[...] ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia, co może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u korzystających z sauny. Nie znaczy to, iż osoby otyłe lub mające nadciśnienie powinny korzystać z sauny, wręcz przeciwnie. Sauna sucha i parowa stanowią ogromny stres dla organizmu, niekoniecznie są dobrym wyborem. Referencje: Zaccardi F1, [...]
[...] pod względem rozwoju niewydolności serca. W niewielkich dawkach ma działanie ochronne dla serca, ale ... wg badań, przekroczenie tej niewielkiej dawki etanolu powoduje nadciśnienie ( = uszkodzenie nerek i serca), bezpośrednie uszkodzenie serca, wylewy, choroby wątroby i problemy trawienne. Co roku alkohol zabija w USA 88 tysięcy ludzi (nie [...]
[...] tak samo, DNP (wycofany i zakazany do stosowania środek u ludzi) tak samo. Podawanie SAA wiąże się z różnorakimi, licznymi skutkami ubocznymi. Testosteron może powodować: nadciśnienie tętnicze => wpływ na inhibicję 11β-HSD2. Nadciśnienie powoduje: udary mózgu, niedokrwienne, przerost lewej komory oraz niewydolność serca nadmierny wzrost [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] „im mniej, tym lepiej” oraz „im rzadziej, tym lepiej”. Ogólnie przyjęte, bezpieczne normy dla alkoholu, mają się nijak do skali picia występującej w Polsce. Ze względu na ciśnienie krwi, nawet 30 g etanolu dziennie może być już szkodliwe. Mit 2: Mój kolega pije i robi wyniki Jest to bezsensowny argument. To, że postępując nierozsądnie, [...]
[...] Niszczy wszystkie narządy, w tym te kluczowe dla kulturysty sięgającego po doping, czyli nerki, serce i wątrobę. Ustalono, że choroby sercowo-naczyniowe (w tym nadciśnienie i choroba niedokrwienna serca) i powikłania mikronaczyniowe w cukrzycy są głównymi czynnikami ryzyka rozwoju przewlekłych chorób nerek. Z kolei duże spożycie [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z poważniejszych chorób współczesnego świata, która nagminnie jest ignorowana. Większość ludzi nie wie nawet, jak poważne może mieć konsekwencje zdrowotne. Ogólnie ok. 25% populacji ma ciśnienie wyższe niż 140/90, jednak trzeba pamiętać o tym, iż osoby narażone na szczególne ryzyko (np. diabetycy) powinny [...]
[...] lub OD 0,16 DO 0,43 mmol/L. Jednak wcale nie oznacza to, że zakres w normie jest optymalny dla zdrowia i nie ma wpływu na dalsze życie. Kwas moczowy a nadciśnienie tętnicze Nadciśnienie odpowiada co roku za ok. 7,6 mln zgonów, czyli eliminuje niewiele mniej osób niż palenie tytoniu (>8 mln), ale więcej niż nieaktywność [...]
[...] tak szeroka, nieprecyzyjna definicja, iż można by uznać każdego rodzaju trening fizyczny za „cardio”. Tak, nawet typowy trening oporowy zwiększa przecież tętno, ciśnienie krwi, krążenie krwi oraz ma wpływ na zdrowie serca. Co roku więcej, niż 250 000 ludzi umiera (i to tylko w Stanach Zjednoczonych), z powodu … nieaktywności [...]
[...] ciśnienia krwi i że upośledzona bioaktywność NO może być powodem nadciśnienia tętniczego. Myszy, u których wystąpiła zaburzona synteza tlenku azotu, miały podwyższone ciśnienie krwi w porównaniu ze zwierzętami z grupy kontrolnej, co sugeruje, że związek między upośledzoną bioaktywnością NO a nadciśnieniem jest genetyczny. Czy insulina [...]
[...] Obecnie spożycie soli wzrosło do 8,75-10,5 g dziennie (3,5-4,2 g sodu dziennie) ze znacznymi różnicami regionalnymi, w większości krajów znacznie powyżej zaleceń. Sól a nadciśnienie Wbrew błędnym opiniom rozpowszechnianym np. przez niektóre serwisy internetowe, a nawet (co jest szokujące) dietetyków, nadmiar soli w diecie jest związany z [...]
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która zabija powoli, ale nieubłaganie. Stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka dla choroby sercowo-naczyniowej. Zresztą, w modnym obecnie „zespole metabolicznym” ciśnienie krwi przekraczające 130 mm Hg (skurczowe) lub 85 mm Hg (rozkurczowe) jest jednym z kryteriów rozpoznania (obok nieprawidłowej [...]
Ludzie często podążają za modą, nie wiedząc, czy promowane w Internecie zabiegi, ekstremalne diety (np. VLCD), nieznane środki farmakologiczne z Chin lub Korei, czy wątpliwe sposoby terapii (np. kilkusetkrotne przedawkowywanie jodu) nie są szkodliwe dla zdrowia. Jednymi z popularniejszych w ostatnim czasie są schładzanie i ogrzewanie. Dlaczego [...]
Tauryna naturalnie obficie występuje w mięśniach i to właśnie produkty mięsne zawierają jej największe ilości. Jest ona organicznym związkiem chemicznym, należącym do grupy aminokwasów siarkowych. Biochemicznie, jest to pochodna cysteiny, aminokwasu białkowego zawierającego siarkę. Dodatkowo, po 10-sekundowej ciągłej stymulacji elektrycznej [...]
[...] Nie są zalecane w diecie kobiet ciężarnych oraz karmiących. Ponadto na jagody goji powinny uważać osoby, które przyjmują leki na rozrzedzenie krwi, ale także cierpiące na nadciśnienie, gdyż spożywanie jagód może wchodzić w interakcję z lekami, powodując niepożądane skutki uboczne. Warto zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Inez Gorońska [...]
[...] się l-cytrulina, jednak jeśli ktoś szuka szerszego działania, nie zaszkodzi podawać jednocześnie mieszankę argininy i l-cytruliny. Czy podawanie argininy ma wpływ na ciśnienie krwi? Naukowcy przeszukali bazy danych PubMed, Cochrane Central Register of Controlled Trials i ClinicalTrials w celu zidentyfikowania odpowiedniej jakości badań [...]
O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry. Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]
Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru cieszą się dużą popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych [...]