[...] siłę sprawczą w nasionach chia (jeśli chodzi o odchudzanie) ma błonnik. Nie tylko tłumi apetyt, wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, ale także poprawia perystaltykę jelit. Zaparcia mogą utrudnić odchudzanie, już nie wspominając o pogorszeniu samopoczucia. W nasionach chia znajduje się zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
Skrót NAC utworzono od pełnej nazwy aminokwasu, N-acetylocysteina. Jednak w odróżnieniu od chyba wszystkim nam znanych aminokwasów takich jak np.: leucyna, walina, tryptofan, tyrozyna itd., N-acetylocysteiny nie znajdziemy w produktach spożywczych. Znaleźć możemy ją jedynie w formie suplementów. W tym, co zjadamy, znajdziemy natomiast inny [...]
Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
Już dawno naukowcy ustalili, iż podwyższone stężenie insuliny może świadczyć o poważnej chorobie (guz insulinowy, Zespół Cushinga, akromegalia, otyłość, nietolerancja galaktozy lub fruktozy). We wstępnej fazie cukrzycy typu 2 organizm reaguje na test tolerancji glukozy (polega na podawaniu określonej ilości glukozy) wzrostem wytwarzania insuliny – [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] przygotowanie pełnowartościowych posiłków, zwłaszcza gdy każda minuta jest cenna. Nie rezygnuj ze zdrowego jedzenia Efektem tego jest sięganie po gotowe, często niezdrowe alternatywy, które nie dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Niestety, rezygnujemy ze zdrowego jedzenia na rzecz szybkich i łatwych rozwiązań, które nie [...]
[...] lepiej niż antybiotyki. Miód jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, zawiera też duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Poza miodem warto również wspomnieć o innych produktach jemu pokrewnymi, takimi jak propolis, [...]
Wątroba to wielozadaniowy gruczoł zlokalizowany pod dolną częścią klatki piersiowej po prawej stronie ciała. Rzadko myślimy o wątrobie jako ważnym elemencie naszego układu trawiennego. Tymczasem praktycznie wszystko, co spożywamy, przechodzi przez wątrobę. Problemy ze snem Mimo uczucia zmęczenia i braku sił możemy mieć problemy ze snem. Nie [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże. Na zakończenie Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]
Ketoza jest to stan organizmu, w którym na skutek braku dostatecznej ilości glukozy we krwi, dochodzi do zmian adaptacyjnych i produkcji większej ilości ciał ketonowych, które mają za zadanie zabezpieczyć funkcje energetyczne układów. W sporcie wykorzystuje się dietę ketogeniczną zazwyczaj w okresach przedstartowych w sportach sylwetkowych, aby [...]
[...] naprzeciw oczekiwaniom i na sklepowe półki oraz do Internetu trafiają ciasteczka proteinowe na bazie mąki konopnej, w bardzo atrakcyjnej cenie. Są ciekawą i bardzo smaczną alternatywą tradycyjnych ciasteczek. W swoim składzie nie zawierają glutenu, jest to bardzo dobra informacja dla osób, które mają problemy z nietolerancją tego składnika. [...]
[...] Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć je do swojej diety. Nie samym mięsem człowiek żyje i warto skorzystać z jakiejś alternatywy dla białka. Strączki to duża grupa produktów, jest mnóstwo gatunków, więc są małe szanse, że kiedykolwiek Ci się znudzą. Smakuj, zmieniaj i korzystaj z ich [...]