przepis jest dość prosty,a danie smaczne i sycące :)
Myślę,że takie kluseczki będą miłą odmianą dla suchego twarogu, wykrzywiającego niejedną twarz w grymasie cierpienia
do zrobienia klusek potrzebujemy:
-kostki twarogu (chudego lub półtłustego)
-białko jaja (opcjonalnie całe jajo)
-3-4 łyżeczek mąki z pełnego przemiału(typ 1850 graham/mogą być też zmielone płatki owsiane)
-cynamon (wg uznania)
-aromat do ciast/słodzik (wg uznania
----
HOW TO:
Twaróg ugniatamy,dodajemy do niego mąkę,białko/jajo,cynamon/słodzik/aromat do ciast
wyrabiamy 'ciasto'
w międzyczasie zagotowujemy wodę i odrobinę ją solimy.
Wyrobioną masę z twarogu formujemy w nieduże wałeczki na posypanym mąką blacie, po czym tniemy na małe kawałki wielkości klusek.
Tak pokrojone kluski wrzucamy do wrzątku,czekamy jeszcze chwilę do momentu ich wypłynięcia.
-----
Kluseczki możemy podawać z odrobiną miodu, kefirem, jogurtem naturalnym,konfiturą,czy owocami.
-----
Życzę smacznego.
blo yo mind.