Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest kofaktorem metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. [...]
Starzenie się to wieloczynnikowy i naturalny proces, który z czasem powoduje zmiany fizjologiczne w narządach, tkankach i komórkach. W skórze i chrząstce stawowej starzenie prowadzi do zmniejszenia syntezy i zmian w ułożeniu proteoglikanów i kolagenu, a także do utraty glikozaminoglikanów, które odpowiadają za integralność i zdrowie tych tkanek. [...]
Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in.depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Większość ludzi używa zwrotów w rodzaju: „chcę stracić wagę”, ale nie mają one sensu. Nie chcesz [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Skróty BCAA i EAA, są znane niemalże każdej osobie trenującej. Wiele się o nich mówi, słyszy, a także można znaleźć je na etykietach wielu suplementów. Czym one właściwie są? EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Podsumowanie EAA działa silniej, prawdopodobnie, dlatego że ma więcej BCAA w [...]
Cukrzyca jest jednym z największych zagrożeń w XXI wieku, któremu w niektórych przypadkach można względnie prosto przeciwdziałać, modyfikując dietę i styl życia. Jak ustalić, czy jestem zagrożony? Szybko i tanio można zbadać stężenie insuliny na czczo oraz glukozy na czczo. Jakie powinno być stężenie glukozy? Normalnie stężenie glukozy nie powinno [...]
Kolagen należy do jednych z podstawowych białek w ustroju człowieka, stanowi nawet 25% masy wszystkich białek. Buduje on np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla kości. Ornityna jest jednym z mniej znanych, ale to nie znaczy, iż [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Buduje np. elementy tkanki łącznej (więzadła, ścięgna), zapewnia elastyczność skórze (obok włókien keratynowych), podtrzymuje strukturę kości i zębów, jest ważny dla podtrzymania funkcji, jakie spełniają kości. [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Nie mogłem sie powstrzymać, i nie wrzucić tego artykułu... Przeczytajcie sobie, jest całkiem niezły Kto jeszcze widzi to w ten sposób? Czy tylko ja? "Zgodnie z koncepcją dr. Liebowitza, miłość i uzależnienie są tak blisko ze sobą spokrewnione, że niemal tożsame. Krótko mówiąc, miłość dostarcza organizmowi takich samych bodźców jak... amfetamina. [...]
Zwracam się z prośbą o podanie linków z zakresu biochemii, czyli możliwie wszystko o produkcji energii, spalaniu białek, tłuszczy i węglowodanów. Te tematy były tutaj opisywane przez znawców i ekspertów, tylko nie umię ich znaleźć
witam! wczoraj odebralem wyniki morfologi i biochemi. wszystko cacy. tylko alat minimalnie up (tony zarcia teningi itp) ale zaniepokoil mnie lekko ponizej normy fosfor i kwas moczowy wszystkie inny wskazniki watrobowe i nerek (kreatynina,mocznik itp) w normie. dodam ze 4 mc teu mialem robione usg jamy brzusznej i tez wszytko bylo ok. Jest to [...]
zwracam sie z prośbą o odpowiedź czywyniki badania czynnik reumatoidalny <10IU/ml norma <14,0 kwas moczowy 316 umol/1 norma 140-340 kobieta 58 lat jest pozytywny badania w kierunku dny mocznowej
1. Czy tłuszcze pożywienia są bezpośrednim źródłem energii do skurczu mięśni ? 2.Jakie źródła węglowodanó mogą być wykorzystywane przez pracujące mięśnie ? z góry dzieki ! :P