Nie znam dokladnej zasady dzialania, prawdopodobnie mamy tu do czynienia ze wzbudzaniem czasteczek produktu do drgan, im wieksze drgania tym wiecej ciepla sie wytwarza i mamy odgrzany produkt. Zaleta mikrofali jest ze przenika przez praktycznie wszystko - z wyjatkiem metali. Napewno zachodzi tam proces denaturacji bialka no ale taki proces [...]
dobra- zacznijmy od poczatku: w 100g bialka mamy 48 kcal, 10,80 g bialka, 0,00 tluszcu 0,80 gram cukru. W 100g zoltka mamy odpowiednio:354,00 kcal, 16,30 gram bialka,31,90tlusczu i 0,70 gram wegli. i dla porownania cale jajo o masie 100 gram (przecietnie- 2 male jajka): 151kcal, 12,50g bialka, 10,70 tluszczu i 1g weglowdanow. Co bystrzejszy [...]
łuszcze - składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu [...]
A co do smazenia to polecam post Darka Szukaly: http://www.sfd.pl/temat77111/ - "D.Szukała-smażenie" Oliwe naturalnie mozesz dodawac do roznych potraw - ja dodaje do makaronu i do ryzu i nawet nie czuje roznicy w smaku - picie oliwy to moim zdaniem ostatecznosc - choc co kto lubi Zmieniony przez - anar w dniu 2004-05-19 22:28:16
Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo bo surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami których organizm nie może wówczas przyswoić Co wy z tą salmonellą?
Wolę odrazu taki koktail z białkiem,mniej roboty:) Jeszcze jedno pytanie chciałbym dorzucić: czy olej MCT poddany obróbce termicznej (smażenie) traci swoje właściwości?
a ja ci niestety ni uloze ale podam ci link gdzie jest wszystko Masz diete dla faceta Dieta dla faceta 1 DZIEŃ Śniadanie Bułka cienko posmarowana chrzanem. Jedna połówka w wędzonym łososiem, plasterkami świeżego ogórka i koperkiem, druga - z wędliną drobiową , plasterkiem rzodkiewki i koperkiem. Kawa z mlekiem. 1 szklanka soku grejpfrutowego. [...]
A smażcie sobie nawet długo tylko w odpowiedniej temperaturze. Z uwagi na stosunkowo niską temperaturę dymiena oliwy z oliwek w ogóle nie powinno się polecać do smażenia. No i zgadzam się z Domerem - jest to mało ekonomiczne rozwiązanie. ---- Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałaty, dań z makaronem, ryżem, owoców morza. [...]
No wiec jak gotujesz znaczy sie wiem jak sie gotuje ale chodzi o smak przeciez ugotowana to bez smaku ale zreszta i tak glownie mui chodzi o smazenie bo mam do piersi swietne sosy.
Najzdrowiej jest obtoczyc w przyprawach. POzostawic na 1-2h w lodowce ( zalecane nawet 12h ) aby cycek nasiakl. Pozniej tylko na domowego grila i gotowe. Najszybciej natomiast jest obtoczyc w przyprawach i wrzocic od razu na patelnie( mozna w kawalkach ) Chwila moment i gotowe. Smazenie w panierce podnosi IG potrawy. Wowczas trzustka wytwarza [...]
Wyczytalem, ze dluzsze gotowanie makaronu podnosi IG, a smazenie juz nie? W takim razie, dlaczego wszyscy odradzaja podsmazanie na duzej ilosci oleju? Tylko ze wzgledow zdrowotnych? Mam kolezke, ktory jest b. dobrze zbudowany. Jak zjada kebaba, to absolutnie bez sosw. Same mieso i bulka. Wydawalo mi sie, ze taki sos, ma w sobie cukier, co powoduje [...]
oliwa jest calkiem niezlym wyborem jesli chodzi o smazenie, czemu uwazasz ze sie nie nadaje? i czemu tak sie boisz tluszczu zwierzecego? przeciez to "pol na pol" tl. nasycony i jednonienasycony. Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-09-14 09:34:04
I co z tego, kogo interesuje jak to sie nazywa w jezyku żywieniowców, dla większości z nas jest to świetny, zdrowy posiłek wysokobiałkowy, który większość z nas je na codzien, po co mędrkujesz? poczytaj jeszcze troche A poza tym smażenie na oliwie z oliwek nie jest wskazane bo wtedy większość witamin traci, najzdrowsza jest na surowo