Witam, ostatnio na forum w dziennikach pojawiało się sporo racuchów, więc pojawiły się i chęci, ale z racji redukcji oszczędzanie węgli, więc odpuszczałem, aż kilka dni temu mama narobiła tradycyjnych domowych i czara goryczy się przelała, musiałem coś wymyślić i sprawdzić, czy zadziała :-) przepis jest banalny, ale dla tych co oszczędzają węgle [...]
PAM to takie troche nie-wiadomo-co, o ile sie nie mylę to olestra należy w ogóle do grupy węglowodanów (nigdy specjalnie nie kopałem) - smażę na ceramice/teflonie, ew jeśli przy dodatku tłuszczu - kokos, smalec, rzepak czy oliwa rafinowane - smażenie samo w sobie do zdrowych nie należy, po co dokładać AGE's?;-) Tatar przepro, nie wiem jak można [...]
[...] stołowa oliwy z oliwek(ok.10g) przyprawy http://www.sfd.pl/Pier%C5%9B_z_kurczaka_w_sosie_my%C5%9Bliwskim.-t779559.html *UWAGA- BEZ DODATKU PLATKÓW OWSIANYCH, TAKIE DUSZENIO-SMAŻENIE. IV. Podwieczorek (ok.3- 4 godziny po poprzednim posiłku) Sałatka z tuńczyka Pół puszki tuńczyka z wody(Ew. w sosie własnym) 60g suchej masy 1/4 puszki kukurydzy [...]
Zazwyczaj duszę mięso czyli podsmażam do 10 minut maksymalnie a potem zalewam wodą i gotuję do godziny( w zależności jaki to rodzaj mięsa). Ma czym zalecacie podsmażac i dusić? Robiłam to na Kujawskim ale wiem że to nie najlepszy pomysł. Czym go zastąpić w tej sytuacji? Jeśli chodzi o typowe smażenie to nie, chodzi mi typowo o duszenie.
Pieczone będą lepszym wyborem. Generalnie nie smażę, bo trudno policzyć, ile tego tłuszczu naprawdę się zużyło. Frytki z batatów skropionych oliwą, czy ziemniaki pieczone, też skropione oliwą są extra. Tylko, ze pieczenie chyba trwa dluzej od smazenie, podczas pieczenia oliwa nie traci swoich wlasciwosci?
Dla kogoś, kto kupuje masło większe znaczenie ma cena i smak a niekoniecznie, to czy zawarte są w nim tłuszcze zwierzęce. Pewnie nawet większość uzna to za plus zdrowotny (dodatek roślinnych). Dokładnie. Skoro przez jakieś bodajże 30 lat były nawet oficjalne nawoływania do zamiany tłuszczów zwierzęcych na roślinne w celu zmniejszenia rozwoju [...]
Zależy co już w tym dniu masz jakie źródła tłuszczy. Najczęściej będą to żółtka jaj, masło klarowne (smażenie) i czasami wpadnie wieprzowina (drób i wołowina czy chuda ryba to znikome ilości T). + 1g Omegi 3 z supli. Jeśli będę miał akurat ochotę na orzechy to już oleju nie będę pił w tym dniu zapewne. W takim układzie które oleje? Lniany? [...]
Każdy paker wie lub wiedzieć powinien jak ważna jest rola diety w kulturystyce, jej wpływ na formę oraz zdrowie. Chciałbym w tym temacie przedstawić kilka rad odnosnie wprowadzania zmain w dotychczasowym sposobie żywienia, które pozwolą wam na stopniową zmianę w dobrym kierunku. Zdaję sobie sprawę że wielu z was uzależnionych jest od tego co [...]
A teraz cos dla laikow kuchni- wszystko co chcialbys wiedziec o gotowaniu : Sznycle, brizole, kotlety Z punktu widzenia dietetyki, mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, w którego skład wchodzą wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Skład mineralny mięsa jest urozmaicony; znajdują się w nim: potas, sód, żelazo, [...]
Witam. w tym temacie będziemy wrzucać wszystkie warte uwagi przeczytania artykuły znajdujące się w dziale. Jeśli jakieś tematy waszym zdaniem są warte by tu się znalazły wysyłajcie je mejlem do mnie bądź innych moderatorów, jeśli będą godne by się tu znajdować, wrzucimy je. Zapraszam również do zbioru linków w dziale odchudzanie: [...]
Witam, przedstawie wam posiłek z ryb , ja korzystam z niego po treningu ;] , moze komus sie przyda i urozmaici sobie troche dietke ;] filet z morszczuka ( ja korzystam z szczupaka , lub lina czy jakiejkolwiek ryby rzecznej ) - 300g cebula - 2szt. marchew - 1szt. jajko - 1szt. natka pietruszki - 1 pęczek tarta bułka - 30g mąka pszenna - 50g [...]
Smazenie na oliwie z oliwek? Takie rzeczy to tylko w erze! I nie smazy sie krotko jak cos bo papryka sie wrecz przeciwnie, dlugo smazy (ok.20min) Zmieniony przez - puramuk w dniu 2007-02-25 23:07:28
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
To wychodzi raczej duszony ;-) Ja tak czasem robię, szybko kurczak z dwóch stron, dorzucę trochę pokrojonej papryki i cukini, nakrywam pokrywką i wyłączam kuchnie (mam elektryczną). W przypadku gazowej minimalizujesz gaz i po 10-15 minutach masz fajne mięso z porcją warzyw na półtwardo. Osobiście nie widzę problemu. Problemem jest długie smażenie, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
"Problemem jest długie smażenie, mocne przyrumienianie mięsa" dlaczego problemem?Źle jak się aż zarumieni, mimo że żaden olej ani żadne panierki nie były dodawane?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Ale chodzi mi to smażenie na patelni teflonowej, no bo smażonego nie powinno się jeść ALE ja go smażę na małym ogniu bez oleju, bez panierki tylko że w ten sposób go smarze aż się zarumieni, to jest ok czy źle?
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Powiem Ci, że bardzo "wieśniacko" zadajesz te pytania. Tak dziwnie niektóre słowa są ułożone np. "czego robiony na patelni..."... Co do tego - ogólnie smażenie nie jest dobre. Ale w ten sposób jaki ty mówisz to mięso również wyjdzie suche. Spróbuj jak Mawashi mówił - 30 sec z każdej strony i do piekarnika.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
A dlaczego smażenie nie jest dobre?Mimo że bez oleju, panierek. Właśnie jak tak robię mięso nie jest suche, co da się zjeść, bo od takiego soczyście suchego to po prostu nie mogę na kurczaka patrzeć
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]