Omlet z kalafiorem i groszkiem
składniki:
- 5 jaj (2 całe i 3
białka)
- łyżka śmietany
- 2-3 łyżeczki mąki
- łyżka masła (do smażenia)
- 20 dag mrożonego kalafiora
- 20 dag mrożonego groszku
- 2 marchewki
1/2 szklanki ostrego sosu pomidorowego
- sól, pieprz
sposób wykonania:
Marchewki oskrobać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Różyczki kalafiora włożyć na wrzątek, posolić i ugotować do miękkości. W osobnej wodzie z dodatkiem soli ugotować groszek i marchewkę. Ugotowane warzywa osączyć na sicie, wymieszać i przykryć, by nie wystygły.
Masło roztopić na patelni. Jajka i białka roztrzepać (zmiksować) ze śmietaną, mąką, szczyptą soli i pieprzu.
Na rozgrzaną patelnię (posmarowaną tłuszczem) wylać połowę masy jajecznej. Trzymać ok. 3-4 minuty na silnym ogniu, aż spód się zrumieni. Co pewien czas przemieszać widelcem środek (ale bardzo ostrożnie, by nie naruszyć spodu). Omlet zsunąć na talerz. Tak samo usmażyć drugi omlet (z drugiej połowy masy jajecznej
)
Na środek nałożyć warzywa, polać sosem pomidorowym. Omlety złożyć na pół.
Pychota!!!
) Szczególnie dla tych, co budują masę....
Mr. Lolxus
"Jedzcie zdrowo i rośnijcie duzi"