[...] Spróbujmy w najprostszych (i najkrótszych) słowach rozwiać nieco mitów związanych z białkiem, które często nie dają spać zarówno młodym osobom, jak i ich rodzicom. Odżywka białkowa - składnikiem zdrowej diety Białko jest jednym z trzech podstawowych makroskładników, które dostarczamy wraz z tym, co zjadamy. Nasz organizm, choć nieco inaczej [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
[...] powtórzeń, nie skracasz zakresu ruchu, a technika nie ulega znaczącemu pogorszeniu. Ogólnie wzrost mięśni zależy od bodźca, jakim jest trening siłowy, jednak dużą rolę odgrywają stosowana dieta i suplementacja (kreatyna, białko serwatkowe, gainer, magnez, potas), zapewniany czas regeneracji oraz sposób, w jaki wykonujesz powtórzenia (ich jakość).
W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]
Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]
Spirulina jest cyanobakterią, co jest pochodną (z greki) jej koloru - niebieskiego. Czasem zwana jest też niebieskozieloną algą, choć jest glonem zaliczanym do sinic. Można znaleźć przesłanki historyczne, które wskazują na to, że ludzkość włączyła spirulinę do swojej diety już bardzo dawno temu. Tłuszcze Spirulina to również źródło kwasów [...]
[...] filecikach zastosowano puree jabłkowe. Poza tym prawie wszystko jest ok. No właśnie "prawie". Na opakowaniu jest napisane, że jest to produkt wegański, a w składzie widnieje białko jaja w proszku i żółtko jaja (w majonezie). To kolejny produkt, który pokazuje, jak istotne jest czytanie etykiet. O ile wegetarianie jedzący jaja będą mogli korzystać [...]
[...] mieć pełną kontrolę nad używanymi składnikami. Podsumowanie Kurczak z rożna to niezły wybór, kiedy mamy ochotę na zjedzenie czegoś kupnego od czasu do czasu. Jest bogaty w białko i składniki odżywcze i stanowi wygodną oraz niedrogą alternatywę dla mniej zdrowych dań typu fast food. Jeśli chcesz uniknąć spożycia niechcianych dodatków zawartych w [...]
[...] rozesłanym do fanów biuletynie Schwarzenegger zwrócił uwagę na jedną ważną rzecz. Dla dłuższego i zdrowszego życia rekomenduje codzienne spacery i spożywanie posiłków wysokobiałkowych. „10-15 minut codziennego marszu może zmniejszyć śmiertelność o 40%. Wszyscy mówią o ćwiczeniach o wysokiej intensywności, ale stare, dobre spacery mogą być [...]
Im jesteś starszy, tym bardziej zmienia się Twoje ciało. To mogą być zarówno pozytywne, jak i negatywne zmiany. Z jednej strony możesz czuć bóle stawów, większe zmęczenie, mogą Ci doskwierać różne problemy zdrowotne, ale z drugiej jesteś mądrzejszy i bardziej doświadczony. Ćwiczysz za mało albo za dużo Regularna aktywność fizyczna wpływa nie [...]
Hydrolizowany kolagen stał się popularnym suplementem diety dzięki swojemu wielokierunkowemu działaniu. W badaniach wykazano liczne jego zastosowania prozdrowotne, które nie ograniczają się tylko do optymalizacji stanu skóry czy włosów. Ponadto wzmożone zainteresowanie suplementacją kolagenem tłumaczy się tym, że jego źródła spożywcze nie należą [...]
[...] przed milionami osób. W przesłanym filmie na YouTube Bon Jovi prezentuje typowe przekąski, którymi są głównie owoce i warzywa. Lubi też jogurt i hummus. Jeśli chodzi o białko, gwiazda rocka preferuje kurczaka, jajka i ryby. Nie przepada za ogórkami i surową marchewką. „Witajcie w mojej lodówce. Owoce, dużo winogron, dużo jagód, świeże [...]
[...] spotkać można w dietach osób dbających o swoją sylwetkę, czyli brokuły i cukinię. Brokuły – wartości odżywcze, plusy, minusy W 100 g produktu znajduje się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg [...]
Dwudziestopięcioletnia Valeria Guznenkova urodziła się w Moskwie. W 2014 roku mając zaledwie dwadzieścia jeden lat zdobyła brązowy medal w fitnessie podczas mistrzostw w Rosji. Od kilku lat jest ikoną w social mediach, gdzie motywuje wielu swoich fanów i obserwatorów. Na samym Instagramie obserwuje ją ponad 300 tysięcy osób, a jest obecna również [...]
Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]
[...] Dobrym pomysłem jest stosowanie się do zaleceń diety DASH lub diety śródziemnomorskiej. Ważne, by dieta bogata była w błonnik, dużą ilość surowych warzyw, pełnowartościowe białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, awokado, EPA I DHA. Podsumowując Masa ciała może okazać się zwodnicza. Dużo ważniejsze jest to, ile [...]
[...] IGF-1 jest ważnym anabolikiem, a przy tym wpływa na zużycie wolnych kwasów tłuszczowych. Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 ma: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu GH, estradiol – niezależnie od GH ma wpływ na syntezę i uwalnianie IGF-1, niski poziom [...]