SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania do

  • [...] iż podawano tu naprawdę duże dawki kofeiny (500 mg kofeiny dla 100 kg mężczyzny), jak i l-karnityny (15 g). Może to dawać odpowiedź na pytanie, dlaczego w niektórych badaniach nie stwierdzono działania kofeiny – po prostu używano o wiele za małej ilości ergogenika. Tak samo należy dawkować odpowiednio kreatynę, l-cytrulinę czy białko. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3593 Data: 2020-02-26 10:13:23
  • [...] krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe? Badacze z Kansas State University postanowili to sprawdzić i zrekrutowali 30 otyłych mężczyzn. Celem badania było ustalenie, czy forskolina powoduje wzrost poziomu hormonów endogennych, wzrost spoczynkowego tempa metabolizmu i czy ma korzystny wpływ na skład ciała. Badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1914 Data: 2020-03-30 17:24:45
  • Zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych z nadwagą, odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Oczywiście, badani dodatkowo trenowali. Ekstrakt zawierał 625 mg katechin (rodzaj polifenoli) oraz 39 mg kofeiny. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4097 Data: 2020-04-01 17:49:28
  • [...] Ponadto, mimo doraźnego efektu syntezy białek skłaniałbym się ku podawaniu także innych aminokwasów, których mięśnie potrzebują po intensywnym wysiłku - np. EAA. Referencje, badania: Sarah R. Jackman i in. „Branched-Chain Amino Acid Ingestion Stimulates Muscle Myofibrillar Protein Synthesis following Resistance Exercise in Humans” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2520 Data: 2020-10-29 08:29:29
  • [...] układu nerwowego. Choroba Parkinsona charakteryzuje np. spowolnieniem ruchów, drżeniem, zaburzeniami postawy, sztywnością mięśni. Podsumowanie i wnioski  Wyniki badania wskazują, że większe spożycie kawy i/lub kofeiny z innych źródeł wiąże się ze znacznie mniejszą częstością występowania choroby Parkinsona. Wydaje się, że efekt ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1236 Data: 2021-02-28 22:26:32
  • [...] wzorca otyłości! Najprawdopodobniej brak związku między otyłością a ryzykiem zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego, który pokazywały niektóre poprzednie badania, może wynikać ze zbyt krótkiego czasu obserwacji pacjentów. Ta metaanaliza, wydaje się obalać dość powszechny obecnie mit, że wysoki wskaźnik otyłości BMI, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3375 Data: 2021-03-16 18:40:27
  • Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2185 Data: 2021-03-17 13:50:18
  • [...] nawet film o znamiennym tytule - “Pumping Iron”.  Winny jest Arnold Arnold kochał styl treningu, który koncentrował się na odczuciu pompy mięśniowej. I choć nowoczesne badania wskazują, na możliwe powiązania pompy mięśniowej z przyrostem mięśni, to jednak stwierdzają jednocześnie, że jest to jednak tylko jeden z możliwych mechanizmów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3065 Data: 2021-05-28 18:04:08
  • [...] pewne efekty, ale najlepiej działają, gdy są w komplecie. Podtrzymują zdolności wysiłkowe, funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego i samopoczucie sportowca. Referencje, badania, literatura: Sandra Fowkes Godek Changes in Blood Electrolytes and Plasma Volume in National Football League Players During Preseason Training Camp [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2808 Data: 2021-08-05 19:57:58
  • [...] Potencjalny czynnik rakotwórczy W 2011 roku IARC sklasyfikowała promieniowanie  elektromagnetyczne (PEM) jako potencjalny czynnik rakotwórczy u ludzi (grupa 2B). Według IARC badania na zwierzętach, a także epidemiologiczne, wykazały ograniczone dowody na rakotwórczość. W 2016 r. NTP opublikowało pierwsze wyniki swoich długoterminowych testów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1307 Data: 2021-08-10 11:22:53
  • [...] pacjentów z niedokrwistością tylko około 1-2% przypadków jest spowodowanych niedoborem witaminy B12. Witaminę B12 warto podawać, o ile stwierdzi się jej niedobory poprzez badania laboratoryjne (np. stężenie kwasu metylomalonowego, MMA, w moczu rośnie w przypadku niedoborów witaminy B12). Wielu hochsztaplerów „diagnozuje” niedobory dziwaczną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1017 Data: 2021-10-30 09:56:17
  • [...] wysokości 100–200 mg/dobę (tj. większej niż RDA), aby zapewnić odpowiednie wysycenie stężenia w osoczu, a tym samym zoptymalizować stężenia w komórkach i tkankach. Niektóre badania sugerują, iż korzystne jest podawanie nawet co najmniej 400 mg dziennie. Niemniej może się okazać, iż w leczeniu infekcji potrzeba dawek rzędu 6 g witaminy C na dobę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2614 Data: 2021-11-12 07:34:43
  • [...] się celowe i wymuszone okolicznościami przerwy, gdy albo zupełnie nie można ćwiczyć, albo ilość wizyt spada do minimum np. 1. treningu w tygodniu. Świadczą o tym również badania naukowe. Jednym z nich chciałbym się w tym artykule podeprzeć. To badanie dosłownie sprawdzało zastosowanie jednego treningu siłowego w tygodniu, w aspekcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2296 Data: 2021-11-16 17:37:00
  • [...] zaobserwowano znaczne podwyższenie aktywności enzymów w surowicy 39,2% żołnierzy wykazywało stężenia mioglobiny w surowicy w przedziale od 0,37 μg/ml do 21,9 μg/ml w okresie badania (normalnie stężenie mioglobiny nie przekracza 90 µg/L, tutaj wynosiło od 370 µg/L do 21900 µg/L, czyli znacznie przekraczało normę) u sześciu żołnierzy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2022-01-06 20:11:46
  • [...] trakcie infekcji  Zwiększona produkcja reaktywnych form tlenu jako element odpowiedzi na patogeny może wyjaśniać spadek stężenia witaminy C w trakcie infekcji. W niektórych badaniach odnotowano spadek stężenia witaminy C o połowę w trakcie choroby, który powrócił do normalnego poziomu tydzień po wyzdrowieniu. Spadek stężenia witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 833 Data: 2022-02-26 06:57:52
  • [...] siły, szczególnie u osób, które unikają lub nie jedzą mięsa. Naukowcy opublikowali 26 lutego 2022 r. metaanalizę badań i utknęli w … kreatynowym paradoksie. Uwzględniono 23 badania dotyczące 240 uczestników stosujących monohydrat kreatyny i 229 uczestników w grupie placebo. Przeprowadzono analizy podgrup, rozdzielając badania na te, w których [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1593 Data: 2022-04-27 14:02:33
  • [...] może oznaczać chorobę niedokrwienną serca, udar mózgu, zawał serca i choroby tętnic obwodowych. Źródło: Kathleen Deska PAGANA, Timothy J. PAGANA Testy laboratoryjne i badania diagnostyczne w medycynie Czyli to oznacza, że duże dawki witaminy D mają wpływ na łagodzenie przebiegu infekcji SARS-COV-2. Prawdopodobnie witamina D wpływa też na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 557 Data: 2022-09-02 08:37:49
  • [...] te są istotne dla naszego organizmu z wielu innych powodów i włączenie ich do swojej diety w większości przypadków ma uzasadnienie. Nie można zdiagnozować migreny bez badania obrazowego Migrena jest diagnozą kliniczną i nie wymaga żadnego badania obrazowego do potwierdzenia. Obrazowanie jest wskazane tylko wtedy, gdy objawy nie są wyraźne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1461 Data: 2022-09-27 09:32:10
  • Pomiar pulsu (inaczej tętna) jest dość powszechnym sposobem oceny jednego z parametrów zdrowia naszego ciała, często też sugerują się nim sportowcy wielu dyscyplin, a także osoby odchudzające się. Pulsometry dostępne w kilku formach: obrączek napalcowych, zegarków, opasek na rękę, czy jako zegarek z zaawansowanym czujnikiem na klatkę piersiową są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 970 Data: 2023-01-04 12:20:41
  • Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1577 Data: 2023-02-24 07:30:55