SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

aspartam

  • [...] ma również słodki smak. Wśród nich na wyróżnienie zasługują niektóre aminokwasy (np. glicyna, alanina), czy niektóre peptydy. Jeden z dipeptydów, o handlowej nazwie aspartam, 200 razy słodszy od cukrozy, został wprowadzony do powszechnego użytku jako niskokaloryczny substytut cukrozy (cukry zaliczane są do wysokokalorycznych środków [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 15505 Data: 2008-09-20 10:57:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] pantotenowy, niacyna, witamina B6, tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), folacyna (kwas foliowy), biotyna, witamina B12, chlorek magnezu, substancje słodzące: aspartam i acesulfam K, aromat waniliowy dla smaku waniliowego, aromat czekoladowy dla smaku czekoladowego, aromat bananowy dla smaku bananowego, aromat orzechowy dla smaku [...]

    Odpowiedzi: 161 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-09-16 12:55:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Glutamina, uwaga!

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w [...]

    Odpowiedzi: 75 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-10-26 01:19:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cała prawda o SUBSTANCJACH SłODZĄCYCH

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Żeby nie było za dobrze- ta roślinka kosztuje więcej niż ksylitol Czas teraz przejść do SZTUCZNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH Najgorszą sławą cieszy się najprawdopodobniej aspartam. Czy jednak słusznie? Pewna grupa ludzi cierpi na rzadką, dziedziczną chorobę fenyloketonurię (PKU). Osoby te nie posiadają enzymu potrzebnego do trawienia [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-06-06 23:02:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 6048 Data: 2009-10-02 15:59:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]

    Odpowiedzi: 163 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-01 23:02:03 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 13839 Data: 2007-01-31 14:58:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Cukier i słodziki.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] do tego posilku wogole bądź tylko w małej ilości kalorii. Wiekszosc z nich nie jets trawiona dlatego kalorie nie sa dostarczane naszemu organizmowi. Wyjątkiem jest aspartam, który jest metabolizowany naturalnie. Jednakże, odkąd odkryto, iż aspartam jest w przybliżeniu 200 razy słodszy niż sacharoza, tylko bardzo mała jego ilość (1/10 [...]

    Odpowiedzi: 42 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-05-27 11:46:46 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pułapki light

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] DC (E 959), taumatyna (E 957), a także sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951), znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest niewinny, bezpieczny, jednak substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol [...]

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 7777 Data: 2006-10-03 16:32:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ludzkie zdrowie. Środek ten jest obecnie w USA ponownie dopuszczony z ograniczeniem dopuszczalnej ilości w produktach spożywczych. W lipcu 2005 naukowcy z Włoch ogłosili, że aspartam jest środkiem rakotwórczym. Uważają oni, że ten środek słodzący powinien być wycofany z Unii Europejskiej. Rak wywołany według nich przez aspartam najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1196 Data: 2011-05-06 21:18:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Suklaroza i inne paskudki słodzące

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] pojawić na rynku. Ale nawet jeśli zostałby jutro usunięty ze sprzedaży, jak dużo zaufania mogą mieć konsumenci do innych sztucznych słodzików obecnych na rynku? Życie po aspartamie Nie istnieje żaden sztuczny słodzik na rynku, o którym możnaby bez cienia wątpliwości stwierdzić, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Zarówno [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 16050 Data: 2006-12-19 13:23:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dodatkowe substancje w jedzeniu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    znalazłem dosyć ciekawą tabele z substancjami e xx, które z reguły nic nam nie mówią. Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 16080 Data: 2006-09-23 16:37:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Fałszerze jedzenia

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] z zastosowania cukru w produktach „light", dodają chemikalia imitujące smak cukru. Są one często bez porównania groźniejsze dla zdrowia niż zwykła sacharoza. Jak choćby aspartam, dopuszczony do użycia tylko w niewielkich dawkach. Co się jednak dzieje, gdy te niewielkie dawki są zjadane systematycznie? Co z tymi konsumentami, którzy opijają [...]

    Odpowiedzi: 30 Ilość wyświetleń: 18219 Data: 2006-06-18 14:45:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] kwas jabłkowy, kwas cytrynowy - regulatory kwasowości (dla smaków: pomarańczowy, cytrynowy), dwutlenek krzemu - substancja przeciwzbrylająca, guma arabska - zagęstnik, aspartam, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu - substancje słodzące, barwniki: E 142 (dla smaku jabłkowego), E 110 (dla smaku pomarańczowego), E 104 (dla smaków: [...]

    Odpowiedzi: 705 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-05-18 13:57:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Co się kryje za E-cośtam :-)

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] nieszkodliwy; E940 - hel; nieszkodliwy; E941 - azot; nieszkodliwy; E942 - tlenek azotu; nieszkodliwy; E948 - tlen; nieszkodliwy; E950 - acesulfam K (acetosulfam); E951 - aspartam; nieszkodliwy z wyjątkiem chorych na fenyloketonurię; E952 - cyklaminiany; podejrzany; E953 - izomaltina; E954 - sacharyna; podejrzany; E957 - taumatyna; [...]

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-01-14 13:41:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] odżywcza: Jedna porcja (6g) Wartość energetyczna: 0kcal / 0kJ N-acetyl L-glutamina (NAG): 5g Pozostałe składniki: kwasek cytrynowy, naturalne i sztuczne dodatki smakowe, aspartam, FD&C kolor #40 Korzyści płynące ze stosowania Kaizen Xtreme NAG: * zwiększa naturalne wytwarzanie hormonu wzrostu (GH) * przyspiesza przyrost beztłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 256 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-01-02 21:14:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Serek Tutti 0% - biedronka

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sok jabłkowy 0,8 % - z soku zagęszczonego, skrobia modyfikowana kukurydziana, odtłuszczone mleko w proszku, aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, cynamon 0,03 %, bakterie fermentacji mlekowej. Zawiera substancje słodzące. Zawiera źródło fenyloalaniny. Dla porównanie "normalny" serek "tutti" o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4500 Data: 2013-05-13 21:38:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • tyle można zrobić naprawdę świetnych produktów spożywczych z dodatkiem aspartamu zamiast cukru, a w polskich sklepach widnieje tylko Cola Zero, lub inny tego typu napój, ale za kosmiczne pieniądze (np. Sprite)... od kilku tygodni jestem na CKD i lody na bazie pełnego mleka z naturalnymi aromatami mocno mi się marzą, nie wykluczone, że sam będę [...]

    Odpowiedzi: 43 Ilość wyświetleń: 6813 Data: 2014-03-27 19:34:55 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • co wlasciwie jemy ?? emulgatory etc.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Uwagi i istotne informacje: Niektóre podane tu nazwy systematyczne znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej co być powinno ). Podział na związki pochodzenia naturalnego i otrzymywane syntetycznie [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 12379 Data: 2004-03-21 16:56:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • zgłoszenia do testu AMG

    Temat
    Hi Tec Nutrition & Peak Performance

    [...] herbaty, ekstrakt z Rhodiola rosae, ekstrakt z gryki Pozostałe składniki: Regulatory kwasowości (kwas cytrynowy i jabłkowy), aromat, substancje słodzące (cyklaminian sodu, aspartam, sacharynian sodu), olej MCT, emulgatory (lecytyna, olej MCT), żelatyna (otoczka kapsułek), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), żółcień pomarańczowa [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 3361 Data: 2013-04-08 05:57:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)