Niniejszy poradnik ma charakter rozbudowanego, kompleksowego kompendium wiedzy na temat białka. Proteiny zostały w nim omówione w bardzo szerokim kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm [...]
[...] przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! Przykładowy jadłospis 1800 kcal Śniadanie: 50 g płatków owsianych 10 g migdałów 30 g odżywki białkowej 1 mandarynka II śniadanie: omlet z 2 jaj i 30 g mąki owsianej/jaglanej/gryczanej 5 g oliwy z oliwek (do smażenia) mały banan (ok. 100 g) Obiad: 50 g kaszy jaglanej [...]
[...] Przykład tezy: „Duża porcja protein nie działa. Każdemu wystarczy 20 g”. Fakt czy mit: „Duża ilość protein tuczy”? Fakt czy mit: „Podawanie białka nie ma sensu, bo należy stosować dietę”? Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest bezwartościowe”? Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest szkodliwe [...]
[...] aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś wiemy, że może być ono nierozłącznym elementem diety osób dbających o linię, zdrowie, a także chcących [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] prowadzenie treningu siłowego. Tłuszcze mogą być wolniej trawione i na dłużej obciążać układ pokarmowy w porównaniu do lekkiej przekąski z owoców, galaretki czy budyniu białkowego. Jedna osoba potrzebuje mniej, druga więcej snu, jedna mniej, druga więcej serii itd. Sprawdź: Gotowa dieta i trening na masę dla początkujących nastolatków [...]
[...] się w pakiecie początkującego 50-latka i to nie tylko ze względu na zwiększenie jego zdolności treningowych oraz do przyrostu mięśni, ale także ze względu na możliwe wspieranie zdrowia. Przeczytaj koniecznie: 10 supermocy i korzyści zdrowotnych podczas suplementacji kreatyną Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
[...] o produkty nieprzetworzone. Nie sztuką jest znaleźć wegańskie fast foody, a później się dziwić, że waga rośnie. „Wegetarianie i weganie nie dostarczają odpowiedniej ilości białka” Jest to prawdopodobnie najczęstszy ze wszystkich mitów związanych z roślinnymi dietami. Osoby, które jedzą mięso albo chociaż nabiał i jaja, mają łatwiej w kwestii [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
I. ODŻYWIANIE 1. Rola diety w osiąganiu celu. Poradnik początkującego sportowca by faftaq http://www.sfd.pl/Rola_diety_w_osi%C4%85ganiu_celu._Poradnik_pocz%C4%85tkuj%C4%85cego_sportowca-t815982.html 2. Plan: masa. Jak zabrać się z układanie diety ukierunkowanej na przyrost mięśni by faftaq [...]
[...] odpadly. Sumplementy: Omega 3 , Vita-min multiple sport Pieniadze: nie graja roli Juz chyba o o mnie wystarczajaco wiecie, mam zamiar przeznaczyc pieniadze na jakies bialka, kreatyne itd. nie znam sie zabardzo na tym dlatego tez was pytam, co moge kupic. Na pewno kupie jakas kreatyne, was ewentualnie prosze co moge do tego dokupic, przez [...]
Dieta w kulturystyce jest zdecydowanie najważniejszym czynnikiem decydującym o tym, jakie osiągniemy efekty w kształtowaniu naszej sylwetki. Nie ma żadnego innego sportu, w którym odżywianie miałoby tak istotne znaczenie, jak w przypadku kulturystyki. Podstawą ułożenia diety jest określenie jej celu. W przypadku, gdy nasz poziom tkanki tłuszczowej [...]
[...] sobie cel. W diecie, którą stosujemy podstawowym czynnikiem jej skuteczności, będzie odpowiednia ilość kcal, które podzielić należy na makroskładniki, takie jak: - białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - tłuszcze: [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] Następnie dodać lub odjąć od zapotrzebowania należy około 400 kcal w zależności od celu, jaki obierzemy. Otrzymaną wartość kcal dzielimy na makroskładniki: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Źródła składników odżywczych dobieramy z: - białka: [...]
[...] oraz dodać do niego około 400 kcal. Następnie podzielić otrzymaną wartość na składniki odżywcze: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Mając wyliczone makroskładniki, układamy dietę, bazując na najlepszych źródłach pożywienia: - [...]
Rola białka w organizmie Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w naszym organizmie. Odpowiedzialne jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmu – odpowiedni wzrost, rozwój i regenerację. Składa się z aminokwasów a te z kolei biorą udział w produkcji ważnych dla zdrowia substancji takich jak hormony, płyny ustrojowe, enzymy i [...]