyną zgonów w Stanach Zjednoczonych. Stwierdzenie opiera się na 83 564 aktach zgonu, w których cukrzyca została wymieniona jako [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Namiętni smakosze kawy mogą mieć dodatkowe powody do zadowolenia. Okazuje się, że napój ten oprócz unikalnych wrażeń smakowych i pobudzenia zmniejszasz także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Co szczególnie istotne powyższy efekt nasila się wraz ze zwiększaniem dawki. Oznacza to, że im większe spożycie kawy, tym niższe ryzyko cukrzycy. Kawa jako [...]
[...] prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę? Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była [...]
[...] fizycznej, a dla osób pochodzenia latynoskiego niski poziom wykształcenia. Wnioski z badań naukowych Komentarz: coraz częściej naukowcy sugerują, iż Choroba Alzheimera to cukrzyca typu 3. Coraz więcej dowodów sugeruje, że zarówno Chorobę Alzheimera (AD), jak i cukrzycę typu 2 (T2D) łączy wiele podobnych cech patologicznych. AD jest [...]
Cukrzyca jest jedną z najbardziej podstępnych chorób która rozwija się latami i niszczy prawie cały organizm. Generuje też koszty liczone w miliardach dolarów. Wcześniej w badaniach stwierdzono, iż u zdrowych mężczyzn kreatyna może mieć wpływ na obniżenie stężenia glukozy w teście OGTT, czyli to znaczy, że działa prozdrowotnie. Celem eksperymentu [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 [...]
Jak pokazują badania, probiotyki mogą wpływać na poprawę jakości życia osób chorujących na cukrzycę typu II. Dzieje się tak dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi i zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Podsumowanie Przyjmowanie probiotyków wpływa na poprawę stanu flory jelitowej, a tym samym usprawnia kontrolę poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu [...]
Magnez i potas należą do najczęściej polecanych suplementów dla sportowców i osób aktywnych. Można przyjąć, że oprócz białka serwatkowego, kreatyny, beta-alaniny oraz kofeiny oba te związki należą do fundamentów suplementacji sportowej. Magnez działa jako aktywator ok. 300 reakcji enzymatycznych które są niezbędne dla: syntezy białka, skurczów [...]