Ta informacja będzie przydatna szczególnie tym, którzy pieką chlebek bezglutenowy, co na pewno jest trudniejszą sztuką niż pieczenie glutenowych. Główny przepis jest tutaj: http://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni%2C_czyli_nasze_babskie_przepisy_%3B_-t696301-s28.html , ale ja cały czas eksperymentuję i teraz dopiero wyszedł mi chlebek idealny. Poprzednie [...]
Agnese a nie jest słodkawy ten chleb? Bo mąka kasztanowa jest dość słodka. I rzeczywiście przekonałam się że konsystencja bezglutenowego ciasta musi być dużo rzadsza, takie lejące się błoto %-)
Zastanawiam się teraz czy jeżeli zrobię zakwas z mąki gryczanej to mogę na nim zrobić chlebek ryżowy ? ? Ja piekę chleb bzglutenowy zawsze z mąmi mieszanej. Chleby bezglutenowe są na ogół mieszane. Mnie zakwas bezglutenowy (gryczany) nie dzwignął chleba jak trzeba... ale i po drożdżach wszystko się rozsypuje w palcach, dodawałam wszystko i siemię [...]
Agnes ja świeży chleb kroję na kawałki, wkładam po 2-3 szt. do woreczka i mrożę. Później wyciągam tylko tyle ile potrzebuję (wieczorem), a rano jest gotowy do jedzenia.:-)
Dokładnie, w cieplejszym miejscu szybciej urośnie ;-) Pierwszy chlebek ponoć rośnie trochę dłużej, no ale mi np. ten pierwszy w ogóle prawie nie urósł %-) obecnie rośnie tak ok. 2h, czasem szybciej. Ja piekę tak: 230 stopni 10min, 200 następne 10 min i 180 do końca (ja trzymam w tej temp przez 40 min). Można też piec w jednej temp. przez cały [...]
U mnie zakwas w lodówce stoi, wyciągam jedynie jak karmię. Chleb wyrastam zwykle normalnie bez podgrzewania. Jeśli z jakiegoś powodu bardzo mi się śpieszy to wtykam do piekarnika z zapalonym światłem (bez dodatkowego podgrzewania), a jak np muszę wyjść i wiem że nie zdążę wrócić zanim wyrośnie to wstawiam do lodówki nawet na noc i tam też rośnie. [...]
[...] problem jesli w odlozonym zakwasie jest kilka ziarenek siemienia i kilka pestek dyni??? Mam juz dosc stary zakwas. Ostatnim razem zagapilam sie i te "50gram" na nastepny chleb wybralam, kiedy w masie byly juz te dodatki. Zakwas pachnie jak wczesniej, nic dziwnego sie tam nie porobilo... co myslicie ??? :) Zmieniony przez - bodyrockerka w dniu [...]
oki. Już dosypałam mąki i ciutkę cukru. Klnę sobie w brodę bo chleb gryczany jest dość oporny do wyrośnięcia a jeszcze na młodym zakwasie.. Lato mogłoby przyjść a nie w domu temp że chodzę w skarpetach i bluzie. Jak tu zakwas ma pracować
Jeśli jest kwaśny to spróbuj dodać do chleba maślanki. Ja na 0.5kg dodaję tak z 2/3 szklanki maślanki (temp pokojowa) Chleb jest delikatniejszy, wydaje mi się iż mniej kwaśny. Oczywiście wtedy dajesz mniej wody Powodzenia :-)
wlasnie kupilam konopie ziarna i to bialko konopne na sprobowanie tez, ziarenka dodaje do owsianych, podbijaja mi bialko, smakowo spoko, moge polecic. mam tez make z konopii, sprobuje z niej upiec chleb bezglutenowy, ale musze sie zebrac...%)
a myslicie, ze jakby zrobic zaczyn z zakwasu zytniego i maki gryczanej, a pozniej wyrobic ciasto dodajac jeszcze np. make ryzowa i kukurydziana to wyjdzie chleb? juz pal licho ten gluten, mi on chyba nie sluzy tylko w duzych ilosciach (o ile jest takie cos w ogole mozliwe @-| )
a myslicie, ze jakby zrobic zaczyn z zakwasu zytniego i maki gryczanej, a pozniej wyrobic ciasto dodajac jeszcze np. make ryzowa i kukurydziana to wyjdzie chleb? juz pal licho ten gluten, mi on chyba nie sluzy tylko w duzych ilosciach (o ile jest takie cos w ogole mozliwe @-| ) wyjdzie, tylko bedzie mial dziwna konsystencje jesli masz gdzie kupic, [...]
[...] jest również posiłkiem potreningowym węglowodany przetworzone, czyli szybko wchłanialne takie jak biały ryż, kasza kuskus, biała bułka?czy raczej ryż brązowy, kasza gryczna, chleb razowy? i jak taka kolacja będzie się składała z węgli np. ryż + białko + tłuszcz + warzywa + owoc to nie będzie za dużo na noc? czy po prostu musze to dokładnie [...]
no to ja zapytam odnośnie przepisu JW i paście z avocado a parzysz tą cebulę? czy tak na żywca z sokiem.. i bez bazylii? Nie, nic nie parzę bez bazylii, tylko pieprz :-)) Dodaję nie tylko na chleb ale i do ryżu :-)
Ja mam takie pytanie techniczne - jak pieczecie chleb to jak obliczacie wartość kcal i BTW dla jednej kromki? Jestem kompletnym beznadziejnym zerem matematycznym.
ja to robię prościej, wpisuję na potreningu wszystkie skłądniki jakie użyłam do bochenka, one się sumują na dole, jak już się chleb upiecze waże go i odejmuję od wagi ( w gramach ) 2 zera :) i tym dzielę kalorie i btw - wychodzi wartość dla 100 gr i wpisuję ją do kalkulatora potreningu jako swój produkt