Pozwolilem sobie jedna z tych potraf wkleic na forum:
Kurczak w jogurcie
potrzeba:
30 dag piersi z kurczaka
1 cebula (czerwona lub biała)
1 marchewka
3 pomidory
2 szklanki jogurtu
2 ząbki czosnku
przyprawy: jakaś indyjska mieszanka do kurczaka, albo 2-3 łyżeczki curry,
zielone liście kolendry (jeśli są)
koszt: 6 zł (2-3 porcje)
1. Kurczaka umyć pokroić na ok. 2-centymetrowe kawałki, dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, wyciśnięty czosnek, oraz mieszankę przypraw (albo "curry", albo co tam się "indyjskiego" znajdzie). Zalać 1 i 1/2 szklanki jogurtu, wymieszać i odstawić do lodówki na 10 godzin, albo i dłużej aby się pięknie wszystko zamarynowało.
2. Cały ten interes przełożyć (zapewne już następnego dnia) do garnka i gotować na małym ogniu. Aha, jeszcze pomidory - sparzyć i obrać ze skórki, rozdrobnić i dodać do kurczaka. Gotować wszystko razem w tym samym jogurcie, w którym kurczak się marynował około 30-40 minut pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy. Kruchy i delikatny jak aniołek.
3. Podawać z ryżem polane jogurtem i posypane świeżą kolendrą.
Wyglada smacznie i wartosciowo
Maciek
NO GUTS NO GLORY