https://www.sfd.pl/CARBO_NOX_kiedy_na_rynku_-t565697-s9.html#post6
...
Napisał(a)
Proponuję kontynuować tutaj, tematz zaczęty:
https://www.sfd.pl/CARBO_NOX_kiedy_na_rynku_-t565697-s9.html#post6
https://www.sfd.pl/CARBO_NOX_kiedy_na_rynku_-t565697-s9.html#post6
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Carbo - węgle proste i maltodekstryny.
Vitargo - modyfikowane węgle złożone- z IG to pomyłka.
Co do węgli i diety - faftaq - masz racje i to chyba oczywiste, że węgle po treningu są ze wspólnej puli całodniowego zapotrszebowania w ww z diety. A diete dobiera się do założonych swoich celów do zrealizowania. Ale to Molu chyba wie ?
Vitargo - modyfikowane węgle złożone- z IG to pomyłka.
Co do węgli i diety - faftaq - masz racje i to chyba oczywiste, że węgle po treningu są ze wspólnej puli całodniowego zapotrszebowania w ww z diety. A diete dobiera się do założonych swoich celów do zrealizowania. Ale to Molu chyba wie ?
-[][]------[][]-
...
Napisał(a)
on chyba tak - ale Ty pisales o wzorze 0,7 - 1g na kg m.c., i dzieliłes na pół.
stąd napisalem o szerszym kontekscie.
co do vitargo - to sa po prostu amylopektyny, takie jak w ryzu, bananach, ziemniakach itp...
mamy dwa rodzaje skrobi: wolniej wchlaniane amylozy i szybciej wchlaniane amylopektyny. Wystepuja naturalnie w zywnosci, zazwyczaj razem - w roznych proporcjach (wiekszosc produktow skrobiowych ma przewage amylopektyny).
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-05 21:18:53
stąd napisalem o szerszym kontekscie.
co do vitargo - to sa po prostu amylopektyny, takie jak w ryzu, bananach, ziemniakach itp...
mamy dwa rodzaje skrobi: wolniej wchlaniane amylozy i szybciej wchlaniane amylopektyny. Wystepuja naturalnie w zywnosci, zazwyczaj razem - w roznych proporcjach (wiekszosc produktow skrobiowych ma przewage amylopektyny).
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-05 21:18:53
...
Napisał(a)
I według ciefie faftaq co lepsze po treningu?
są granice których przekraczać nie można
...
Napisał(a)
Co do wzoru Molu mówił, że chce lekko sie podrzeźbić , więc zaproponowałem mu takie ilości węgli, że się nie otłuści/przytyje.
Załóżmy, że waży 100kg - jak łyknie 40-50g węgli po treningu to przecież to nie bomba.
Molu podaj wzrost / wagę / twój cel / typ budowy -ektomorfik, endomorf?, mezomorf?
Załóżmy, że waży 100kg - jak łyknie 40-50g węgli po treningu to przecież to nie bomba.
Molu podaj wzrost / wagę / twój cel / typ budowy -ektomorfik, endomorf?, mezomorf?
-[][]------[][]-
...
Napisał(a)
BULL ja zostaje przy swoim.
Po treningu Węgle (ilości ważne od założeń i wyliczonej diety) + BCAA i Gluta.
Po 30-45min pełnowartościowy posiłek (ww, białko, tłusze).
Po treningu Węgle (ilości ważne od założeń i wyliczonej diety) + BCAA i Gluta.
Po 30-45min pełnowartościowy posiłek (ww, białko, tłusze).
-[][]------[][]-
...
Napisał(a)
przy tej wadze to nawet 100 gr niewiele go popsuje
są granice których przekraczać nie można
...
Napisał(a)
ja natomiast uwazam, że glutamina to strata kasy
a bcaa - zwłaszcza leucyna, przydatne mogą byc jak najbardziej. Choc obstawlbym przy mixie wegle+bialko+leucyna/bcaa.
Co do stosowania samych wegli z glutamina i bcaa po treningu - nie widzialem przekonujących badan czy publikacji - które by dowodzily iz to opcja lepsza niz mix wegli i bialek. Sa natomiast badania sugerujące iz mix wegli i bialek - opcjonalnie z dodatkiem leucyny - są opcją najkorzystniejszą po treningu silowym.
Zeby bylo jasne, nie uwazam, ze jedna opcja jest stokroc lepsza od drugiej. Nie widzę po prostu uzasadnienia dla rodzialania bialek i wegli. Malo tego - uwazam bialka za zdecydowanie wazniejsze niz weglowodany po sesji silowej.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-05 21:34:07
a bcaa - zwłaszcza leucyna, przydatne mogą byc jak najbardziej. Choc obstawlbym przy mixie wegle+bialko+leucyna/bcaa.
Co do stosowania samych wegli z glutamina i bcaa po treningu - nie widzialem przekonujących badan czy publikacji - które by dowodzily iz to opcja lepsza niz mix wegli i bialek. Sa natomiast badania sugerujące iz mix wegli i bialek - opcjonalnie z dodatkiem leucyny - są opcją najkorzystniejszą po treningu silowym.
Zeby bylo jasne, nie uwazam, ze jedna opcja jest stokroc lepsza od drugiej. Nie widzę po prostu uzasadnienia dla rodzialania bialek i wegli. Malo tego - uwazam bialka za zdecydowanie wazniejsze niz weglowodany po sesji silowej.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-05 21:34:07
...
Napisał(a)
rafi11 - nie jest to regułą, przykładowo ja ważę koło 110kg i biorąc 50g carbo jest pewne że się zatłuszczę, taka już moja 'uroda'...
"That's not normal because we don't want to be normal.
Normality is what weak people call living. I call it death."
...
Napisał(a)
rafi - akurat opiera sie na wewnetrznym przeswiadczeniu, nie argumentacji.
w poprzednim watku już wrzucalem, ale myslę ze mozna powielic:
Co-ingestion of carbohydrate with protein does not further augment post-exercise muscle protein synthesis
Rene Koopman, Milou Beelen, Trent Stellingwerff, Bart Pennings, Wim H.M. Saris, Arie K Kies3, Harm Kuipers, and Luc J. C. van Loon
The present study was designed to assess the impact of co-ingestion of various amounts of carbohydrate combined to an ample amount of protein intake on post-exercise muscle protein synthesis rates. Ten healthy, fit men (20ą0.3 y) were randomly assigned to 3 cross-over experiments. After 60 min of resistance exercise, subjects consumed 0.3 g·kg-1·h-1 protein hydrolysate with 0, 0.15, or 0.6 g·kg-1·h-1 carbohydrate during a 6 h recovery period (PRO, PRO+LCHO, and PRO+HCHO, respectively). Primed, continuous infusions with L-[ring-13C6]phenylalanine, L-[ring-2H2]tyrosine, and [6,6-2H2]glucose were applied, and blood and muscle samples were collected to assess whole-body protein turnover and glucose kinetics as well as protein fractional synthesis rate (FSR) in the vastus lateralis muscle over 6 h of post-exercise recovery. Plasma insulin responses were significantly greater in PRO+HCHO compared to PRO+LCHO and PRO (18.4ą2.9 vs. 3.7ą0.5 and 1.5ą0.2 U·6h·L-1, respectively: P<0.001). Plasma glucose rate of appearance (Ra) and disappearance (Rd) increased over time in PRO+HCHO and PRO+LCHO but not in PRO. Plasma glucose Ra and Rd were substantially greater in PRO+HCHO vs both PRO and PRO+LCHO (P<0.01). Whole-body protein breakdown, synthesis and oxidation rates, as well as whole-body protein balance did not differ between experiments. Mixed muscle FSR did not differ between treatments and averaged 0.10ą0.01, 0.10ą0.01 and 0.11ą0.01 %·h-1 in the PRO, PRO+LCHO and PRO+HCHO experiments, respectively. In conclusion, co-ingestion of carbohydrate during recovery does not further stimulate post-exercise muscle protein synthesis when ample protein is ingested.
Nie ma tez koniecznosc blyskawicznego hamowania katabolizmu po odlozeniu sztangi:
(za Ellisem ktory zacytowal Dr. Charles B. Hensey'a) -
"Wielu ludzi stara się powstrzymać stan katabolizmu przyjmując suplementy hamujące wydzielanie kortyzolu, ale nie jest to najlepszy sposób w kontekście przyrostu mięśni. Jeśli kulturysta hamuje katabolizm, nie osiąga takich przyrostów o jakie mu chodzi. Musi on usunąć zanieczyszczenia z mięśni (poprzez katabolizm) dla skuteczniejszego ich przyrostu (poprzez anabolizm). Katabolizm, do którego dochodzi w wyniku treningu w mięśniach jest zupełnie innego rodzaju niż katabolizm wywołany głodzeniem. Ten pierwszy jest istotną częścią całego procesu anabolicznego. lepiej pchnąć ten proces do przodu niż hamować coś, co zachodzi naturalnie."
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-05 21:39:01
w poprzednim watku już wrzucalem, ale myslę ze mozna powielic:
Co-ingestion of carbohydrate with protein does not further augment post-exercise muscle protein synthesis
Rene Koopman, Milou Beelen, Trent Stellingwerff, Bart Pennings, Wim H.M. Saris, Arie K Kies3, Harm Kuipers, and Luc J. C. van Loon
The present study was designed to assess the impact of co-ingestion of various amounts of carbohydrate combined to an ample amount of protein intake on post-exercise muscle protein synthesis rates. Ten healthy, fit men (20ą0.3 y) were randomly assigned to 3 cross-over experiments. After 60 min of resistance exercise, subjects consumed 0.3 g·kg-1·h-1 protein hydrolysate with 0, 0.15, or 0.6 g·kg-1·h-1 carbohydrate during a 6 h recovery period (PRO, PRO+LCHO, and PRO+HCHO, respectively). Primed, continuous infusions with L-[ring-13C6]phenylalanine, L-[ring-2H2]tyrosine, and [6,6-2H2]glucose were applied, and blood and muscle samples were collected to assess whole-body protein turnover and glucose kinetics as well as protein fractional synthesis rate (FSR) in the vastus lateralis muscle over 6 h of post-exercise recovery. Plasma insulin responses were significantly greater in PRO+HCHO compared to PRO+LCHO and PRO (18.4ą2.9 vs. 3.7ą0.5 and 1.5ą0.2 U·6h·L-1, respectively: P<0.001). Plasma glucose rate of appearance (Ra) and disappearance (Rd) increased over time in PRO+HCHO and PRO+LCHO but not in PRO. Plasma glucose Ra and Rd were substantially greater in PRO+HCHO vs both PRO and PRO+LCHO (P<0.01). Whole-body protein breakdown, synthesis and oxidation rates, as well as whole-body protein balance did not differ between experiments. Mixed muscle FSR did not differ between treatments and averaged 0.10ą0.01, 0.10ą0.01 and 0.11ą0.01 %·h-1 in the PRO, PRO+LCHO and PRO+HCHO experiments, respectively. In conclusion, co-ingestion of carbohydrate during recovery does not further stimulate post-exercise muscle protein synthesis when ample protein is ingested.
Nie ma tez koniecznosc blyskawicznego hamowania katabolizmu po odlozeniu sztangi:
(za Ellisem ktory zacytowal Dr. Charles B. Hensey'a) -
"Wielu ludzi stara się powstrzymać stan katabolizmu przyjmując suplementy hamujące wydzielanie kortyzolu, ale nie jest to najlepszy sposób w kontekście przyrostu mięśni. Jeśli kulturysta hamuje katabolizm, nie osiąga takich przyrostów o jakie mu chodzi. Musi on usunąć zanieczyszczenia z mięśni (poprzez katabolizm) dla skuteczniejszego ich przyrostu (poprzez anabolizm). Katabolizm, do którego dochodzi w wyniku treningu w mięśniach jest zupełnie innego rodzaju niż katabolizm wywołany głodzeniem. Ten pierwszy jest istotną częścią całego procesu anabolicznego. lepiej pchnąć ten proces do przodu niż hamować coś, co zachodzi naturalnie."
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-02-05 21:39:01
Polecane artykuły