SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Co robicie żeby kurczak nie był suchy?

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 51729

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 267 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1917
Co robicie żeby kurczak nie był suchy?Bo po prostu masakra, jeść już gotowanego nie moge, suchy taki że przełknąć się nie da, jakieś wasze sposoby ciekawe?
6
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Chude mięso ma to do siebie, że szybko się wysusza podczas obróbki. Wszystko też zależy w jakiej postaci jadasz mięso i na ile dodatków możesz sobie pozwolić ze względu na dietę.

Poniżej kilka propozycji:
- jeśli w grę nie wchodzą żadne dodatki postaw na pieczenie w piekarniku. Dodaj swoje ulubione przyprawy i piecz dolewając co jakiś czas trochę wody. Dzięki temu mięso nie będzie suche a dzięki przyprawom nabierze charakteru i smaku.
- powyższą wersję możesz urozmaicić dodając warzywa. Niektóre z nich puszczają dużo soku zatem potrawa sama w sobie robi się wilgotniejsza. Do takich warzyw należy np. cukinia, która jednocześnie ma bardzo mało kalorii.
- jeżeli lubisz sosy przygotuj sobie dietetyczną wersję – jeśli dieta pozwala bazuj na zdrowych olejach i przyprawach albo na przecierze pomidorowym. Łyżka przecieru (ok. 30g), przyprawy, odrobina wody i już sos jest gotowy.
- zamarynuj wcześniej mięso w oliwie i przyprawach a później upiecz. Możesz także piec mięso w tzw. rękawie dzięki czemu zachowa ono wilgotność.
- jeżeli wolisz wersję gotowaną to również możesz przygotować oddzielnie sos na bazie warzyw lub przecieru pomidorowego lub zrobić zupę krem i do niej wrzucić kawałki mięsa. Zawsze to będzie pewnego rodzaju alternatywa.

Zapraszamy do Kuchni SFD, tutaj z pewnością znajdziesz wiele inspiracji:

https://www.sfd.pl/Piersi_low_carb_by_Malinowa_[KURCZAK]-t476414.html
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka__Wasze_przepisy-t228766.html
https://www.sfd.pl/Kurczak_z_ryżem_i_warzywami-t941674.html
https://www.sfd.pl/sosy_bez_tluszczowe-t347023.html
https://www.sfd.pl/smaczne_sosy_do_ryzu_pomocy_.-t636203.html 


2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 29 Napisanych postów 856 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 43417
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 267 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1917
Pierwszy przepis w jaki w chodzę i kurczak smażony na oleju WTF

Ja słyszałem że kurczak powinien być gotowany/pieczony a nie smażony i to na oleju.....
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
po pierwsze, nie torturować go zbyt długą obróbką termiczną

mój sprawdzony sposób, to zamarynowanie mięsa (trochę oliwy, wody, zioła, sól), krótko na patelni teflonowej, po 30 sek z każdej strony i później na 12 minut do pieca na 200 st. Wychodzi soczysta i fantastycznie aromatyczne. Grunt to jak najkrótsza obróbka termiczna, ale tak żeby nie był surowy.
Czas pieczenia dotyczy oczyszczonej porcji, około 200 g piersi kurczaka.
1

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 267 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1917
A co sądzisz o smażeniu kurczaka teflonowej?Bez oleju bez niczego, pod przykrywką, bo wtedy wychodzi miękki i fajny ale jest smażony
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
To wychodzi raczej duszony Ja tak czasem robię, szybko kurczak z dwóch stron, dorzucę trochę pokrojonej papryki i cukini, nakrywam pokrywką i wyłączam kuchnie (mam elektryczną). W przypadku gazowej minimalizujesz gaz i po 10-15 minutach masz fajne mięso z porcją warzyw na półtwardo. Osobiście nie widzę problemu. Problemem jest długie smażenie, mocne przyrumienianie mięsa no i pomijam już temat panierek, dużej ilości tłuszczu, etc.
1

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 267 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1917
"Problemem jest długie smażenie, mocne przyrumienianie mięsa" dlaczego problemem?Źle jak się aż zarumieni, mimo że żaden olej ani żadne panierki nie były dodawane?
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak Mawashi.
Jak mam czas to z większością mięs tak robie... że marynujesz ładnie i potem opiekasz delikatnie z dwóch stron. Wtedy mięsko się podpiecze i nie wypływa z niego nic - wtedy w piekarniku można śmiało robić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 267 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1917
A na patelni pod przykrywką bez oleju bez żadnych badziewi tylko zrobione że aż się zarumieni to źle?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 267 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1917
Podbijam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 605 Napisanych postów 36399 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 297123
Też czekam na odpowiedz, bo czasami tak sobie zrobię:p

Dziennik treningowy - http://www.sfd.pl/[DT]_Ozzy__Get_big_or_die_trying-t1037943.html

I don't miss workouts, i don't miss meals, because this is what i love to do :)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nitrobolon II od TREC'a - kto będzie wiedział?

Następny temat

Dieta

WHEY premium