[...] jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile [...]
[...] nadmierna konsumpcja jajek (szczególnie z hodowli przemysłowych) nie musi być dobrym pomysłem. Najlepsze źródła protein Chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe czy białko pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale [...]
[...] dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g węglowodanów tylko 4 kcal, z kolei białko teoretycznie 4 kcal, jednak efektywnie jest słabym materiałem energetycznym, więc można je dostarczać prawie bezkarnie. Jak to przenieść na pokarm? 100 g piersi z [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
[...] Nasiona i orzechy. I to właściwie tyle, choć nie do końca. Aby bowiem ułatwić komponowanie poprawnej diety wegańskiej, zwłaszcza przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko, producenci suplementów wprowadzili specjalną kategorię odżywek wysokobiałkowych przeznaczonych dla wegan. Na szczególne uznanie w niej zasługują: Białka pochodzące z [...]
[...] brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę Ostatnim elementem jest białko, które u osoby będącej na diecie na masie ma wpływać na regenerację tkanki mięśniowej. Białko jednak nie tylko dostarcza aminokwasów niezbędnych do tworzenia nowych [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] olej kokosowy, olej rzepakowy, napój sojowy, sok z cytryny, kurkumę, sól, tłuszcz 79,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 46 g, węglowodany 0,1 g, w tym cukry 0 g, białko 0,3 g, sól 0,1 g. Wegański produkt ratuje zawartość oleju rzepakowego, który jest mieszaniną tłuszczów jednonienasyconych (~55 g w 100 g), wielonienasyconych omega-6 [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] tym czasie za pomocą drewnianej łopatki przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. W celu łatwiejszego usmażenia możemy przygotować dwa mniejsze omlety. Wysokobiałkowy omlet na słodko https://www.youtube.com/watch?v=_k9-WAXIZoM 2. Na wytrawnie Składniki: makaron, jaja, mozzarella, cebula, papryka, tuńczyk, sól, pieprz, tymianek, [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]
[...] w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać do swojego menu [...]
[...] też dodać je do sałatek, deserów lub owsianki. Możesz też stworzyć z nimi przepyszne fit danie. Oto kilka propozycji. Koktajl truskawkowy SKŁADNIKI: truskawki 100 g odżywka białkowa Whey Delicious Protein truskawka-poziomka lub dowolny smak 30 g mleko roślinne, np. migdałowe niesłodzone 200 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki umieszczamy [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
Ten artykuł ukazuje się na początku nowego roku. W życiu osoby zainteresowanej przyrostem masy mięśniowej - pytanie dodatkowe: kto nie powinien być zainteresowany tym celem…? - jest to najczęściej czas przeznaczony na "masę”. Być może będziesz mógł oszczędzić część tych pieniędzy, zastępując niektóre potrawy z mięsa i ryb, potrawami opartymi o: [...]