SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

SMAŻENIE

  • Białko a mikrofalówka ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie znam dokladnej zasady dzialania, prawdopodobnie mamy tu do czynienia ze wzbudzaniem czasteczek produktu do drgan, im wieksze drgania tym wiecej ciepla sie wytwarza i mamy odgrzany produkt. Zaleta mikrofali jest ze przenika przez praktycznie wszystko - z wyjatkiem metali. Napewno zachodzi tam proces denaturacji bialka no ale taki proces [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 9255 Data: 2003-12-26 10:17:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • JAJKA :P...

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    dobra- zacznijmy od poczatku: w 100g bialka mamy 48 kcal, 10,80 g bialka, 0,00 tluszcu 0,80 gram cukru. W 100g zoltka mamy odpowiednio:354,00 kcal, 16,30 gram bialka,31,90tlusczu i 0,70 gram wegli. i dla porownania cale jajo o masie 100 gram (przecietnie- 2 male jajka): 151kcal, 12,50g bialka, 10,70 tluszczu i 1g weglowdanow. Co bystrzejszy [...]

    Odpowiedzi: 41 Ilość wyświetleń: 7062 Data: 2004-01-10 17:05:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak inaczej jesc białka..

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Smażenie bez tłuszczu na teflonie... Ale powiedzmy sobie szczerze - gotowane są najzdrowsze i najlepiej przyswajalne.

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1723 Data: 2004-02-14 08:16:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcz

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    łuszcze - składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2376 Data: 2004-03-31 14:57:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • A co do smazenia to polecam post Darka Szukaly: http://www.sfd.pl/temat77111/ - "D.Szukała-smażenie" Oliwe naturalnie mozesz dodawac do roznych potraw - ja dodaje do makaronu i do ryzu i nawet nie czuje roznicy w smaku - picie oliwy to moim zdaniem ostatecznosc - choc co kto lubi Zmieniony przez - anar w dniu 2004-05-19 22:28:16

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 2780 Data: 2004-05-19 22:26:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • białko z kurzych jajek ;)

    Post
    Trening dla początkujących

    Przetwarzanie jajek ( gotowanie, smażenie itp..) na ogół zwiększa ich wartość biologiczną. Nie powinno się zjadać jajek na surowo bo surowe białka z tzw. białka jajka wiążą się w trwałe kompleksy z niektórymi witaminami których organizm nie może wówczas przyswoić Co wy z tą salmonellą?

    Odpowiedzi: 21 Ilość wyświetleń: 5161 Data: 2004-06-24 13:33:13 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jak przygotowywać ?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    ale w przytoczonym artykule było napisane by nie stosować masła do smażenia ! to co najlepiej robić jak smażenie jest nie korzystne ?? piec ??

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1689 Data: 2004-12-05 00:21:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Olej MCT

    Post
    NUTRIFARM&OLIMP

    Wolę odrazu taki koktail z białkiem,mniej roboty:) Jeszcze jedno pytanie chciałbym dorzucić: czy olej MCT poddany obróbce termicznej (smażenie) traci swoje właściwości?

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 8021 Data: 2004-12-16 17:59:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Lamerskie pytanie - białka

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    samo smazenie jest szkodliwe a dla autora rada - wcinaj cale jajka - smaczniej i zdrowiej

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 1144 Data: 2005-02-04 20:34:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WIELKA PROŹBA HELP :D

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    a ja ci niestety ni uloze ale podam ci link gdzie jest wszystko Masz diete dla faceta Dieta dla faceta 1 DZIEŃ Śniadanie Bułka cienko posmarowana chrzanem. Jedna połówka w wędzonym łososiem, plasterkami świeżego ogórka i koperkiem, druga - z wędliną drobiową , plasterkiem rzodkiewki i koperkiem. Kawa z mlekiem. 1 szklanka soku grejpfrutowego. [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1266 Data: 2005-03-08 15:04:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak to jest z tym kurakiem :P

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    dzieki za odpowiedzi, czyli co smazenie ale jedynie smalec albo oliwa? i bulka tarta jedynie od czasu do czasu?

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1328 Data: 2005-03-15 17:37:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Co do smażenia, OLIWA???

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    A smażcie sobie nawet długo tylko w odpowiedniej temperaturze. Z uwagi na stosunkowo niską temperaturę dymiena oliwy z oliwek w ogóle nie powinno się polecać do smażenia. No i zgadzam się z Domerem - jest to mało ekonomiczne rozwiązanie. ---- Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałaty, dań z makaronem, ryżem, owoców morza. [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 6825 Data: 2005-05-12 10:50:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jajecznica...

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    No wiec jak gotujesz znaczy sie wiem jak sie gotuje ale chodzi o smak przeciez ugotowana to bez smaku ale zreszta i tak glownie mui chodzi o smazenie bo mam do piersi swietne sosy.

    Odpowiedzi: 47 Ilość wyświetleń: 6067 Data: 2005-05-17 19:19:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak przyrządzić pierś kurczaka??

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Najzdrowiej jest obtoczyc w przyprawach. POzostawic na 1-2h w lodowce ( zalecane nawet 12h ) aby cycek nasiakl. Pozniej tylko na domowego grila i gotowe. Najszybciej natomiast jest obtoczyc w przyprawach i wrzocic od razu na patelnie( mozna w kawalkach ) Chwila moment i gotowe. Smazenie w panierce podnosi IG potrawy. Wowczas trzustka wytwarza [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 3093 Data: 2005-05-25 10:24:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ig a tluszcze

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wyczytalem, ze dluzsze gotowanie makaronu podnosi IG, a smazenie juz nie? W takim razie, dlaczego wszyscy odradzaja podsmazanie na duzej ilosci oleju? Tylko ze wzgledow zdrowotnych? Mam kolezke, ktory jest b. dobrze zbudowany. Jak zjada kebaba, to absolutnie bez sosw. Same mieso i bulka. Wydawalo mi sie, ze taki sos, ma w sobie cukier, co powoduje [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 3712 Data: 2005-05-28 09:14:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Olej Lniany - moze sie przydać.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    smazenie na oleju lnianym? nie polecam.

    Odpowiedzi: 63 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-06-03 12:20:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ...:::Dieta masówka do oceny:::...

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    I Sniadanie - 7.00 Jogurt naturalny - b:5,1 tł:2 ww:7,2 kcal:67 400gr Płatki owsiane - b:11,9 tł:7,2 ww:69,3 kcal:366 75gr Orzechy włoskie - b:16 tł:60,3 ww:18 kcal:651 50gr Rodzynki suszone - b:2,3 tł:0,5 ww:71,2 kcal:299 50gr Łącznie: b:38,4 tł:43,8 ww:125,3 kcal:1000 / dodalem 50gr rodzynek i pytanie czy nie przesadzilem z weglami? [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 1199 Data: 2005-08-09 20:35:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • na czym smarzyc?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Tamto pytanie bylo do jajecznicy, jesli chodzi o smazenie innych produktow to w ostatniej wypowiedzi napisalem.

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2305 Data: 2005-08-16 14:41:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TKD - propozycje jadłospisów

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    oliwa jest calkiem niezlym wyborem jesli chodzi o smazenie, czemu uwazasz ze sie nie nadaje? i czemu tak sie boisz tluszczu zwierzecego? przeciez to "pol na pol" tl. nasycony i jednonienasycony. Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-09-14 09:34:04

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 11704 Data: 2005-09-14 09:30:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pytanko kulinarne - piers kurczaka :)

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    I co z tego, kogo interesuje jak to sie nazywa w jezyku żywieniowców, dla większości z nas jest to świetny, zdrowy posiłek wysokobiałkowy, który większość z nas je na codzien, po co mędrkujesz? poczytaj jeszcze troche A poza tym smażenie na oliwie z oliwek nie jest wskazane bo wtedy większość witamin traci, najzdrowsza jest na surowo

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 2038 Data: 2005-10-07 16:36:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)