SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tanie i Smaczne Białko: VitaFit

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 71128

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12083 Napisanych postów 160544 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234840
wiem, ja tam mam ktos mowi do mnie prostymi slowami, a ja doszukuje sie innego znaczenia rozumiem. brakowalo mi tam przecinka i myslalem, ze odnosi sie to do ostrowii. ok juz nie spamie.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5049 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 31752
hehe muszę na interpunkcję uważać;)
pozdrawiam;)

:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Hot Blood - w kwestii jakosci bialka serwatkowego to jesli pozyskiwane jest podobnie jak wiekszosc odzywek bialkowych (w tym i ostrowia) metodą ultrafiltracji i mikrofiltracji membranowej - i w procesie produkcyjnym nie jest poddawane dzialaniu wysokich temperatur - to jest to białko wysokowartosciowe, niedenaturowane, bogate we wszystkie naturalnie wystepujące w nim frakcje. Co do samych proporcji pomiędzy poszczególnym frakcjami - to mało który producent je podaje do wiadomosci publicznej.

W kwestii zawartosci i proporcji poszczególnych frakcji bialkowych, to teoretycznie, wg danych zródłowych w wypadku bialek serwatkowych niepoddawanych obróbce termicznej w wyzszych temperaturach - powinny wyglądać nastepująco: Β-laktoglobulin ok 36%, a-laktoalbumina - ok 20%, proetozo-peptony - ok 20%; immunoglobuliny - ok 10%, albumina surowicza ok 5%, laktoferyna - 4%. W rzeczywistosci - wiele zależy też od samego surowca - którym jest mleko i sposobu wypasu krów...

Alergie pokarmowe na frakcje serwatkowe - wystepuja sporadycznie, jesli jestes uczulony na któras frakcję - to faktycznie masz pewien problem. Zwracam jednak uwagę, że nie tylko laktoglobuliny, ale i laktoalbuminy i immunoglobuliny moga uczulać. Choc tutaj bezkonkurencyjna (najczesciej uczulająca) z białek mlecznych i tak będzie kazeina (jest dodatnia zaleznosc pomiędzy masa cząsteczkową peptydu, a potencjałem alergennym). W zasadzie w razie alergii na frakcje bialkowe pochodzenia mlecznego - dobrym pomysłem jest kupowanie "denaturowanych" bialek, powstałych w procesach choćby wymiany jonowej, czy też pełnych hydrolizatów bialek (które praktycznie pozbawione będą tak laktoglobulin, jak i innych frakcji bialkowych, a mimo to będą uważane za najbardziej zaawansowaną postać białka)...

Moim zdaniem wiekszosc osob tutaj na forum wartosc bialka ocenia nie po tyle po zawartosci procentowej (w ramach zdrowego rozsądku), ale po parametrach przede wszystkim takich jak aminogram, a przynajmniej tutaj nalezy szukac zródła powielanej informacji. Choc oczywiscie procentowa zawartosc bialka też jest wazna - dlatego mało kto sie nabiera na serwatkę demineralizowaną (chociaz ta bedzie zawierac wszystkie frakcje wartosciwoe bialkowe które wymienilem).

Wiele osob też będzie wolało bialko co do którego ma 100% pewnosc że jest tym co producent umiesicł na etykiecie, a nie czyms "w tym stylu". Tutaj polscy producenci cieszą się sporym zaufaniem.

Jako ciekawostkę dodam, że choc bardzo wiele odzywek bialkowych pozyskiwanych jest w niskich temperaturach, to jednak podgrzewa sie je by... zapewnić czystośc mikrobiologiczną.

Z drugiej strony najmniej odporna na wysoka temperature jest frakcja bialkowa o wiekszym potencjale alergennym - czyli b-laktoglobulina (tutaj wplyw moze miec juz temp ok 70%), a najbardziej odporną - alfa-albumina.

WIekszosc alergii dotyczących bialek serwatkowych - dotyczy jednak małych dzieci i często towarzyszy alergiom na niektóre bialka mięsne.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-11-24 11:53:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 170 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 953
HotBlood chciałem Ci tylko pokazać mój punkt widzenia "zwykłego jasia" uznałem, że rozczulanie się nad takimi szczególikami jest marginalne i nie warte zachodu, a więc specjalistyczne informacje nie są mi potrzebne i wcale nie czuję się z tym gorszy od zjadacza wysoko-jakościowych białek Moje słowa, które przytoczyłeś były użyte w kontekście żartu. Sorka za spam.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 3215 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 29005
vanila moja

tanio miło i przyjemnie
a co do wchlaniania i trawienia to polecam pić powoli
wytwarzac duzo sliny

95% tego nie robi
a jest to wazniejsze niz te wymienione szczegóły zdaje sie

oczywiscie dyskusja ma sens
warto jest miec pelna informacje

Pozdrawiam

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
wcale nie czuję się z tym gorszy od zjadacza wysoko-jakościowych białek -

Borsukafk - jedząc (zakładając teoretyczenie ze jesz) hydrolizat bialka serwatkowego - jesz białko, które nie zawiera ani laktoglobulin, ani laktoalbuminy, ani laktoferyny ani innych frkacji bialkowych o ktorych tutaj mowa, jesz białko wyjatkowo niesmaczne, a jednak nie powiesz, że jesz białko niskojakosciowe.

Czasem tak jest, że brak jakiegos waloru - kompensuje sie innym i jakby przyjrzeć sie z pewnej perspektywy - to mozna dojsc do wniosku, że kwestia "wysokojakosciowe / niskojakosciowe" - to kwestia dosc względna. Choc też napewno są pewne stałe podstawy wydawania takich sądów, jak chocby zgodnosc zawartosci opakowania z deklaracjami z etykiety z jednej strony, czy też aminogram bialka - z drugiej strony.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-11-24 09:11:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 45 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
HotBlood - większość napisal już faftaq.
Moj błąd, b-laktoglobulina (a nie b-laktoalbumina).
Uczulają a-laktoalbumina, b-laktoglobulina i kazeina.

Obróbka ww białek wpływa na ich działanie uczulające.

Ale tylko jeśli ktoś ma problem z tolerancją białek mleka, ktora wyjdzie podczas spożywania innych produktów mlecznych.

Odnośnie wagi problemu wypowiedział się mietki.

Kolegowanie i inne personalne wycieczki możesz sobie odpuścić.

Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2009-11-24 10:20:15

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115952
a co do wchlaniania i trawienia to polecam pić powoli
wytwarzac duzo sliny

95% tego nie robi
a jest to wazniejsze niz te wymienione szczegóły zdaje sie


święte słowa
zawsze powtarzam żeby "memłać" sobie w buzi

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2506 Wiek 44 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 26492
święte słowa
zawsze powtarzam żeby "memłać" sobie w buzi


brzmi dwuznacznie

Zmieniony przez - beter w dniu 2009-11-24 14:13:07

CEL CYKLU: wypchnąc na klatke ponad 120kg i powiekszyc sie wyglądowo....ło ku..waLOL

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5049 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 31752
no wiesz:>
odin nigdy nie mówi nic co można odczytać niekorzystnie dla niego!!:P
jeśli tak to widzisz to nie armagedon, lecz ragnarok nadciaga:P

:)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jakie białko

Następny temat

super whey protein ( precision engineered)

WHEY premium