SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

chleb

  • Ta informacja będzie przydatna szczególnie tym, którzy pieką chlebek bezglutenowy, co na pewno jest trudniejszą sztuką niż pieczenie glutenowych. Główny przepis jest tutaj: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s28.html , ale ja cały czas eksperymentuję i teraz dopiero wyszedł mi chlebek idealny. Poprzednie [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-10 13:19:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Agnese a nie jest słodkawy ten chleb? Bo mąka kasztanowa jest dość słodka. I rzeczywiście przekonałam się że konsystencja bezglutenowego ciasta musi być dużo rzadsza, takie lejące się błoto %-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-10 20:59:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Pytanie ...nie mogę znaleźć u nas mąki razowej typ 2000 ostatnio z niej robiłam chleb czy mogę użyć innej żytniej typ 110 / 950 ...

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-14 20:26:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Zastanawiam się teraz czy jeżeli zrobię zakwas z mąki gryczanej to mogę na nim zrobić chlebek ryżowy ? ? Ja piekę chleb bzglutenowy zawsze z mąmi mieszanej. Chleby bezglutenowe są na ogół mieszane. Mnie zakwas bezglutenowy (gryczany) nie dzwignął chleba jak trzeba... ale i po drożdżach wszystko się rozsypuje w palcach, dodawałam wszystko i siemię [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-19 10:56:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Agnes ja świeży chleb kroję na kawałki, wkładam po 2-3 szt. do woreczka i mrożę. Później wyciągam tylko tyle ile potrzebuję (wieczorem), a rano jest gotowy do jedzenia.:-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-27 10:11:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • W jakim naczyniu najlepiej trzymać zakwas na chleb?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-04-30 09:53:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Dokładnie, w cieplejszym miejscu szybciej urośnie ;-) Pierwszy chlebek ponoć rośnie trochę dłużej, no ale mi np. ten pierwszy w ogóle prawie nie urósł %-) obecnie rośnie tak ok. 2h, czasem szybciej. Ja piekę tak: 230 stopni 10min, 200 następne 10 min i 180 do końca (ja trzymam w tej temp przez 40 min). Można też piec w jednej temp. przez cały [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-04 22:18:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Czy z mąki pełnoziarnistej orkiszowej też wyjdzie dobry zakwas i chleb?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-09 11:06:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • U mnie zakwas w lodówce stoi, wyciągam jedynie jak karmię. Chleb wyrastam zwykle normalnie bez podgrzewania. Jeśli z jakiegoś powodu bardzo mi się śpieszy to wtykam do piekarnika z zapalonym światłem (bez dodatkowego podgrzewania), a jak np muszę wyjść i wiem że nie zdążę wrócić zanim wyrośnie to wstawiam do lodówki nawet na noc i tam też rośnie. [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-11 19:17:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • [...] problem jesli w odlozonym zakwasie jest kilka ziarenek siemienia i kilka pestek dyni??? Mam juz dosc stary zakwas. Ostatnim razem zagapilam sie i te "50gram" na nastepny chleb wybralam, kiedy w masie byly juz te dodatki. Zakwas pachnie jak wczesniej, nic dziwnego sie tam nie porobilo... co myslicie ??? :) Zmieniony przez - bodyrockerka w dniu [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-06 21:36:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • oki. Już dosypałam mąki i ciutkę cukru. Klnę sobie w brodę bo chleb gryczany jest dość oporny do wyrośnięcia a jeszcze na młodym zakwasie.. Lato mogłoby przyjść a nie w domu temp że chodzę w skarpetach i bluzie. Jak tu zakwas ma pracować

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-07 10:19:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Jeśli jest kwaśny to spróbuj dodać do chleba maślanki. Ja na 0.5kg dodaję tak z 2/3 szklanki maślanki (temp pokojowa) Chleb jest delikatniejszy, wydaje mi się iż mniej kwaśny. Oczywiście wtedy dajesz mniej wody Powodzenia :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-06-17 12:00:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • wlasnie kupilam konopie ziarna i to bialko konopne na sprobowanie tez, ziarenka dodaje do owsianych, podbijaja mi bialko, smakowo spoko, moge polecic. mam tez make z konopii, sprobuje z niej upiec chleb bezglutenowy, ale musze sie zebrac...%)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-12 16:07:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • a myslicie, ze jakby zrobic zaczyn z zakwasu zytniego i maki gryczanej, a pozniej wyrobic ciasto dodajac jeszcze np. make ryzowa i kukurydziana to wyjdzie chleb? juz pal licho ten gluten, mi on chyba nie sluzy tylko w duzych ilosciach (o ile jest takie cos w ogole mozliwe @-| )

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-16 11:15:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • a myslicie, ze jakby zrobic zaczyn z zakwasu zytniego i maki gryczanej, a pozniej wyrobic ciasto dodajac jeszcze np. make ryzowa i kukurydziana to wyjdzie chleb? juz pal licho ten gluten, mi on chyba nie sluzy tylko w duzych ilosciach (o ile jest takie cos w ogole mozliwe @-| ) wyjdzie, tylko bedzie mial dziwna konsystencje jesli masz gdzie kupic, [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-16 12:54:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • powinno być ok, tylko weź pod uwagę, że z kukurydzianą może wyjść twardszy niż zwykły chleb, ale smakuje dobrze :) powodzenia

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-07-16 16:45:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • [...] jest również posiłkiem potreningowym węglowodany przetworzone, czyli szybko wchłanialne takie jak biały ryż, kasza kuskus, biała bułka?czy raczej ryż brązowy, kasza gryczna, chleb razowy? i jak taka kolacja będzie się składała z węgli np. ryż + białko + tłuszcz + warzywa + owoc to nie będzie za dużo na noc? czy po prostu musze to dokładnie [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 8245 Data: 2013-07-27 19:31:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • no to ja zapytam odnośnie przepisu JW i paście z avocado a parzysz tą cebulę? czy tak na żywca z sokiem.. i bez bazylii? Nie, nic nie parzę bez bazylii, tylko pieprz :-)) Dodaję nie tylko na chleb ale i do ryżu :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-08-06 20:54:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • Ja mam takie pytanie techniczne - jak pieczecie chleb to jak obliczacie wartość kcal i BTW dla jednej kromki? Jestem kompletnym beznadziejnym zerem matematycznym.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-08-21 12:06:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • ja to robię prościej, wpisuję na potreningu wszystkie skłądniki jakie użyłam do bochenka, one się sumują na dole, jak już się chleb upiecze waże go i odejmuję od wagi ( w gramach ) 2 zera :) i tym dzielę kalorie i btw - wychodzi wartość dla 100 gr i wpisuję ją do kalkulatora potreningu jako swój produkt

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-08-21 12:49:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)