Witam, mam pytanie z gatunku bardziej teoretycznych. Nie mogłem znaleźć żadnych badań czy opracowań interesującego mnie tematu: otóż ciekawią mnie różnice w ilości wydzielanej insuliny w kontakcie z różnymi formami białka. Teoretycznie im szybciej wchłanialne, tym więcej insuliny. Z tego, co przeczytałem wychodzi, że hydrolizat w tym aspekcie jest [...]
Woodyn, dyskusja z Tobą jest jałowa, ponieważ nie masz jak widać zielonego pojęcia o metodologii naukowej i logice. Jak widać nie chcesz też zrozumieć podstawowych zasad, które tłumaczyłam. Pewnie, że nie przekonasz mnie do badań, które raz - podważyłam, dwa - ich nie ma.:) Ty jak na razie nie odniosłeś się merytorycznie do żadnego z moich [...]
Po swojemu czyli jak ? Ja oczywiście nie porównuje prostych obliczeń, a tym bardziej wpisania wzrostu, wagi i wieku, do fizyki kwantowej tylko mówię o nadinterpretacji badań i innych elementów, które mają znikomy wpływ. Ten "kalkulator" to spore uproszczenie i ogólny zarys zapotrzebowania i bez niego wiele osób nie wiedziałoby gdzie jest ich [...]
3'5'-Diiodo-l-Thyronine - 3,5-dijodotyronina, pochodna / metabolit hormonów tarczycy. Badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związek ten wykazuje zdolność do nasilania tempa utleniania kwasów tłuszczowych, przez co wspomagać może proces odchudzania. Wynikać to może między innymi z faktu, że 3,5-dijodotyronina zwiększa [...]
[...] do estronu i 17beta-estradiolu. Jest substancją pochodzenia roślinnego, naturalnie występuje w lucernie i koniczynie. Działanie tej substancji zostało potwierdzone w badaniach z udziałem ludzi i zwierząt a także na hodowlach komórkowych. ATD stosowany jest przez sportowców dyscyplin sylwetkowych w celu poprawy składu i estetyki ciała, [...]
ACE3 (Triple Action Nitric Oxide Matrix) - matriks stanowiący połączenie substancji będących prekursorami tlenku azotu, biorących udział w jego produkcji i wpływających aktywność biologiczną tego związku. Tlenek azotu w organizmie pełni funkcje ważnego neuroprzekaźnika i wazodilatora, czyli ma zdolność wpływania na proces relaksacji mięśniówki [...]
Amylopektyna – wraz z amylozą wchodzi w skład skrobi (zapasowego węglowodanu o pochodzeniu roślinnym). Cechą charakterystyczną w budowie tego związku chemicznego – a jednocześnie odróżniającą go od wyżej wymienionej amylozy, jest obecność bardzo mocno rozgałęzionego łańcuch głównego – łańcuchy boczne przyłączone są za pośrednictwem wiązań α-1,6 [...]
Astragin - opatentowana formuła, której zadaniem jest zwiększenie przyswajalności składników odżywczych (aminokwasów, glukozy, witamin i innych). Uwrażliwa tkanki na działanie insuliny (wpływa na insulinowrażliwość), pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Według niektórych źródeł zwiększa zapasy glikogenu po wysiłku nawet do 60 %. Zawiera w składzie [...]
Bamboo powder (as Phyllostachys heterocycla) - bambus Phyllostachys heterocycla), a właściwie Phyllostachys edulis. Ekstrakt z tej rośliny jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze takie jak kwas chlorogenowy (3 jego aktywne biologicznie izomery), który wykazuje aktywność antyoksydacyjną oraz wpływa hamująco na wchłanianie glukozy z przewodu [...]
Beta-sitosterol - jest organiczny związek chemiczny należący do fitosteroli, budową chemiczną przypominający cholesterol. Jego naturalnym źródłem pokarmowym są rozmaite pokarmy pochodzenia roślinnego. Ze względu na specyficzne właściwości beta-sitosterol znalazł swoje miejsce w suplementacji i wzbogacaniu żywności. Sterol ten przyjmowany w [...]
[...] odpowiada za transport składników odżywczych do komórek mięśniowych. Glicyna natomiast w układzie nerwowym pełni funkcję neuroprzekaźnika o charakterze tłumiącym. Niektóre badania wykazują, że poprawia jakość snu i samopoczucie. Przypisuje jej się też wpływ na syntezę hormonu wzrostu, dzięki czemu może wyraźnie przyspieszać regenerację. Glicyna [...]
Bis-picolinate-OxoVanadium (BPOV) - organiczny kompleks chemiczny pierwiastka wanadu i kwasu pikolinowego, zapewniający dobrą przyswajalnośći i bezpieczeństwo stosowania. Wanad jest składnikiem mineralnym którego potrafi "naśladować" działanie ważnego hormonu obniżającego poziom glukozy we krwi - insuliny. Pierwiastek ten w ujęciu roli [...]
Takie pytanie mi się nasunęło przy zdrowej, zbilansowanej diecie zapotrzebowanie dzienne na vit C pokrywamy zapewne z nawiązką kilkukrotną więc czy zasadnym jest stosowanie dodatkowej suplemntacji wit c ? Zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości wit c ale czy nie jest to zbędna suplementacja ? Ps czy są podane jakieś wyniki badań odnośnie [...]
nowe badania byly i obaliły tamte tezy !!!! w tym aspekcie stare info. np spozywanie kreatyny na czczo czy po posiłku - wedlug badań lepiej nawet po posilku. Tam masz info ze na czczo!!! zdr
Pochodząca z RPA kontrowersyjna biegaczka Caster Semenya będzie trenować pod okiem mistrzyni olimpijskiej z Sydney na dystansie 800 m Marii Mutoli. Semenya poinformowała w poniedziałek w oświadczeniu, że Mutola tuż po tegorocznych mistrzostwach świata w Daegu zgodziła się zająć jej szkoleniem. - Jako zawodniczka była moją idolką, więc jestem [...]
Sąd, iż spożywanie śniadania wpływa negatywnie na masę mięśniową jest jedną z najśmieszniejszych opinii wyczytanych w internecie, a czytałem już wiele. ;) Wg mnie tworzenie teorii o tym, że śniadania (za którym kryje się pierwszy pełnowartościowy posiłek po przebudzeniu, 2-3h przed drugim posiłkiem w ramach uściślenia) nie warto spożywać przy [...]
witam, mozna dodac beta alanine ktora wg badan wraz z kreatyna poteguje jej dzialanie, oraz na regeneracje pomyslec o jakims bcaa np: BCAA: http://www.sfd.pl/sklep/VitaFitSFD_PURE_BCAA-opis26689.html http://www.sfd.pl/sklep/VitaFitSFD_PURE_BCAA-opis26690.html http://www.sfd.pl/sklep/Fitmax_BCAA_Pro_4200-opis1569.html [...]
Wg mnie tworzenie teorii o tym, że śniadania (za którym kryje się pierwszy pełnowartościowy posiłek po przebudzeniu, 2-3h przed drugim posiłkiem w ramach uściślenia) nie warto spożywać przy budowie masy mięśniowej jest efektem zwykłej manipulacji przy interpretacji badań Czy w ogóle czytałeś teskt do którego dałem link? Jeśli tak to podejmij [...]