[...] do diety tluszcz kokosowy (do smazenia). Oliwe stosuje na surowo do salatek, choc czasem zdaza mi sie upiec z jej niewielka iloscia ziemniaki czy dynie. Oprocz tego do owsianki dodaje pestki dyni/lnu - zamienilam mleko zwykle na kokosowe (robie sama) - ograniczylam nabial do 1-2 posilkow w tygodniu, a ten ktory jem jest ekologiczny - [...]
[...] lubię szczegółowego liczenia kalorii i składników, więc nie podaję wykresów i innych cudów. Ograniczę się do opisania jak wygląda mniej więcej rozkład posiłków. 9:00 120g owsianki z mlekiem, 250g chudego/półtłustego twarogu, olej lniany/oliwa 12:00 100g ryżu parboiled/kaszy, ok. 250g piersi z kuraka (gotowanej/smażonej), olej/oliwa, ew. [...]
[...] liczby składników pokarmowych do krwi, a stąd do mięsni. Uzupełniamy zapasy białka Dodaj pokruszone drobno migdały (lub masło migdałowe, jeśli uda Ci się je zdobyć) do owsianki lub szejku proteinowego. W zasadzie do tego celu można by też wykorzystać masło orzechowe lub drobno pokruszone orzechy, ale migdały są mniej „sensacyjne" dla [...]
[...] wszystkie dobroczynne substancje. Dobre pomysły. Siemię lniane idealnie nadaje się do różnych wypieków: babeczek, chleba, ciasteczek owsianych. Możesz dosypać 1-2 łyżki do owsianki, muesli, koktajlu mlecznego lub jogurtu. A nawet do ciasta na naleśniki. Zmielone siemię przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kilku dni. Wartość odżywcza 2 łyżek [...]
[...] Jeśli będziemy jeść go ze skórką, to zaspokoi nasz apetyt, dostarczy witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnik. I ma tylko 150 kilokalorii - tyle samo co talerz owsianki. Torebka chipsów to nie mniej niż 500 kcal, a jeśli popije się to półlitrową colą, to trzeba doliczyć 225 kcal. A wszystkie te kalorie pochodzą z cukru. Drugi [...]
[...] chcesz pić od czasu do czasu piwo i zjeść hamburgera w McD". Takie fundamentalistyczne poglądy wykreowały pogląd jakoby jedynym słusznym sposobem odżywiania było jedzenie owsianki na wodzie, twarogu z oliwą i ryżu z piersią kurczaka lub lepiej - z argentyńską wołowiną wypasaną lewym bokiem do słońca. Dieta powinna być życiowa, tak by nie [...]
[...] mam zbyt długą przerwę? Tylko mam problem, bo nie mam kompletnie pomysłu co mogłabym zjeść - jajka z chlebem jem już na śniadanie, izolat używam do drugiego posiłku do owsianki, mięso na obiad, a na kolacje kanapki np z rybą/indykiem. Chyba, że mogłabym zjeść bardziej taką przekąskę niż pełnowartościowy posiłek np szklanka kefiru + orzechy [...]
Witam. Nurtuje mnie pytanie co dodać do do mojego śniadania żeby było ono zdrowe i zapewniło mi odpowiednią ilość składników odżywczych. Jem około 70-80g owsianki + 1/4 kostki twarogu półtłustego( wiem ze trochę mało, ale chcę dać odpocząć organizmowi od dużej ilości białka), do tego trochę orzechów. Dodatkowo do owsianki wrzucam trochę rodzynek i [...]
[...] odżywczych. Dodawaj warzywa do większej ilości potraw Przygotowując posiłek, staraj się do każdego dodać trochę zieleniny. Wiadomo, że nie dodasz jej np. do słodkiej owsianki, ale z pewnością mogłabyś dodać trochę sałaty lub rukoli do Twoich pozostałych posiłków.. Omlet, frittata, dania z vege makaronem, a nawet kanapki - wszędzie możesz [...]
[...] sprawia, że jest to idealny zestaw w łagodzeniu zaparć. Podsumowanie Nasiona chia to świetny dodatek nie tylko do wspomnianych deserów. Możesz dodać łyżkę do jogurtu, owsianki, omleta — gdzie tylko chcesz. Zapewnisz sobie dzięki temu w diecie większą ilość błonnika, białka i kilku istotnych dla zdrowia minerałów. Co więcej, możesz wspomóc [...]
[...] z wodą na otrzymanie idealnej konsystencji kremu. Zwiększa to możliwości zastosowania ulubionego smakołyku jako dodatku kulinarnego. Teraz masło może nie tylko wzbogacić owsianki, naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia koktajlów, czy smoothie. Peanut Powder to również świetna propozycja dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ [...]
Odżywki białkowe to pewnego rodzaju klasyka, jeśli chodzi o żywienie osób aktywnych fizycznie, szczególnie entuzjastów sportów siłowych i dyscyplin sylwetkowych. Obecnie jednak dzięki licznym badaniom naukowym coraz częściej zaleca się stosowanie preparatów bogato-białkowych nie tylko sportowcom, ale również osobom aktywnym fizycznie w pracy, [...]
[...] naszej sylwetce. Masło orzechowe ma wielu zwolenników. Część z nich twierdzi nawet, że może ono uzależniać. Cóż... Jest po prostu smaczne, czy to jako dodatek do omleta, owsianki, czy jako pasta na kanapkę, albo po prostu solo, jedzone prosto ze słoika. Czy każde masło orzechowe jest wegańskie? Choć wydawałoby się, logiczne, że masło [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w formie uzupełnienia diety można zmodyfikować tak, aby podnieść efektywność jej wpływu na organizm osoby trenującej. Otóż wszystko zależy od odpowiednio dobranego okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki [...]
[...] słodycze i potrawy na słodko, nie będą odczuwać przyjemności, będąc na diecie, w której podstawę stanowią mało smakowite, wytrawne dania, a na śniadanie zamiast słodkiej owsianki widnieją codziennie kanapki z razowego pieczywa, a w porze podwieczorku zwykła sałatka. Miłośnicy kasz, makaronów i ziemniaków, nie polubią tak łatwo diety [...]
[...] sercowo-naczyniowy oraz wspierają układ odpornościowy. Patrząc na korzyści, jakie płyną ze spożycia tego egzotycznego owocu, warto rozważyć wprowadzenie ananasa do diety. Ananasy idealnie komponują się jako część deseru, owsianki, czy też element sałatek lub dodatek do mięs. Pamiętajmy jednak by kupować owoce surowe, a nie w zalewie cukrowej.
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]