Białko mozesz podbic do 2.5 na redukcji bo ma wysoki współczynnik TEF ( efekt termiczny pozywienia), tłuszcze mozesz dac 1.2g i reszta węgle a potem oczywisćie w trakcie obserwowac i korygowac juz pod siebie węgle i tłuszcze a białko niezmiennie
Witam zakładałem już temat w innym dziale i zostałem odesłany tutaj, ponieważ było tam kilka błędow dotyczących makroskładników kalorii itp. wrzuce link najlepiej do niego https://www.sfd.pl/Redukcja_tkanki_t%C5%82uszczowej__jak_zacz%C4%85%C4%87_-t1212231.html bo tam opisałem moj trening silowy i jazda na rowerze. 175cm 94kg 20 lat Czytaj więcej [...]
Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal http://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie. W rozkładzie [...]
Dieta śródziemnomorska to model żywienia znany nie tylko dietetykom, ale również lekarzom. To jedna z najbardziej popularnych i uznana za najzdrowszą dietę świata. Od wielu lat króluje w rankingu pisma U.S. News & World Report gdzie przy pomocy ekspertów, oceniane są najpopularniejsze modele żywienia. Fundamenty diety Ten model żywienia [...]
Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]
Oczywiście, w takiej sytuacji jak najbardziej można w ten sposób trzymać się zasad diety zbilansowanej. Właśnie na tym to polega, żeby ustaloną ilość kalorii i składników odżywczych (białka, tłuszcze i weglowdany) trzymać na określonym poziomie w skali x dni, np. tygodnia. Nie ma najmniejszego powodu ku temu, aby sztywno trzymać się obliczeń co do [...]
Białko trzymaj na stałym poziomie a wegle i tłuszcze mozesz sobie zmieniac w granicach rozsądku ( nie popadjac w skrajności ) lub możesz wprowadzić podział w zalezności czy DT czy DNT , bilans kcal jest najistotniejszy
Ok, tylko węgle to 4 a tłuszcze 9. Ale myślisz że ja tego nie wiem?to raczej Ty dalej nie rozuniesz co mial autor na myśli ale nie ważne Ale jw mniej więcej musisz trzymać się makro wyliczonego
Cześć! Liczenie kalorii to podstawowy czynnik, który wpłynie na Twoją sylwetkę. Ile powinieneś jeść możesz obliczyć za pomocą rozmaitych wzorów. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Ale on bedzie liczyl kalorie wiec wiec zapewne nie chce mu się dzielić kalorii na węgle i tłuszcze i codziennie mieć taką samą wartosc tylko bialko na stalym poziomie a reszta kalorii ma się poprostu zgadzać
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Witam. Mam 2 krotkie pytanka odnosnie diety redukcyjnej i posilkow. Ogolnie diete mam ulozona dobrze, przez dietetyka sportowca. Dieta sprzed 4lat. Troche pocwiczylem wtedy i dietowalem, ale ogolnie szybko odpuscilem. Przybralem troche kg i lekko sie zapuscilem (95kg -> 105kg). Rok temu ( w kwietniu 2020 ) postanowilem sie wziasc za siebie. [...]
Nie widzę problemu w tym, aby tłuszcze stanowiły 1,5 grama na kilogram masy ciała w diecie. Jak najbardziej mieści się to w zaleceniach diety zbilansowanej. Jeżeli zakończyłeś okres redukcji tkanki tłuszczowej, to pamiętaj o wejściu na zerowy bilans kaloryczny i wprowadzeniu strategicznego roztrenowania. Być może długi okres redukcji jest powodem [...]
Robiłeś sobie badania np. Cukru? Teraz modnym pojęciem jest insulinoopornosc, po posiłku szczególnie z węgli skacze Ci cukier i insulina, ta oporność powoduje napady głodu. Podstawą to dobrze zbilansowane posiłki, tłuszcze powoduje większe uczucie sytości. Może powinieneś w tym kierunku zmienić dietę.
Zejdź z bf do 5% to leptyna z greliny ci tak fikną, że na 6k kcal dziennie będziesz głodny chodzić. A tak na poważnie ogarnij sobie jak tłuszcze wpływają na sytość w diecie ogranicz błonnik. Wrzucaj kardio po 1h od posiłku, ale takie lekkie żeby krążenie ruszyć i żeby łatwiej transportowane bylo makro po organizmie. Czyli np. Jakieś przejście się [...]
Nie pozostaje nic innego, jak ułożenie rozpsiki diety i wklejnie jej tutaj w celu sprawdzenia i poprawy. Sugeruję zacząć od wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego organizmu dokładnym wzorem. Zapraszam do zapoznania się z nim: https://potreningu.pl/artykuly/odchudzanie/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych--5255 Następnie kilka przykładowych [...]
Czy jest coś bardziej kuszącego niż zapach grillowanego jedzenia podczas długo wyczekiwanych ciepłych dni wiosny? Sezon na grilla kojarzy się zwykle ze zbliżającym się latem, powrotem do bardziej bogatego życia towarzyskiego i coraz bliższą perspektywą urlopu. Jednak czy wiemy wszystko na jego temat? Jak najlepiej rozpalić ogień? Jaki węgiel [...]