Mity żywieniowe
Tłuszcz jest szkodliwy
Oficjalna dietetyka od pewnego czasu głosi pogląd, że tłuszcz jest szkodliwy; zarówno ten zjedzony, jak i odłożony w organizmie. Jest to między innymi pozostałość po pionierskich badaniach przemiany materii, prowadzonych na organizmach bakteryjnych; w światku lekarskim do dziś pokutuje dość powszechne przekonanie, że głównym paliwem komórki są węglowodany. Problem w tym - jakiej komórki? Bakteryjnej lub nerwowej - tak, ale - mięśniowej - tylko przy niedostatku tlenu.
Na zdjęciu wykonanym przy pomocy mikroskopu elektronowego widzimy, że mięsień piersiowy poruszający skrzydło kolibra spala tłuszcz, mimo że koliber żywi się nektarem kwiatowym. Jego organizm zatem przerabia najpierw ten nektar, czyli głównie cukier, na tłuszcz, a potem kropelka tłuszczu "wlewa się" do mitochondrium (miejsce całkowitego spalania substancji energetycznych w komórce), powodując, że skrzydło pracuje z ogromną częstotliwością, do 100 razy na sekundę. Ptaki siewki z kolei potrafią przelatywać ogromne odległości, żywiąc się tylko własnym tłuszczem. Przed odlotem "tyją" o 40-60%, a potem jednym ciągiem lecą nad oceanem 6 tys. km. Organizm "wie, co robi", stosując tłuszcz jako główne paliwo u tych ptaków: jest on najlżejszy i najbogatszy w energię (9 kcal/g, podczas gdy
węglowodany i białka - tylko po 4 kcal/g), i nie wiąże wody, w odróżnieniu od białka i węglowodanów. Ze względu na obfitość wodoru, podczas spalania wytwarza nawet całkiem pokaźną ilość wody, przez co kolibry i siewki nie muszą gasić pragnienia podczas długiej podróży.
Zauważono też, że w społeczeństwach, które obecnie mają najwięcej zawałów, wzrosło znacznie spożycie tłuszczu. Nie zauważa się jednak, że równolegle w tym samym okresie wzrosło spożycie węglowodanów, w tym - cukru i słodyczy. Ludy, które jedzą dużo białka i tłuszczu, a mało węglowodanów, nie cierpią na choroby cywilizacji. Wydawałoby się, że dieta Eskimosów powinna być klasycznie degeneracyjna. Tak jednak nie jest. Choroby cywilizacji pojawiły się u Eskimosów od niedawna, kiedy zaczęli jeść mąkę i cukier.
Tak mięso tworzy załogi będące szkodliwe dla zdrowia ale tylko wtedy gdy w diecie są obecne przetworzone węglowodany.
Bo mięso to załogi jelitowe ale węgle wtedy by żywić zaczły by
bakterie które trują wątrobę i organizm powoli ale np po 30 latach zycia widać pogorszenie stanu zdr.
POZDRAWIAM
SHEFU
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-14 15:10:48
Zmieniony przez - shefu w dniu 2009-01-14 15:31:55