Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
[...] cyjanogenne. Zjedzenie dużych dawek świeżego korzenia manioka, siemienia lnianego czy masy percepanowej (jest to tańszy zamiennik marcepanu wykonany z pestek moreli oraz cukru) może zwiększać ilość uwalnianego w ustroju cyjanowodoru (HCN). W roślinach obecność glikozydów cyjanogennych może stanowić ochronę przed roślinożercami i patogenami. U [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]
[...] za chwilę). Tak samo negatywnie wypadają bułki pszenne w zestawieniu z chlebem razowym, czy ryż brązowy w porównaniu z białym. Uwaga: zasada „kolorów” nie działa w przypadku cukru, niezależnie od jego źródła i koloru nie jest on korzystnym elementem diety sportowca. Kolejne znany „przysmak” (o smaku cynamonowym, z witaminami i składnikami [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] stosowanie odpowiedniej diety hipoglikemicznej (obniżającej stężenie glukozy). Trzykrotnie zdarzyło się, że gdy spacerowała od 20 do 30 minut po centrum handlowym, stężenie cukru we krwi spadło u niej z 11,8 do 7,2 mmol/l (czyli z 212 mg/dl do 130 mg/dl). W innym badaniu dotyczącym diabetyków 10-minutowy spacer po każdym posiłku skutecznie [...]
Woda odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Pełni ona funkcje transportowe, reguluje temperaturę ciała, wspomaga trawienie, usuwa toksyny i utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry. Bez odpowiedniego nawodnienia możemy doświadczać zmęczenia, osłabienia, problemu z koncentracją oraz problemów z układem pokarmowym. Prawidłowe nawodnienie [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
[...] jadłospis. Warto zatem przyjrzeć się ofercie ALLNUTRITION: Protein Cookie Cream Odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu, jaj, a także diabetyków, gdyż nie zawiera cukru. Ponadto ciastka te wzbogacone są o WPC, dlatego też mogą być dobrym dodatkiem do każdego posiłku, jako forma deseru, który wzbogaci nasze menu i uzupełni ewentualne [...]
[...] dużych dawek węglowodanów razem z insuliną przed treningiem, np. Milos Sarcev, jednak moim zdaniem jest to gigantyczny błąd. Nie chcesz dopuszczać do spadku stężenia cukru we krwi, więc podawanie insuliny nie jest dobrym wyborem. Ponadto wydaje się, że Sarcev miał więcej szczęścia, niż rozumu na swojej drodze eksperymentów ze środkami [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych przez sportowców suplementów. Z jej popularnością wiążą się dziesiątki mitów ugruntowywanych przez kulturystycznych „guru” na facebooku, youtube czy kiepskich portalach internetowych. Czy kreatyna niszczy nerki i jest szkodliwa dla zdrowia? W normalnych warunkach właściwego nawodnienia, nawet dla [...]
[...] mogą być wymagane wyższe dawki środków znieczulających. Ponadto wrażliwość na doustne leki przeciwzakrzepowe i doustne leki hipoglikemizujące (obniżające stężenie cukru we krwi) jest zwiększona i należy zachować ostrożność podczas ich stosowania. Istnieją również potencjalne problemy spowodowane przez inne leki (takie jak tyroksyna, [...]
[...] nerek i wzroku. Niestety, ludzie powszechnie lekceważą swoje zdrowie lub na różne sposoby tłumaczą sobie istniejącą patologię. Ostatnio ciągle słyszę, że norma stężenia cukru we krwi jest sztucznie obniżona („i dlatego ja mam za wysoki cukier”). Tak naprawdę uważam, iż próg 100 mg na dl jest nadal za wysoki, tylko bierzemy pod uwagę osoby [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] regularnie badania. Na pewno nie zaszkodzi też prowadzenie zdrowego trybu życia, żeby zmniejszyć to ryzyko. Co jeszcze warto wiedzieć o cukrzycy typu 2? Nieodpowiedni poziom cukru we krwi może wyrządzić mnóstwo szkód. Ludzie nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, jak daleko idące są negatywne skutki insulinooporności i cukrzycy. Okazuje się, że [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]