Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
Witam w sumie trzymam jakomś tam diete nei jem słodyczy,nie pije żadnych Coli czy tym podonych badziewi nie jem ostrych potraw zadnych zupek z torebki ;) i teraz mam pytanie czy białe pieczywo tez powinienem wyeliminowac czy ona ma duzy wpływa na wyglad cery :) ? bo tego pieczywa nie jem za duzo rano z 4 kanapki i na wieczór ale to nie zawsze ;)
Siemano! Mam pytanie-biale pieczywo, to pieczywo pszenne. To na bank. Ale czy zytnie tez? Czy moge tez na mase jesc zytnie pieczywo, czy tylko razowe? THX i Pzdr
Witam, mam pewien problem, bo w mojej okolicy raczej nie są zbyt dobrej jakości pieczywa razowe :/ Tzn. piekarnie odpadają, są ewentualnie sklepy pokroju Biedronka/Lidl/Tesco. Nie jestem do końca pewien czy w tych sklepach są jakiejś dobre chleby/bułki, ale nie wydaję mi się (jeśli się mylę to proszę o sprostowanie). Większość chlebów razowych, [...]
Witam, mam pytanie jak w temacie. Wiem, ze najlepszy jest chleb razowy. Problem w tym, ze kompletnie nie mi on nie podchodzi i nie bede sie zmuszal do jedzenia go. Czy w rozsadnych ilosciach można zastapic pieczywo jasne np pelnoziarnistymi waflami ryzowymi lub pieczywem maca? Chodzi mi tylko o sniadanie, w innych posilkach nie spozywalem raczej [...]
Witam. Chciałbym zastąpić czymś białe pieczywo (chleb, bułki). Z teorii wiem, że zdrowsze jest pieczywo ciemne, żytnie, pełnoziarniste, lecz w praktyce znaleźć takie prawdziwe jest mało realne, a jeśli nawet to jest w nim tyle samo chemii co w białym. Macie jakiś pomysł?
Może mi ktoś wyjaśnić co jest takiego strasznego w białym pieczywie i ryżu( tym niebrązowym)? Pytam, ponieważ mnie to dziwi, zawartość węgla wysoka więc dlaczego sobie przy diecie na masę żałować??
Jak to jest, że na redukcji odradza się jedzenia białego pieczywa, ponieważ mi wysoki indeks glikemiczny, z wielu opinii za to czytałem, że ryż jest ok, tylko że IG białego pieczywa (chleba pszennego to 70), a ryżu białego gotowanego to 64, prawie bez różnicy..?
Zastanawia mnie sprawa dlaczego większość miłośników kulturystyki na forach poleca i akceptuje w dietach ryż biały a poleca wykreślić z diety pieczywo białe. Nie widzę specjalnych różnic między tymi produktami. I tutaj i tutaj błonnika brak. Zarówno pieczywo jak i ryż mają podobnie wysoki indeks glikemiczny. To na moje oko. Stąd pytanie do osób o [...]
Aby pokarm był lekiem Korzystaj z leczniczych mocy pokarmu „Niech Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem" Avicenna, Hipokrates, Paracelsus... Jeżeli nie wygłaszasz swoich twierdzeń w sposób drażniący innych, możesz nie wygłaszać ich w ogóle. Georg Bernard Shaw W sprawdzonej przez tysiąclecia i najskuteczniejszej w świecie medycynie Wschodu [...]
Każdy paker wie lub wiedzieć powinien jak ważna jest rola diety w kulturystyce, jej wpływ na formę oraz zdrowie. Chciałbym w tym temacie przedstawić kilka rad odnosnie wprowadzania zmain w dotychczasowym sposobie żywienia, które pozwolą wam na stopniową zmianę w dobrym kierunku. Zdaję sobie sprawę że wielu z was uzależnionych jest od tego co [...]
Moja żona ćwiczy na orbitreku codziennie ok. 1 godziny. Uparła się żeby schudnąć z tym, że nie wie co może jeść a czego nie. Nie chce być na jakiejś ścisłej diecie, tylko wiedzieć czego unikać i co jeść. Przeszukaliśmy wspólnie internet ale ciągle natrafiamy albo na jakieś ścisłe diety, albo na diety dla ćwiczących na siłowni. Nam chodzi tylko o [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]