[...] ma również słodki smak. Wśród nich na wyróżnienie zasługują niektóre aminokwasy (np. glicyna, alanina), czy niektóre peptydy. Jeden z dipeptydów, o handlowej nazwie aspartam, 200 razy słodszy od cukrozy, został wprowadzony do powszechnego użytku jako niskokaloryczny substytut cukrozy (cukry zaliczane są do wysokokalorycznych środków [...]
[...] University of Mississippi, opublikował ostatnio książkę, szczegółowo opisującą szkody powodowane przez spożywanie nadmiernych ilości kwasu asparaginowego pochodzącego z aspartamu. Blaylock odwołuje się do niemal 500 doniesień naukowych pokazujących jak nadmiar wolnych aminokwasów pobudzających takich, jak kwas asparaginowy i glutaminowy w [...]
[...] Żeby nie było za dobrze- ta roślinka kosztuje więcej niż ksylitol Czas teraz przejść do SZTUCZNYCH SUBSTANCJI SŁODZĄCYCH Najgorszą sławą cieszy się najprawdopodobniej aspartam. Czy jednak słusznie? Pewna grupa ludzi cierpi na rzadką, dziedziczną chorobę fenyloketonurię (PKU). Osoby te nie posiadają enzymu potrzebnego do trawienia [...]
[...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]
[...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]
[...] mają bardzo niską wartość żywieniową)Nadmierna ich ilość powoduje powstawanie słonawo-gożkiego posmaku w produkcie, który w takich przypadkach jest tuszowany dużymi dawkami aspartamu. O wiele korzystniejszym dla konsumenta jest, kiedy producent dokona dodatkowego wzbogacenia wyrobu w odpowiednie proporcje minerałów. Jednocześnie starając się o [...]
[...] do tego posilku wogole bądź tylko w małej ilości kalorii. Wiekszosc z nich nie jets trawiona dlatego kalorie nie sa dostarczane naszemu organizmowi. Wyjątkiem jest aspartam, który jest metabolizowany naturalnie. Jednakże, odkąd odkryto, iż aspartam jest w przybliżeniu 200 razy słodszy niż sacharoza, tylko bardzo mała jego ilość (1/10 [...]
[...] DC (E 959), taumatyna (E 957), a także sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951), znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest niewinny, bezpieczny, jednak substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol [...]
[...] ludzkie zdrowie. Środek ten jest obecnie w USA ponownie dopuszczony z ograniczeniem dopuszczalnej ilości w produktach spożywczych. W lipcu 2005 naukowcy z Włoch ogłosili, że aspartam jest środkiem rakotwórczym. Uważają oni, że ten środek słodzący powinien być wycofany z Unii Europejskiej. Rak wywołany według nich przez aspartam najczęściej [...]
[...] pojawić na rynku. Ale nawet jeśli zostałby jutro usunięty ze sprzedaży, jak dużo zaufania mogą mieć konsumenci do innych sztucznych słodzików obecnych na rynku? Życie po aspartamie Nie istnieje żaden sztuczny słodzik na rynku, o którym możnaby bez cienia wątpliwości stwierdzić, że jego spożycie jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Zarówno [...]
znalazłem dosyć ciekawą tabele z substancjami e xx, które z reguły nic nam nie mówią. Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie [...]
[...] z zastosowania cukru w produktach „light", dodają chemikalia imitujące smak cukru. Są one często bez porównania groźniejsze dla zdrowia niż zwykła sacharoza. Jak choćby aspartam, dopuszczony do użycia tylko w niewielkich dawkach. Co się jednak dzieje, gdy te niewielkie dawki są zjadane systematycznie? Co z tymi konsumentami, którzy opijają [...]
[...] sok jabłkowy 0,8 % - z soku zagęszczonego, skrobia modyfikowana kukurydziana, odtłuszczone mleko w proszku, aromat, koncentrat z krokosza barwierskiego, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, cynamon 0,03 %, bakterie fermentacji mlekowej. Zawiera substancje słodzące. Zawiera źródło fenyloalaniny. Dla porównanie "normalny" serek "tutti" o [...]
tyle można zrobić naprawdę świetnych produktów spożywczych z dodatkiem aspartamu zamiast cukru, a w polskich sklepach widnieje tylko Cola Zero, lub inny tego typu napój, ale za kosmiczne pieniądze (np. Sprite)... od kilku tygodni jestem na CKD i lody na bazie pełnego mleka z naturalnymi aromatami mocno mi się marzą, nie wykluczone, że sam będę [...]
Uwagi i istotne informacje: Niektóre podane tu nazwy systematyczne znajdują się w powszechnym użytku, mimo tego że nie są zgodne z aktualnie zalecanym przez IUPAC sposobem nazewnictwa związków chemicznych (standardy istnieją, a chemicy i tak wiedzą lepiej co być powinno ). Podział na związki pochodzenia naturalnego i otrzymywane syntetycznie [...]