SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

SMAŻENIE

  • Racuchy bez mąki

    Temat
    Kuchnia SFD

    Witam, ostatnio na forum w dziennikach pojawiało się sporo racuchów, więc pojawiły się i chęci, ale z racji redukcji oszczędzanie węgli, więc odpuszczałem, aż kilka dni temu mama narobiła tradycyjnych domowych i czara goryczy się przelała, musiałem coś wymyślić i sprawdzić, czy zadziała :-) przepis jest banalny, ale dla tych co oszczędzają węgle [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2531 Data: 2018-11-01 19:47:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 14)
  • PAM to takie troche nie-wiadomo-co, o ile sie nie mylę to olestra należy w ogóle do grupy węglowodanów (nigdy specjalnie nie kopałem) - smażę na ceramice/teflonie, ew jeśli przy dodatku tłuszczu - kokos, smalec, rzepak czy oliwa rafinowane - smażenie samo w sobie do zdrowych nie należy, po co dokładać AGE's?;-) Tatar przepro, nie wiem jak można [...]

    Odpowiedzi: 543 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-11-12 13:01:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 15)
  • Najtrudniejszy pierwszy krok...

    Post
    Trening dla początkujących

    [...] stołowa oliwy z oliwek(ok.10g) przyprawy http://www.sfd.pl/Pier%C5%9B_z_kurczaka_w_sosie_my%C5%9Bliwskim.-t779559.html *UWAGA- BEZ DODATKU PLATKÓW OWSIANYCH, TAKIE DUSZENIO-SMAŻENIE. IV. Podwieczorek (ok.3- 4 godziny po poprzednim posiłku) Sałatka z tuńczyka Pół puszki tuńczyka z wody(Ew. w sosie własnym) 60g suchej masy 1/4 puszki kukurydzy [...]

    Odpowiedzi: 71 Ilość wyświetleń: 4500 Data: 2016-01-07 17:40:42 Szacuny postu: 1 (cały temat: 15)
  • TŁUSZCZE, jakie wybierać? Z czego czerpać?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Zazwyczaj duszę mięso czyli podsmażam do 10 minut maksymalnie a potem zalewam wodą i gotuję do godziny( w zależności jaki to rodzaj mięsa). Ma czym zalecacie podsmażac i dusić? Robiłam to na Kujawskim ale wiem że to nie najlepszy pomysł. Czym go zastąpić w tej sytuacji? Jeśli chodzi o typowe smażenie to nie, chodzi mi typowo o duszenie.

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-03-22 18:29:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 15)
  • Frytki?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Pieczone będą lepszym wyborem. Generalnie nie smażę, bo trudno policzyć, ile tego tłuszczu naprawdę się zużyło. Frytki z batatów skropionych oliwą, czy ziemniaki pieczone, też skropione oliwą są extra. Tylko, ze pieczenie chyba trwa dluzej od smazenie, podczas pieczenia oliwa nie traci swoich wlasciwosci?

    Odpowiedzi: 23 Ilość wyświetleń: 3177 Data: 2016-02-12 21:27:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 15)
  • Dla kogoś, kto kupuje masło większe znaczenie ma cena i smak a niekoniecznie, to czy zawarte są w nim tłuszcze zwierzęce. Pewnie nawet większość uzna to za plus zdrowotny (dodatek roślinnych). Dokładnie. Skoro przez jakieś bodajże 30 lat były nawet oficjalne nawoływania do zamiany tłuszczów zwierzęcych na roślinne w celu zmniejszenia rozwoju [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 2092 Data: 2017-05-04 11:28:00 Szacuny postu: 1 (cały temat: 16)
  • Uzupełnianie kcal tłuszczami - orzechy, oleje.

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Zależy co już w tym dniu masz jakie źródła tłuszczy. Najczęściej będą to żółtka jaj, masło klarowne (smażenie) i czasami wpadnie wieprzowina (drób i wołowina czy chuda ryba to znikome ilości T). + 1g Omegi 3 z supli. Jeśli będę miał akurat ochotę na orzechy to już oleju nie będę pił w tym dniu zapewne. W takim układzie które oleje? Lniany? [...]

    Odpowiedzi: 60 Ilość wyświetleń: 7251 Data: 2018-03-24 22:30:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 16)
  • Dla początkujących i nie tylko

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Każdy paker wie lub wiedzieć powinien jak ważna jest rola diety w kulturystyce, jej wpływ na formę oraz zdrowie. Chciałbym w tym temacie przedstawić kilka rad odnosnie wprowadzania zmain w dotychczasowym sposobie żywienia, które pozwolą wam na stopniową zmianę w dobrym kierunku. Zdaję sobie sprawę że wielu z was uzależnionych jest od tego co [...]

    Odpowiedzi: 76 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-04 21:46:06 Szacuny postu: 4,66 (cały temat: 16)
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    A teraz cos dla laikow kuchni- wszystko co chcialbys wiedziec o gotowaniu : Sznycle, brizole, kotlety Z punktu widzenia dietetyki, mięso jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, w którego skład wchodzą wszystkie aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka. Skład mineralny mięsa jest urozmaicony; znajdują się w nim: potas, sód, żelazo, [...]

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2002-11-23 18:09:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 17)
  • Zbiór linków działu Odżywianie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. w tym temacie będziemy wrzucać wszystkie warte uwagi przeczytania artykuły znajdujące się w dziale. Jeśli jakieś tematy waszym zdaniem są warte by tu się znalazły wysyłajcie je mejlem do mnie bądź innych moderatorów, jeśli będą godne by się tu znajdować, wrzucimy je. Zapraszam również do zbioru linków w dziale odchudzanie: [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-06-30 14:42:05 Szacuny postu: 4,8 (cały temat: 17)
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Witam, przedstawie wam posiłek z ryb , ja korzystam z niego po treningu ;] , moze komus sie przyda i urozmaici sobie troche dietke ;] filet z morszczuka ( ja korzystam z szczupaka , lub lina czy jakiejkolwiek ryby rzecznej ) - 300g cebula - 2szt. marchew - 1szt. jajko - 1szt. natka pietruszki - 1 pęczek tarta bułka - 30g mąka pszenna - 50g [...]

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-08-01 12:56:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 17)
  • Przepisy kulinarne

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Smazenie na oliwie z oliwek? Takie rzeczy to tylko w erze! I nie smazy sie krotko jak cos bo papryka sie wrecz przeciwnie, dlugo smazy (ok.20min) Zmieniony przez - puramuk w dniu 2007-02-25 23:07:28

    Odpowiedzi: 404 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-25 23:06:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 17)
  • Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
    PRO

    To wychodzi raczej duszony ;-) Ja tak czasem robię, szybko kurczak z dwóch stron, dorzucę trochę pokrojonej papryki i cukini, nakrywam pokrywką i wyłączam kuchnie (mam elektryczną). W przypadku gazowej minimalizujesz gaz i po 10-15 minutach masz fajne mięso z porcją warzyw na półtwardo. Osobiście nie widzę problemu. Problemem jest długie smażenie, [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 15:02:16 Szacuny postu: 1 (cały temat: 17)
  • Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
    PRO

    "Problemem jest długie smażenie, mocne przyrumienianie mięsa" dlaczego problemem?Źle jak się aż zarumieni, mimo że żaden olej ani żadne panierki nie były dodawane?

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-27 23:01:14 Szacuny postu: 2 (cały temat: 17)
  • Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
    PRO

    Ale chodzi mi to smażenie na patelni teflonowej, no bo smażonego nie powinno się jeść ALE ja go smażę na małym ogniu bez oleju, bez panierki tylko że w ten sposób go smarze aż się zarumieni, to jest ok czy źle?

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-02 00:24:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 17)
  • Tłuszcze - mieszanie, łączenie, przechowywanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 9297 Data: 2017-10-27 14:12:25 Szacuny postu: 1 (cały temat: 17)
  • Tłuszcze - mieszanie, łączenie, przechowywanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 9297 Data: 2017-10-28 07:30:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 17)
  • Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
    PRO

    Powiem Ci, że bardzo "wieśniacko" zadajesz te pytania. Tak dziwnie niektóre słowa są ułożone np. "czego robiony na patelni..."... Co do tego - ogólnie smażenie nie jest dobre. Ale w ten sposób jaki ty mówisz to mięso również wyjdzie suche. Spróbuj jak Mawashi mówił - 30 sec z każdej strony i do piekarnika.

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-01 14:12:31 Szacuny postu: 1 (cały temat: 17)
  • Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
    PRO

    A dlaczego smażenie nie jest dobre?Mimo że bez oleju, panierek. Właśnie jak tak robię mięso nie jest suche, co da się zjeść, bo od takiego soczyście suchego to po prostu nie mogę na kurczaka patrzeć

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-01 14:31:44 Szacuny postu: 1 (cały temat: 17)
  • Tłuszcze - mieszanie, łączenie, przechowywanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]

    Odpowiedzi: 19 Ilość wyświetleń: 9297 Data: 2017-10-28 07:51:39 Szacuny postu: 1 (cały temat: 17)