[...] jest naprawdę chorobą w klasycznym sensie, jak choroba serca, rak czy cukrzyca, powiedzenie, że przyczyną jest, brak aktywności może być zbyt dużym uproszczeniem. Niektóre badania sugerują, że skłonność do otyłości zaczyna się wcześnie, już w łonie matki. Jedno z badań wykazało, że dzieci urodzone przez matki, które narażone były na działanie [...]
[...] serwatkowego w normalnych okolicznościach jest historią po 3-4 h, a kazeinowego po 6-8 h (oczywiście zależy to od parametrów osoby i ilości białka w porcji). Referencje, badania, literatura: Ronald J Maughan Hydration, morbidity, and mortality in vulnerable populations https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/70/suppl_2/S152/1811927 [...]
[...] nadużywane, mogą powodować poważne zniszczenia w ustroju. Pacjentka miała szczęście, w jej przypadku zmiany były odwracalne. Inni nie mieli tyle szczęścia. W innych badaniach stwierdzono, iż chińskie zioła są farmakologiczną bombą! Niemieccy toksykolodzy zajęli się serią 17 zatruć spowodowanych przez chińskie ziółka sprzedawane przez [...]
[...] że musi się oszczędzać, bo jest w grupie ryzyka zawału serca. https://youtu.be/tP0vP67s2tc Kulturysta udostępnił film na swoim kanale YouTube, w którym opisuje proces badania serca przez wielu lekarzy. Antoine chciał się upewnić, że jego zdrowie jest w dobrej kondycji przed kolejnym pokazem kulturystycznym. Dlaczego zdecydował się na [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Gdy zaczyna się sezon na grzybobranie, wówczas w lasach roi się od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Niepodważalna zaleta treningu o charakterze interwałowym to jego czas trwania. Nawet najbardziej zapracowana osoba może do swojego napiętego harmonogramu dnia dopasować treningi trwające około 20 min. Trening interwałowy o wysokiej intensywności to forma treningu, która nie tylko zajmuje mało czasu, ale również spala tłuszcz i zwiększa zarówno [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Wirusy to niewielkie zakaźne cząstki, które infekują wszystkie formy życia. Są niezdolne do rozmnażania się poza komórką swojego gospodarza – żeby przeżyć, muszą dostać się do tych komórek. Nie mają one struktury komórkowej, nie posiadają organelli i nie zalicza się ich do organizmów. Postaw na umiarkowane ćwiczenia Umiarkowane ćwiczenia [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
[...] z 2002 roku, w którym podawano sildenafil oraz placebo kobietom przed i po menopauzie, nie wykazało żadnych znaczących różnic. Żeby mieć pewność, potrzebne są kolejne badania. Dopiero wtedy będzie można w pełni zrozumieć, czy kobiety mogą oczekiwać jakichkolwiek korzyści ze stosowania Viagry. Skutki uboczne Viagra może powodować spadek [...]
[...] niedoboru hydroksyproliny. Hydroksyprolina to aminokwas wyizolowany po raz pierwszy przez E. Fischera w 1902 r. z żelatyny wołowej, który, jak okazało się w późniejszych badaniach, jest charakterystycznym składnikiem dwóch typów białek ludzkiego organizmu – kolagenu i elastyny. Jak radzić sobie z problemem? Wprawdzie na rynku pojawiają się [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
[...] wysoko zasadową dietę. Z tego powodu odkwaszanie organizmu nie powinno być przeprowadzane bez konsultacji z lekarzem, który w razie wątpliwości skieruje nas na odpowiednie badania. Przede wszystkim, aby zachować równowagę kwasowo-zasadową, powinno się zwracać uwagę na to, jak komponujemy posiłki, bilans pH diety powinien mieć lekko zasadowy [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
Ćwiczenia wiążą się z pewnym dyskomfortem. Zwłaszcza gdy zaczynamy trenować intensywniej i wychodzimy poza swoją strefę komfortu. Trening nie może być zbyt lekki i przyjemny, jeśli ma przynosić wyniki. Podczas ciężkiego treningu mogą pojawić się jednak pewne niedogodności. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś któregoś z tych niewygodnych objawów podczas [...]
Kto nie chciałby uzyskać szybkich rezultatów treningowych? Wszyscy chcielibyśmy spojrzeć w lustro i zobaczyć płaski, umięśniony brzuch i zarysowane bicepsy już po pierwszym treningu, ale z rezultatami ćwiczeń trzeba czekać tygodnie, a nawet miesiące. Potrzeba czasu, aby zobaczyć wzrost mięśni i zwiększoną wytrzymałość, ale możesz od razu czerpać [...]