[...] enzymów roślinnych i trzustkowych, uzupełniających niedobory endogennych enzymów trawiennych w żołądku i jelicie. Proteazy zawarte w wyciągu z Aspergillus rozkładają białka; amylaza z Aspergillus, wspomagająca działanie amylazy trzustkowej, bierze udział w trawieniu węglowodanów; celulazy z Aspergillus rozkładają w żołądku ściany komórek [...]
Witam Moja mama dostała od lekarza recepte na HEPA-MERZ i ten lek wykupiła Na ulotce pisze tak : Wskazania : Zaburzenia trawienia spowodowane niedoborem enzymów , w przebiegu chronicznych shorzeń wątroby i w stłuszczeniach wątroby . Skład 1tabl : L-ornitynian-L-asparginy 150 mg Pankreatyna ze świńskiej trzustki 75-94 mg Lipaza 3000 u.i. [...]
[...] występujących w ślinie, trzustce, wątrobie, sokach jelit, krwi, moczu, w mikroorganizmach, a także w roślinach wytwarzających skrobię. Istnieją różne rodzaje tych enzymów: a-amylaza, b-amylaza, glukoamylaza, pullulonaza, czy izoamylaza. a-Amylaza (EC 3.2.1.1) katalizuje hydrolizę wiązań a-(1®4) wewnątrz łańcuchów, rozkładając w rezultacie skrobię [...]
[...] połykamy? Glukozę. Możecie tego nie pamiętać, ale uczyliście się tego w szkole. Medycyna jeszcze się tego nie nauczyła. Jaki jest główny enzym śliny? Amylaza. Do czego służy amylaza? Do rozłożenia cząsteczek amylozy, która jest po prostu drzewem zbudowanym z cząsteczek glukozy. Czym jest kromka chleba? Kromką cukru. Czy jest w niej cos [...]
[...] cienkim przez laktozę. Aktywność tego enzymu jest największa u osesków i zmniejsza się z wiekiem. Skrobia - Trawienie skrobi rozpoczyna się w jamie ustne, gdzie działa amylaza ślinowa, będąca składnikiem śliny. Rozbija ona wiązania 1,4-α- glikozydowi powstają różne długie dekstryny. Enzym ten działa jednak stosunkowo krótko. Jego [...]
Witam wszystkich. Na wstępie dziękuję firmie KAIZEN za możliwość przetestowania suplementów opatrzonych ich znakiem, członkom KAIZEN TEAM, tj. znanym Wam wszystkim dobrze - Rafałowi Borysiukowi i Jackowi Rzesiowskiemu, za pomoc przy planach dietetycznych, treningowych i suplementacyjnych, oraz sprawowanie pieczy nade mną. Wypada podziękować [...]
Witam ktoś stosował i może coś o tym białku powiedzieć? Suplementy mają dobrej jakości i w przystępnych cenach, ale białko to u nich nowość. Jak ktoś zna profil aminokwasów to się podzielcie ;-) Tyle z opisu: W skład Tested Whey wchodzą: Izolat Białka Serwatki - czas wchłaniania rzędu kilku minut, najwyższa wartość biologiczna BV=159, idealny [...]
[...] i warzywach. Sekretem jest ekskluzywny enzym znany jako inwertaza (Beta Fructofuranosides). W połączeniu z innymi popularnymi enzymami trawiennymi, takimi jak proteaza, amylaza i celulaza, inwertaza przebija wiązania chemiczne, które utrudniają trawienie złożonych węglowodanów. Zmieniając złożone węglowodany w proste cukry, które organizm [...]
[...] czynnych i ich różnorodność w środku tych pigułek. Sama otoczka kapsułek najczęściej robiona jest z cukrów przez co rozpuszczać się już zaczyna po kontakcie z ptialiną (amylaza zawarta w ślinie rozkładająca pewne cukry) przechodząc do żołądka, gdzie dzieła dopełnia chociażby kwaśny kwas solny. Także sportowcy nie powinni obawiać się o [...]
/ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/d4520f29c9a14dc7bba0cb8156e93805.jpg Kaizen 100% Whey Protein - 907 g / 2270gr OPIS PRODUKTU 100% Whey Protein to wysokiej jakości preparat białkowy przeznaczony dla ludzi aktywnych i sportowców o różnych poziomach wytrenowania, a także dla osób posiadających niedobory białek w codziennej diecie. Może być również spożywane [...]
[...] czyli trawiące tłuszcze. Należą do nich: lipaza trzustkowa, fosfolipazy A i B, esterazy. - Enzymy amylolityczne (glikolityczne), czyli trawiące skrobię. Jest to alfa-amylaza trzustkowa. Enzymy syntetyzowane są wewnątrz komórek trzustkowych i magazynowane tam w postaci tzw. ziarnistości otoczonych błoną. Aby nie doszło do procesów [...]
[...] zastanawiam. Trawienie węglowodanów zaczyna się w jamie ustnej. Tam pokarm podczas gryzienia i przeżuwania jest mieszany ze śliną, która zawierają enzym zwany amylazą. Ta amylaza rozkłada odpowiednio nasz pokarm i otoczony śluzem jest gotowy do dalszego trawienia. A co się dzieje jak pijemy carbo lub gainera od razu wlewając go i omijając [...]
[...] potencjał redox środowiska, od których zależy budowa centrów aktywnych, bądź też związków odszczepiających pewne grupy chemiczne, blokujące centra aktywne enzymu, np. a-amylaza wymaga jonów Cl-, natomiast oksydaza polifenolowa jest aktywowana przez Cu2+, liczne peptydazy przez jony Mn2+, Co2+, Zn2+. Czynniki hamujące działanie enzymów noszą [...]
Cześć wszystkim. Wiek 26 lat, 187cm wzrostu, 87kg wagi. Staż treningowy - Sporty zespołowe (14 lat), siłownia (5 lat), basen (5 lat). Profesjonalne podejście do tematu. Dieta - właściwie tylko czyste żarcie: dużo ryb, trochę drobiu i wieprzowiny, trochę strączków, czasem twaróg, trochę jajek, dużo warzyw i owoców, sporo makaronów roślinnych, [...]