Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
[...] mąki z pełnego przemiału, z których możemy wykonać np. omleta. Ilość białka w posiłku tego typu powinna sięgać maksymalnie 40 g. Większa ilość powodować będzie, że posiłek stanie się ciężkostrawny i może powodować problemy gastryczne, przez co organizm skupi się na tym, co mamy w żołądku, a nie na tym, aby pompować cukry do pracujących mięśni.
[...] algi morskie 0,4%, sól morska. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 44 kcal Tłuszcz: 1,9 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 2,7 g (w tym cukry: 2,7 g) Białko: 3,6 g Sól: 0,16 g Wersja niesłodzona Skład Woda, obrane nasiona soi 9,4%, algi morskie 0,4%, sól morska. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 [...]
[...] Co oferuje nam Burak hummus? Oczywiście ciecierzycę i buraka, a prócz tego pastę sezamową Tahini, wodę, ocet, przyprawy i inne nieszkodliwe składniki. Jedynym mankamentem są cukry proste, ale nie jest ich bardzo dużo. Kwas mlekowy - czy to na pewno dla wegan? Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po [...]
[...] produktu. Warto podkreślić, że słowo "wegański" nie zawsze musi oznaczać, że coś jest fit, niskokaloryczne, nieprzetworzone. Tak jest właśnie w przypadku tego sosu. Zawiera cukry proste, gumę ksantanową i modyfikowaną skrobię kukurydzianą, co dla niektórych osób może być nie do zaakceptowania. Warto jednak zwrócić uwagę, że tego typu składniki [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze zdrowie. Warto zastanowić się nad wyborem alternatyw, które oprócz korzyści zdrowotnych, zaspokoją też [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
Zdrowe odżywianie jest istotne nie tylko dla utrzymania zgrabnej sylwetki, ale także (a raczej przede wszystkim) dla naszego zdrowia. Jak to się mówi — jesteś tym, co jesz. Ważne jest zatem, by żywność, którą zjadamy, pochodziła ze sprawdzonego źródła, była jak najmniej przetworzona i pełna witamin, minerałów i innych składników odżywczych. [...]
[...] więcej glukozy i fruktozy, tym szybciej działają. Niedojrzałe owoce tego gatunku w większości składają się ze skrobi (80-90% skrobi). Przejrzałe banany są bogate w cukry proste: glukozę i fruktozę. Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0,33 g) i białka (1,09 g). 20 g węglowodanów to tak jakby nasypać [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] wytwarzany ze słodowanych ziaren, chmielu, drożdży i wody (De Keukeleire, 2000; Duarte i wsp., 2003). Głównymi składnikami piwa są woda, etanol i węglowodany zawierające cukry ulegające fermentacji (tj. fruktoza, maltoza i maltotrioza), jak również oligosacharydy glukozy (Brandolini i wsp., 1995). Cukry fermentujące bezpośrednio przyczyniają [...]
[...] Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. laktoza w mleku, fruktoza w owocach, które nie są dla nas szkodliwe, ale nie są wymienione na liście składników (występuje tam po prostu np. mleko, banan itp.). [...]
Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]
Lipodystrofia wszystkim nam jest znana pod nazwą cellulit lub skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
Wielu kulturystów uważa, że pompa mięśniowa jest tym elementem treningu, który warunkuje przyrosty. Przyglądając się badaniom naukowym, nie uzyskamy jednoznacznego potwierdzenia tej teorii, jednak przyznacie, że nic tak nie motywuje do działania, jak zmieniająca się w lustrze sylwetka i uczucie, że mięśnie robią się większe i twardsze. [...]
[...] mniejszym popędem seksualnym i spadkiem płodności. Obniżony poziom testosteronu i jakość nasienia są również związane z dietą bogatą w czerwone mięso, rafinowane zboża, cukry, sól, tłuszcze i przetworzoną żywność, a ubogą w owoce i warzywa. Podsumowanie Niektóre produkty spożywcze i styl odżywiania wpływają na zdrowie seksualne mężczyzn. Aby [...]
Wydawać by się mogło, że ból mięśni i stawów wpisany jest w rutynę treningową. Istnieje pewne przeświadczenie, które wskazuje, że dobrze wykonany trening musi sprawiać ból. Wiele osób wstając rano, ocenia czy czuje dzień wcześniej trenowane grupy mięśniowe i na tej podstawie wyciąga wnioski, czy trening był udany. Niestety taka strategia nie [...]
Chcesz poprawić regenerację mięśni, mieć więcej siły, sprawić, aby mięśnie były większe, zmniejszyć produkcję tłuszczu, wspomóc jego spalanie, a także poprawić jakość snu? Powinieneś zapoznać się z suplementem, który pomoże Ci we wszystkich tych przypadkach! Nie mówię tutaj wcale o dopingu, czy "magicznych" suplementach. Suplement, o którym mowa [...]