SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co ma dużo węglowodanów

  • [...] białka w diecie (ok. 1,5 g na 1 kg m.c.). Z kolei osoby po urazach mięśniowych i kostnych szybciej powracają do pełnego zdrowia, jeżeli zapewniają organizmowi odpowiednio dużo protein. Zapotrzebowanie osób uprawiających sport kształtuje się natomiast na poziomie 1,5-2 g na 1 kg m.c., przy czym górna granica dotyczy przede wszystkim dyscyplin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70424 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chcesz, krótkotrwałe efekty wcale nie znaczą, iż dane rozwiązanie jest dobre, bardzo niewiele osób rozumie mechanizmy rządzące organizmem, dlatego w Internecie jest tak dużo dezinformacji (posługują się tokiem rozumowania: “u mnie działa, więc…”). Zaczynamy. Przede wszystkim dieta wcale nie oznacza wyrzeczeń. Wielu ludzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15504 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dla większości ludzi stosowanie diety wegańskiej będzie kulą u nogi, a nie pomocą przy budowaniu siły, masy czy mocy mięśni. Da się to zrobić, oczywiście, jednak przy dużo większym wysiłku, dieta musi być bardziej staranna, dopracowana i uwzględniająca najróżniejsze braki. Referencje: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2093 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] alkoholowa (I), mikrosomalny układ utleniający (CYP 450) (II) oraz utlenianie etanolu w peroksysomach (III). Proszę mi pokazać podobieństwa! W rzeczywistości cola ma dużo cukru i wywołuje równie negatywne skutki zdrowotne, jak każdy słodzony napój, soki 100%, woda z cukrem, woda z miodem, woda z cukrem brązowym itd. Nie ma znaczenia, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14839 Data: 2019-03-20 07:23:55
  • Dopalacze i hamulce dla metabolizmu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w przypadku redukcji tkanki tłuszczowej). Organizm czerpie energię z różnych źródeł, co ma wiele zalet, ale też równie poważne wady. Przykładowo, nie da [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3140 Data: 2019-05-22 12:10:30
  • [...] którzy nie są w stanie kilka razy podciągnąć się na drążku, bez ciężaru, a wielu mężczyzn ma problem z podniesieniem 140 kg w martwym ciągu. Dlaczego? Bo poświęcają zbyt dużo czasu na maszyny i izolacje, a za mało na podstawy. Nie jestem przeciwnikiem używania maszyn, tylko należy zachować odpowiednie proporcje, gdzie wolnych ciężarów jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11368 Data: 2019-07-30 10:10:24
  • [...] sięgają po jogurty, ciastka, batoniki, ciasteczka, lody lub popełniają inne, rażące błędy (wysokoprzetworzona żywność, za mało warzyw, za mało zdrowych tłuszczów, za dużo węglowodanów w dni wolne od treningu itd.). Ten świat nie jest sprawiedliwy i nigdy nie będzie. Niektóre osoby mogą jeść codziennie w McDonald’s i nie utyją. Dlaczego? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6804 Data: 2019-11-09 17:04:36
  • [...] iż po przejściu na dietę owocową przestała chorować. Może być 1001 przyczyn tego, iż ktoś choruje lub nie. Z pewnością dieta oparta tylko o owoce wywoła poważną chorobę, dużo gorszą, niż przeziębienie. Gdyby ktoś wynalazł lek na raka, z pewnością zostałby milionerem. „Organizm człowieka działa na cukrze, potrzebujemy tego cukru” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13216 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] o których nie ma żadnego pojęcia. Największe błędne tezy Marion Grillparzer: „Dla wątroby nie ma znaczenia, czy pijemy piwo czy colę”. W rzeczywistości cola ma dużo cukru i wywołuje równie negatywne skutki zdrowotne, jak każdy słodzony napój, soki 100%, woda z cukrem, woda z miodem, woda z cukrem brązowym itd. Nie ma znaczenia, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1960 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] odchudzające się powinny drastycznie ograniczyć dowóz energii, w tym węglowodanów i kiepskiej jakości tłuszczów (np. źródła utwardzonych tłuszczów, produkty dostarczające dużo tłuszczów nasyconych). Suplementacja okołotreningowa Jeśli nie jesteś w intensywnym okresie budowania masy mięśniowej, to nie istnieją racjonalne przesłanki do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4352 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • [...] początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8602 Data: 2019-08-26 09:30:59
  • [...] przeciwnie, możesz w ten sposób skutecznie zahamować przyrosty masy mięśniowej! w niektórych badaniach wykazano, że np. zawodnicy podnoszenia ciężarów spożywają o wiele za dużo białka i tłuszczu, a za mało węglowodanów . Czy duża podaż protein jest szkodliwa dla zdrowia? Przez dziesiątki lat pokutował mit, iż dostarczanie protein jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8318 Data: 2018-12-23 15:20:59
  • Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 48084 Data: 2017-05-16 07:45:32
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczenia syntezy glikogenu w wątrobie i lipogenezy de novo. Te procesy są znacząco ograniczane przez insulinooporność i niedobór insuliny. Początkowo komórki β produkują dużo insuliny, starając się wyrównać zaburzone np. w wątrobie czy tkance tłuszczowej procesy. Z czasem, komórki beta w trzustce (Wyspy trzustkowe, Langerhansa) stają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2390 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • Jaki to owoc? Egzotyczne owoce, które warto poznać!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami.  Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 852 Data: 2023-06-02 09:07:04
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9661 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • [...] duże stężenie pojawia się przy stosowaniu aromatyzujących SAA) zwiększają wydzielanie leptyny w ustroju, czyli hamują łaknienie. Ponadto zwykle kulturyści dostarczają dużo węglowodanów, co ma wpływ na zwiększenie ilości leptyny. Co zwiększa wydzielanie leptyny? glikokortykosteroidy, estrogeny, cytokiny zapalne, TNF-alfa, interleukina 1 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12228 Data: 2018-07-10 11:46:41
  • [...] tłuszczowej. Tego typu mężczyźni pogłębiają problem „niekończącym się cardio” i kiepskim treningiem siłowym (same maszyny, brak progresji). Po zakończeniu redukcji zostaje dużo mniej mięśni, a to sprawia, iż łatwiej jest odbudować tkankę tłuszczową. Diety hipokaloryczne (niskokaloryczne) Konwencjonalne diety hipokaloryczne zazwyczaj mają na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3987 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • [...] ilość tkanki tłuszczowej, ale … sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana, niż to się początkowo zdawało. Leptyna przestaje działać u osobników otyłych, u których jest jej dużo w krążeniu. Odkryto zjawisko leptynooporności. Zapewne geneza oporności ogólnoustrojowej dotyczy w szczególności obszaru jądra podwzgórza. Wang i wsp. mają inną teorię, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6539 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Czy jedzenie wieczorem i w nocy tuczy?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze chodzi o to, czy dana osoba ma dużo, czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7743 Data: 2018-05-29 08:01:17