[...] lody, pizzę, frytki, ciastka, żelki itd. Nie byłoby w tym może nic złego, ale jedzenie wysokoprzetworzonej żywności nie sprzyja sportowcom. Dlaczego? Taki pokarm: ma za dużo soli ma za dużo węglowodanów ma za dużo tłuszczy (często w konfiguracji trans) często mięso poddawane jest obróbce szkodliwej dla zdrowia (długotrwałe smażenie) istnieją [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
[...] i nie dwa razy znajdowano tam nielegalne np. hormonalne promotory wzrostu, antybiotyki czy inne, zakazane dodatki. I co z tego, że to nielegalne? Takich przypadków było zbyt dużo, by ignorować problem. „Sterydy wcale nie szkodzą, bo wielu ludzi je bierze” Oczywiście, a wypadków drogowych nie ma i nie umierają w nich ludzie, bo tego codziennie nie [...]
[...] działania kreatyny, co powiązane będzie znasileniem jej oddziaływania na organizm. Dodatkowo często zdarza się tak, że osoby, nie czujące suplementacji pojedynczym środkiem, dużo lepiej opisują działanie stacka i wyżej oceniają suplementację tego typu. Główne zalety korzystania ze stacków Silne działanie wspomagające rozwój siły. Podobnie jak [...]
[...] Komentarz Większość kobiet z badanej grupy była otyła (lub miała nadwagę), miały średnio prawie 39% tkanki tłuszczowej, a to o dobre kilkanaście punktów procentowych za dużo. Jak widać nawet taka drobna zmiana, jak przejście z tłuszczu nasyconego, zwierzęcego oraz ze zwierzęcych, jednonienasyconych kwasów omega-9 na jednonienasycone i [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
[...] przewlekle iniekcyjne SAA w rodzaju trenbolonu) lub indukowane SAA nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i/lub miażdżyca. Co ma wspólnego wątroba z zaburzeniami erekcji? Całkiem dużo, biorąc pod uwagę, iż u pacjentów z marskością wywołaną wirusowym zapaleniem wątroby typu B, aż 41,2% cierpiało na zaburzenia erekcji. W innym badaniu u pacjentów z [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Odżywek węglowodanowe w diecie sportowca posiadają znamiona funkcjonalne. Produkty tego typu stosowane są w około treningowo, a ich celem jest podniesienie możliwości wysiłkowych. Przyglądając się charakterowi samego treningu, to głównie sportowcy wytrzymałościowi wykorzystują wsparcie suplementami na bazie węglowodanów z elektrolitami. Jednak nie [...]
[...] w skrobię oporną (HRS), dostarczając kluczowych informacji na temat wpływu interwencji dietetycznych na mikrobiom jelita. Połączone dane wykazały, że dieta dostarczająca dużo skrobi opornej spowodowała wzrost stosunku Firmicutes do Bacteroidetes, w tym wzrost względnej liczebności niektórych specyficznych członków Firmicutes i jednoczesny [...]
[...] orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, gdyż dostarcza się za mało protein, za dużo węglowodanów (w tym o szybkiej kinetyce) i tłuszczów (w tym odmian, które nie służą zdrowiu, np. nasyconych i trans). Podsumowując: Stawianie na równi produktów tylko [...]
Trening aerobowy dla niektórych osób wydaje się koniecznością, dla innych nadmiarową, wręcz szkodliwą czynnością. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? Czy aeroby nie przynoszą żadnych rezultatów? Czy liczą się tylko interwały? Jakie są najlepsze formy aerobów i kiedy umieścić podobny trening w planie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury poniższego [...]
[...] Palenie było przyczyną zdecydowanej większości z 1,6 mln zgonów z powodu raka płuc w 2012 roku (1,1 mln mężczyzn i 0,5 mln kobiet). A co ma wspólnego palenie z dietą? Bardzo dużo. Obecnie ludzie stosują dokładnie tę samą argumentację, jeśli chodzi o złe wybory żywieniowe! Bronią swoich błędów, wyciągając jednostkowe przypadki np. genetycznych [...]
[...] umieszcza w swoich rozpiskach wiele produktów kontrowersyjnych, przetworzonych (pierogi z biedronki), że jest tam za mało tłuszczów (właściwie tylko nasyconych!), o wiele za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, co chwilę spotyka się produkty mleczne, powodujące deregulację stężenia insuliny (czyli utrudniające odchudzanie). Efekty i skutki [...]
W ostatnim czasie otrzymuję niezliczone pytania dotyczące odchudzania, najlepszych sposobów, rodzajów diet, treningów. Postanowiłem odpowiedzieć, choć na kilka z nich. Część z tych kwestii jest już dobrze opisana, niektóre są mało znane lub opisywane w postaci półprawd, lub współczesnych baśni (siłowniowych legend). Warto odsiać fakty od mitów, [...]
[...] jest bardzo dobrym rodzajem pracy. Jego wadą jest czasochłonność, wymaga wielu godzin, by zobaczyć efekty. Bardzo dobry jest nordic walking. Bieganie przynosi rezultaty dużo szybciej od chodzenia, jednak jest też o wiele groźniejsze dla układu ruchu. Osoby otyłe nie powinny biegać, osoby z nadwagą muszą się zastanowić nad bilansem zysków i [...]
[...] planu treningowego. Jeśli za mało jesz, to nie zregenerujesz się, odnotujesz spadek siły, mocy, masy ciała i wytrzymałości mięśniowej. W diecie nie może być ani za dużo, ani za mało protein. Dla większości ludzi odpowiedni pułap podaży protein to ~2-2.5 g na kg masy ciała. Zaawansowani kulturyści niejednokrotnie sięgają po 3-4 g protein [...]
[...] azotu rozszerzają naczynia krwionośne w naszym organizmie, przyczyniając się do mocniejszego przepływu krwi. Dzięki czemu nasze mięśnie są lepiej ukrwione,wyglądają na dużo większe oraz są lepiej podkreślone. Jednak ma to nie tylko wpływ na chwilowy wygląd naszych mięśni. Wydatniejszy przepływ krwi przyczynia się do dużo efektywniejszego [...]
Od wielu lat jestem zasypywany mailami oraz powiadomieniami z forum dotyczącymi treningu. Bardzo często porady szukają osoby, które powinny kilka lat potrenować bez wdrażania specjalistycznych planów, gdyż to jeszcze nie ten etap rozwoju zawodnika. W poniższym tekście odniosę się głównie do problemów związanych z rozwijaniem siły, co nie zmienia [...]