[...] moze byc pochodzenia zwierzecego i roslinnego. Tluszcze zwierzece sa nosnikami witamin A i D. Ponadto sa one zrodlem nasyconych kwasow tluszczowych, a takze wprowadzaja cholesterol. Sa to skladniki diety, ktore powinny byc ograniczane, ze wzgledu na ich role sprzyjajaca powstawaniu miazdzycy. Wyjatek stanowi tluszcz zawarty w rybach, ze [...]
[...] z makiem no i oczywiście makowce. Nasiona maku zawierają witaminy A, C, D, E oraz błonnik aż 20% masy, wapń, magnez, żelazo, potas. Mak pomaga w procesie trawiennym, wiąże cholesterol, przeciwdziała miażdżycy. Pośnik To staropolska nazwa wieczerzy wigilijnej. Już sama nazwa wskazuje na jej postny charakter. Do przyrządzania wigilijnych potraw [...]
[...] Pacjent B miał trójglicerydy na poziomie 2200, został polecony przez pacjenta A. Przy maksymalnych dawkach wszystkich swoich leków, miał poziom trójglicerydów 2200, zaś cholesterolu 250. Miał 42 lata, został poinformowany, że choruje na dziedziczną hiperlipidemię, i żeby lepiej uporządkował swoje sprawy na tym świecie, bo jeśli jego lipidy [...]
[...] i zmniejszone ryzyko arytmii, • mniejszą agregację płytek krwi i lepkość krwi, poprawę parametrów fibrynolizy, • obniżenie poziomu trójglicerydów i wzrost stężenia „dobrego" cholesterolu • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, • obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie i ryzyka otyłości brzusznej, • zmniejszenie stanów zapalnych w [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka To, że nadmiar cholesterolu organizmie stwarza zagrożenie dla zdrowia, nie budzi już żadnych wątpliwości. Jak udowodniono w licznych badaniach, wysoki poziom tego składnika sprzyja rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i zwiększa ryzyko zawału serca. Na szczęście, zaburzenia tego typu można [...]
[...] optymalnej.' To prowadzi do: -zespółu metabolicznego czyli: -insulinoopornosci -otylości brzusznej -dyslipidemii -nadcisnienia -małej wrażliwosći na glukoze -wzrost poziomu cholesterol -trójglicerydów -wysoka glikemia na czczo Co z kolei prowadzic moze do: -cukrzycy typu 2 -chorob układu ruchu -zawału serca i mózgu -wylewu -zatorowości [...]
Co jakiś czas, w miare regularnie, pojawiają się na forum stwierdzenia, które dotyczą rzekomo złego wpływu cholesterolu na szereg narządów i funkcji w naszym organizmie. Często piszą o tym osoby, które o prawdziwym działaniu tej substancji nie mają słusznego pojęcia, a ich poglad oparty jest głownie na powtarzanych bezmyślnie sloganach [...]
[...] MASŁO I MIĘSO Tłumaczenie: Agata Zdrodowska-Zdrozdowska Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz unikać cholesterolu i toksyn zawartych w mięsie i nabiale, wprowadź na stałe do swej diety awokado! DAVID KLEIN [email protected] tekst pochodzi z Living Nutrition Magazine [...]
Dzisiaj na Onecie znalazlem ciekawy artykul. To nie jest moje, ale pomyslalem ze wkleje, co o tym sadzicie ?? NAJWIĘKSZE BŁĘDY-MIĘSO I MLEKO!LEKARZE I DIETETYCY ZALECAJA WEGETARIANIZM=BEZ MIĘSA TO NAJZDROWSZA DIETA+SPIS SŁYNNYCH WEGETARIAN-od Jezusa do Einsteina-LIKWIDUJE zawały,miażdżyce,wylewy,cukrzyce ,nowotwory=JEDZENIE MIĘSA TO NIE TYLKO [...]
[...] wieku można sobie stopniowo „zapracować" na przyszły zawał, lub też odpowiednio dbając o własne zdrowie nigdy z podobnym problemem nie mieć styczności. Jakie znaczenie ma cholesterol i jakie są systemy transportu tego związku w naszym organizmie?. Zanim zajmiemy się rozwinięciem tematu jak powstają niebezpieczne ogniska miażdżycowe i jak [...]
Aromataza, klucz do dalszej konwersji hormonalnej. Geneza aromatazy rozpoczyna się od cholesterolu, dzięki biosyntezie, metabolizmowi cząsteczek hormonu dochodzi kolejno do rozszczepienia łańcucha bocznego ( P450scc): Cholesterol / [...]
[...] droga do otyłości i do innych schorzeń z nią związanych. Tłuszcze pożywienia wpływają też niekorzystnie na skład krwi, a szczególnie na zawartość w niej triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL Podwyższone stężenie tych miażdżycogennych wskaźników w surowicy krwi świadczy o nieprawidłowym przebiegu przemiany lipidów w [...]
[...] droga do otyłości i do innych schorzeń z nią związanych. Tłuszcze pożywienia wpływają też niekorzystnie na skład krwi, a szczególnie na zawartość w niej triglicerydów, cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL Podwyższone stężenie tych miażdżycogennych wskaźników w surowicy krwi świadczy o nieprawidłowym przebiegu przemiany lipidów w [...]
[...] w nim swojego wroga. Cholesterol jest niezbędny do życia. Ważne, żeby mieć go tyle, ile trzeba. tekst: Emilia Borkowska Wciąż słyszysz o tym, ile złego może wyrządzić Ci cholesterol. Podobno odpowiada za rozwój miażdżycy, chorób układu krążenia, zawały serca, udary mózgu. Może więc zdziwi Cię wiadomość, że cholesterol wcale nie musi być Twoim [...]
[...] do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Nasycone kwasy tłuszczowe powodują wzrost stężenia złego cholesterolu LDL** (przeciwieństwo dobrego cholesterolu HDL***) we krwi (powodującego miażdżycę), natomiast kwasy jednonienasycone powodują obniżenie poziomu tego [...]
[...] i nowotworami. HCT poniżej normy może świadczyć o niedokrwistości i w przewodnieniu. POZIOM CUKRU ORAZ INSULINY (najlepiej wykonać je z obciążeniem glukozy) LIPIDOGRAM (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy) Często badamy tylko cholesterol całkowity, ale znaczącą rolę odgrywa konwersja między LDL do HDL. Powinno to mniej więcej [...]
[...] potrzebnym do życia przyszłego organizmu. Oznacza to, że w żółtku i białku mamy wszystkie wysokowartościowe substancje niezbędnych dla życia kurczęcia, w tym także cholesterol. Czym jest cholesterol Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu. Bez niego nie może rozwijać się mózg i układ [...]
[...] front, raz ogłaszając jaja zabójcami serc i naczyń, to znów twierdząc, że są źródłem najcenniejszych substancji. Jaka jest prawda? Faktem jest, że jaja są bogatym źródłem cholesterolu, cholesterol zaś głównym składnikiem blaszek miażdżycowych zatykających naczynia, prowadzących do zawału serca, udaru mózgu i niewydolności narządów. Prosimy [...]
[...] z metodą nacisków psychicznych i środowiskowych które stosuje się w promocji wegetarianizmu. Metody te sprzyjają rozwojowi ogólnej podatności na sugestie. Małe dawki cholesterolu usprawniają przepływ krwi zapobiegając arteriosklerozie, jest on nieodzowny w przyswajaniu witaminy D i w pracy hormonów. Zjadanie cholesterolu nie wpływa na [...]
Jeśli przyjrzeć się tradycyjnej diecie, można by przypuszczać, że człowiek potrzebuje ogromnych dawek cholesterolu. A przecież to nie jest prawda. Ludzka wątroba produkuje cholesterol na potrzeby organizmu. Znajduje się on we wszystkich tkankach, jest bowiem składnikiem błony komórkowej i nerwów. Dostarczanie dodatkowych ilości cholesterolu przez [...]