Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
[...] o 95% większą śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych. Warto pamiętać, że cukrzyca typu 2 jest tak naprawdę metaboliczną chorobą sercowo-naczyniową, samo stężenie cukru we krwi jest tylko potwierdzeniem rozmaitych zmian zachodzących w ustroju. Przeczytaj także: Czy witamina D pomaga w odchudzaniu? Czy witamina D może poprawić wydajność [...]
Czy aplikacja zainstalowana na telefonie może pomóc walczyć z cukrzycą typu 2? Badanie kliniczne przeprowadzone w Singapurze obejmowało 305 osób dorosłych z cukrzycą typu 2 i wskaźnikiem masy ciała (BMI) 23 lub wyższym, którzy znali język angielski i mieli dostęp do smartfona. Uczestnicy zostali zrekrutowani między 3 października 2017 r. a 9 [...]
[...] z tych aktywności wydzielniczych organizmu są ze sobą wielokierunkowo powiązane i w wielu przypadkach działają synergistycznie.Wspólnie uczestniczą w kontroli poziomu cukru we krwi oraz uczucia głodu w ciągu całego dnia. Wpływają na czas reakcji na bodźce, zdolność do skupienia uwagi, a także na poziom motywacji, czy też satysfakcji. [...]
[...] w tym materiale skupimy się na produktach o gorszym składzie. Dlaczego FAST FOODY są takie złe? Zazwyczaj są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, mają wysoki udział soli i cukru. Wiele produktów jest tworzonych z myślą o dłuższym przechowywaniu, szybkim przygotowaniu i jak najwyższych walorach smakowych, przez co w ich składzie często można [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]
[...] działanie antyoksydacyjne, Granat właściwy – działanie przeciwnowotworowe, Arbuz zwyczajny (zawiera cytrulinę, likopen) – działanie antytoksyczne, obniża poziom cukru we krwi, Jęczmień zwyczajny - przeciwdziała stłuszczaniu wątroby, Kukurydza - działanie antyoksydacyjne, Ryż brązowy - działanie przeciwzapalne, antocyjany i tokoferol. [...]
Kwas alfa-liponowy, w skrócie ALA, to bardzo silny przeciwutleniacz, który zdobywa coraz większą popularność wśród sportowców. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, między innymi związanymi z wytwarzaniem energii w organizmie oraz przyspieszaniu metabolizmu. Podsumowanie Kwas alfa-liponowy to świetny antyoksydant, który wspiera nas we [...]
[...] do zagęszczenia koktajlów, czy smoothie. Peanut Powder to również świetna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ zawartość białka to prawie 50%. Bez dodatku cukru, soli i utwardzaczy... Produkt nie zawiera dodatkowych cukrów, utwardzaczy czy soli. Peanut Powder to wyłącznie naturalne składniki. Entuzjastom czekolady do gustu [...]
Skąd czerpiesz motywację do ćwiczeń? Masz cele sylwetkowe czy zdrowotne? A może czerpiesz radość z wyników sportowych i swoich postępów? Jeśli ćwiczysz regularnie, to z pewnością jest coś, co Cię ku temu skłania. Istnieje wiele uzasadnionych zachęt do aktywności, ale największą korzyścią jest pozytywny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. [...]
Wykorzystanie odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych w diecie osoby trenującej jest sposobem na to, aby funkcje zdrowotne, jak i energetyczne były optymalne. Dieta powinna być bogata nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
[...] słodzić kawę, herbatę i pić napoje gazowane, a po kilku tygodniach napój z cukrem (lub innym wysokokalorycznym środkiem słodzącym) przestaje smakować. Jednocześnie podaż cukru w diecie drastycznie spada. Wystarczy przestać sięgać po słodycze z cukrem, a zamiast nich wybierać np. migdały, orzechy, aby skutecznie zmienić udział cukrów i [...]
[...] szczególnie atrakcyjna, gdyż umożliwia wygodne dawkowanie (250 – 1000 mg kwasu askorbinowego w 1 – 4 tabletkach), a jednocześnie jest słodko-kwaśna i może być wartościową przekąską bez cukru. Dzięki dodatkowi ekstraktu z dzikiej róży oraz rutyny występującej naturalnie w cytrusach tabletki do ssania zwiększają dostępność witaminy C dla organizmu.
[...] będzie ciężko pracował, wszystko będzie możliwe i być może spełni swoje nowe marzenie. To tym bardziej zmotywowało go do porzucenia złych nawyków żywieniowych, przekąsek i cukru. W okolicach września 2017 roku Scott oznajmił Kiranowi, że jest już gotowy do wzięcia udziału w zawodach. Od tamtego momentu Bassan przygotowywał się, trenował i [...]
[...] wytwarzanych podczas ćwiczeń. Po szóste Inozytol Inozytol równoważy substancje chemiczne w mózgu, wpływające na nasz nastrój. Bierze także udział w regulacji poziomu cukru we krwi, przyczyniając się do jego stabilizacji. Podsumowanie Jak widzisz, najnowszy produkt marki SFD nie jest dziełem przypadku. Tak selektywny dobór składników, w [...]
[...] oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne powody, dla których warto rozważyć włączenie do diety m.in. odżywek białkowych. Nie zawierają dodatku cukru oraz charakteryzują się znikomą ilością tłuszczu, a na rynku suplementów diety pojawia się coraz więcej coraz bardziej atrakcyjnych smakowo wariantów. Odżywki białkowe [...]
[...] cholesterolu. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na to, co kupujemy. Przykładowo, sięgając po napój energetyczny, sięgamy nie tylko po taurynę, ale też po sporą dawkę cukru i kofeiny. Nadmierne spożywanie napojów energetycznych może doprowadzić do zatrucia kofeiną, a to może przynieść niepożądany efekt, m.in. tachykardię, nieregularne [...]
[...] m.in. tłuste ryby, nabiał, niektóre grzyby, jaja czy produkty wzbogacane, takie jak margaryny o dobrej jakości (bez tłuszczy „trans”) i płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru), czy suplementy diety. Regulacja stanu odżywienia witaminą D u osób z AZS może poprawić niektóre parametry związane z przechodzeniem choroby. Źródła: Searing DA, Leung [...]