Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]
...
Napisał(a)
wiem, ja tam mam ktos mowi do mnie prostymi slowami, a ja doszukuje sie innego znaczenia rozumiem. brakowalo mi tam przecinka i myslalem, ze odnosi sie to do ostrowii. ok juz nie spamie.
...
Napisał(a)
Hot Blood - w kwestii jakosci bialka serwatkowego to jesli pozyskiwane jest podobnie jak wiekszosc odzywek bialkowych (w tym i ostrowia) metodą ultrafiltracji i mikrofiltracji membranowej - i w procesie produkcyjnym nie jest poddawane dzialaniu wysokich temperatur - to jest to białko wysokowartosciowe, niedenaturowane, bogate we wszystkie naturalnie wystepujące w nim frakcje. Co do samych proporcji pomiędzy poszczególnym frakcjami - to mało który producent je podaje do wiadomosci publicznej.
W kwestii zawartosci i proporcji poszczególnych frakcji bialkowych, to teoretycznie, wg danych zródłowych w wypadku bialek serwatkowych niepoddawanych obróbce termicznej w wyzszych temperaturach - powinny wyglądać nastepująco: Β-laktoglobulin ok 36%, a-laktoalbumina - ok 20%, proetozo-peptony - ok 20%; immunoglobuliny - ok 10%, albumina surowicza ok 5%, laktoferyna - 4%. W rzeczywistosci - wiele zależy też od samego surowca - którym jest mleko i sposobu wypasu krów...
Alergie pokarmowe na frakcje serwatkowe - wystepuja sporadycznie, jesli jestes uczulony na któras frakcję - to faktycznie masz pewien problem. Zwracam jednak uwagę, że nie tylko laktoglobuliny, ale i laktoalbuminy i immunoglobuliny moga uczulać. Choc tutaj bezkonkurencyjna (najczesciej uczulająca) z białek mlecznych i tak będzie kazeina (jest dodatnia zaleznosc pomiędzy masa cząsteczkową peptydu, a potencjałem alergennym). W zasadzie w razie alergii na frakcje bialkowe pochodzenia mlecznego - dobrym pomysłem jest kupowanie "denaturowanych" bialek, powstałych w procesach choćby wymiany jonowej, czy też pełnych hydrolizatów bialek (które praktycznie pozbawione będą tak laktoglobulin, jak i innych frakcji bialkowych, a mimo to będą uważane za najbardziej zaawansowaną postać białka)...
Moim zdaniem wiekszosc osob tutaj na forum wartosc bialka ocenia nie po tyle po zawartosci procentowej (w ramach zdrowego rozsądku), ale po parametrach przede wszystkim takich jak aminogram, a przynajmniej tutaj nalezy szukac zródła powielanej informacji. Choc oczywiscie procentowa zawartosc bialka też jest wazna - dlatego mało kto sie nabiera na serwatkę demineralizowaną (chociaz ta bedzie zawierac wszystkie frakcje wartosciwoe bialkowe które wymienilem).
Wiele osob też będzie wolało bialko co do którego ma 100% pewnosc że jest tym co producent umiesicł na etykiecie, a nie czyms "w tym stylu". Tutaj polscy producenci cieszą się sporym zaufaniem.
Jako ciekawostkę dodam, że choc bardzo wiele odzywek bialkowych pozyskiwanych jest w niskich temperaturach, to jednak podgrzewa sie je by... zapewnić czystośc mikrobiologiczną.
Z drugiej strony najmniej odporna na wysoka temperature jest frakcja bialkowa o wiekszym potencjale alergennym - czyli b-laktoglobulina (tutaj wplyw moze miec juz temp ok 70%), a najbardziej odporną - alfa-albumina.
WIekszosc alergii dotyczących bialek serwatkowych - dotyczy jednak małych dzieci i często towarzyszy alergiom na niektóre bialka mięsne.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-11-24 11:53:02
W kwestii zawartosci i proporcji poszczególnych frakcji bialkowych, to teoretycznie, wg danych zródłowych w wypadku bialek serwatkowych niepoddawanych obróbce termicznej w wyzszych temperaturach - powinny wyglądać nastepująco: Β-laktoglobulin ok 36%, a-laktoalbumina - ok 20%, proetozo-peptony - ok 20%; immunoglobuliny - ok 10%, albumina surowicza ok 5%, laktoferyna - 4%. W rzeczywistosci - wiele zależy też od samego surowca - którym jest mleko i sposobu wypasu krów...
Alergie pokarmowe na frakcje serwatkowe - wystepuja sporadycznie, jesli jestes uczulony na któras frakcję - to faktycznie masz pewien problem. Zwracam jednak uwagę, że nie tylko laktoglobuliny, ale i laktoalbuminy i immunoglobuliny moga uczulać. Choc tutaj bezkonkurencyjna (najczesciej uczulająca) z białek mlecznych i tak będzie kazeina (jest dodatnia zaleznosc pomiędzy masa cząsteczkową peptydu, a potencjałem alergennym). W zasadzie w razie alergii na frakcje bialkowe pochodzenia mlecznego - dobrym pomysłem jest kupowanie "denaturowanych" bialek, powstałych w procesach choćby wymiany jonowej, czy też pełnych hydrolizatów bialek (które praktycznie pozbawione będą tak laktoglobulin, jak i innych frakcji bialkowych, a mimo to będą uważane za najbardziej zaawansowaną postać białka)...
Moim zdaniem wiekszosc osob tutaj na forum wartosc bialka ocenia nie po tyle po zawartosci procentowej (w ramach zdrowego rozsądku), ale po parametrach przede wszystkim takich jak aminogram, a przynajmniej tutaj nalezy szukac zródła powielanej informacji. Choc oczywiscie procentowa zawartosc bialka też jest wazna - dlatego mało kto sie nabiera na serwatkę demineralizowaną (chociaz ta bedzie zawierac wszystkie frakcje wartosciwoe bialkowe które wymienilem).
Wiele osob też będzie wolało bialko co do którego ma 100% pewnosc że jest tym co producent umiesicł na etykiecie, a nie czyms "w tym stylu". Tutaj polscy producenci cieszą się sporym zaufaniem.
Jako ciekawostkę dodam, że choc bardzo wiele odzywek bialkowych pozyskiwanych jest w niskich temperaturach, to jednak podgrzewa sie je by... zapewnić czystośc mikrobiologiczną.
Z drugiej strony najmniej odporna na wysoka temperature jest frakcja bialkowa o wiekszym potencjale alergennym - czyli b-laktoglobulina (tutaj wplyw moze miec juz temp ok 70%), a najbardziej odporną - alfa-albumina.
WIekszosc alergii dotyczących bialek serwatkowych - dotyczy jednak małych dzieci i często towarzyszy alergiom na niektóre bialka mięsne.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-11-24 11:53:02
...
Napisał(a)
HotBlood chciałem Ci tylko pokazać mój punkt widzenia "zwykłego jasia" uznałem, że rozczulanie się nad takimi szczególikami jest marginalne i nie warte zachodu, a więc specjalistyczne informacje nie są mi potrzebne i wcale nie czuję się z tym gorszy od zjadacza wysoko-jakościowych białek Moje słowa, które przytoczyłeś były użyte w kontekście żartu. Sorka za spam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
vanila moja
tanio miło i przyjemnie
a co do wchlaniania i trawienia to polecam pić powoli
wytwarzac duzo sliny
95% tego nie robi
a jest to wazniejsze niz te wymienione szczegóły zdaje sie
oczywiscie dyskusja ma sens
warto jest miec pelna informacje
tanio miło i przyjemnie
a co do wchlaniania i trawienia to polecam pić powoli
wytwarzac duzo sliny
95% tego nie robi
a jest to wazniejsze niz te wymienione szczegóły zdaje sie
oczywiscie dyskusja ma sens
warto jest miec pelna informacje
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
wcale nie czuję się z tym gorszy od zjadacza wysoko-jakościowych białek -
Borsukafk - jedząc (zakładając teoretyczenie ze jesz) hydrolizat bialka serwatkowego - jesz białko, które nie zawiera ani laktoglobulin, ani laktoalbuminy, ani laktoferyny ani innych frkacji bialkowych o ktorych tutaj mowa, jesz białko wyjatkowo niesmaczne, a jednak nie powiesz, że jesz białko niskojakosciowe.
Czasem tak jest, że brak jakiegos waloru - kompensuje sie innym i jakby przyjrzeć sie z pewnej perspektywy - to mozna dojsc do wniosku, że kwestia "wysokojakosciowe / niskojakosciowe" - to kwestia dosc względna. Choc też napewno są pewne stałe podstawy wydawania takich sądów, jak chocby zgodnosc zawartosci opakowania z deklaracjami z etykiety z jednej strony, czy też aminogram bialka - z drugiej strony.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-11-24 09:11:40
Borsukafk - jedząc (zakładając teoretyczenie ze jesz) hydrolizat bialka serwatkowego - jesz białko, które nie zawiera ani laktoglobulin, ani laktoalbuminy, ani laktoferyny ani innych frkacji bialkowych o ktorych tutaj mowa, jesz białko wyjatkowo niesmaczne, a jednak nie powiesz, że jesz białko niskojakosciowe.
Czasem tak jest, że brak jakiegos waloru - kompensuje sie innym i jakby przyjrzeć sie z pewnej perspektywy - to mozna dojsc do wniosku, że kwestia "wysokojakosciowe / niskojakosciowe" - to kwestia dosc względna. Choc też napewno są pewne stałe podstawy wydawania takich sądów, jak chocby zgodnosc zawartosci opakowania z deklaracjami z etykiety z jednej strony, czy też aminogram bialka - z drugiej strony.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-11-24 09:11:40
...
Napisał(a)
HotBlood - większość napisal już faftaq.
Moj błąd, b-laktoglobulina (a nie b-laktoalbumina).
Uczulają a-laktoalbumina, b-laktoglobulina i kazeina.
Obróbka ww białek wpływa na ich działanie uczulające.
Ale tylko jeśli ktoś ma problem z tolerancją białek mleka, ktora wyjdzie podczas spożywania innych produktów mlecznych.
Odnośnie wagi problemu wypowiedział się mietki.
Kolegowanie i inne personalne wycieczki możesz sobie odpuścić.
Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2009-11-24 10:20:15
Moj błąd, b-laktoglobulina (a nie b-laktoalbumina).
Uczulają a-laktoalbumina, b-laktoglobulina i kazeina.
Obróbka ww białek wpływa na ich działanie uczulające.
Ale tylko jeśli ktoś ma problem z tolerancją białek mleka, ktora wyjdzie podczas spożywania innych produktów mlecznych.
Odnośnie wagi problemu wypowiedział się mietki.
Kolegowanie i inne personalne wycieczki możesz sobie odpuścić.
Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2009-11-24 10:20:15
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
...
Napisał(a)
a co do wchlaniania i trawienia to polecam pić powoli
wytwarzac duzo sliny
95% tego nie robi
a jest to wazniejsze niz te wymienione szczegóły zdaje sie
święte słowa
zawsze powtarzam żeby "memłać" sobie w buzi
wytwarzac duzo sliny
95% tego nie robi
a jest to wazniejsze niz te wymienione szczegóły zdaje sie
święte słowa
zawsze powtarzam żeby "memłać" sobie w buzi
HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.
...
Napisał(a)
święte słowa
zawsze powtarzam żeby "memłać" sobie w buzi
brzmi dwuznacznie
Zmieniony przez - beter w dniu 2009-11-24 14:13:07
zawsze powtarzam żeby "memłać" sobie w buzi
brzmi dwuznacznie
Zmieniony przez - beter w dniu 2009-11-24 14:13:07
CEL CYKLU: wypchnąc na klatke ponad 120kg i powiekszyc sie wyglądowo....ło ku..waLOL
...
Napisał(a)
no wiesz:>
odin nigdy nie mówi nic co można odczytać niekorzystnie dla niego!!:P
jeśli tak to widzisz to nie armagedon, lecz ragnarok nadciaga:P
odin nigdy nie mówi nic co można odczytać niekorzystnie dla niego!!:P
jeśli tak to widzisz to nie armagedon, lecz ragnarok nadciaga:P
:)
Poprzedni temat
Jakie białko
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- ...
- 51
Następny temat
super whey protein ( precision engineered)
Polecane artykuły