PS:Kalorie sami musicie policzyć.
Coś jeszcze znalazłem :
DE VOLAILLE
Pół piersi kurczaka na osobę,
15 dag masła,łyżeczka świeżych posiekanych ziół(nie koniecznie),ćwierć łyżeczki mieszanki ziół suszonych(majeranek,oregano,tymianek) ,żąbek czosnku,łyżeczka soku z cytryny,sól,biały pieprz mielony,mąka do panierowania,jajo,tarta bułka, olej.
Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy.Z masła,posiekanych ziół(wszystkich),soku z cytryny,soli,pieprzu i rozgniecionego czosnku robimy masło ziołowe.Grudkę masła ziołowego układamy pośrodku płata piersi i zawijamy go w rulonik.Obtaczamy w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce.Smażymy na rozgrzanym oleju dokładnie ze wszystkich stron, aż do zrumienienia.
Gorąco polecam De Volaille bo jest naprawde dobre.
Sznycel
75 dag piersi indyka (w przypadku piersi kurczaka liczymy pół piersi kurczaka na osobę), 4 łyżki sosu sojowego,olej,2 łyżki soku z cytryny,łyżeczka majeranku,łyżeczka tymianku,sól,pieprz,2 jaja,mąka,tarta bułka,koneserom polecam 4 łyżki utartego ostrego sera,najlepiej oscypka,cytryna do przybania.
Pierś indyka kroimy na plastry,lekko zbijamy wilgotnym tłuczkiem.Z sosu sojowego,oleju,soku z cytryny i przypraw robimy marynatę,którą smarujemy sznycle z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki.Później panierujemy w mące,rozbełtanych jajkach i tartej bułce,którą możemy wymieszać pół na pół z tartym serem.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zrumienienia.Podajemy przybrane cząstkami cytryny.
Paprykarz
Kurczak albo 80 dag piersi indyka lub kurczaka, 2 cebule,3 różnokolorowe papryki,3-4 pomidory lub puszka(50 dag)pomidorów w zalewie,łyżka mielonej słodkiej papryki, 0.5 l kwaśnej śmietay lub jogurtu naturalnego, 4 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, szczypta mielonego kminku,sól,olej
Kurczak dzielimy na osiem części(piersi kroimy w dużą kostkę).Siekamy cebulę i podsmażamy na oleju razem z rozgniecionym czosnkiem.Kiedy cebula się zeszkli,zmniejszamy ogień,dosypujemy mieloną paprykę i natychmiast dodajemy kawałki kurczaka lub piersi,pokrojoną w krążki paprykę,sparzone,obrane ze skóry i pokrojone w plastry pomidory i przyprawiamy solą i kminkiem.Przykrywamy i dusimy do miękkości.Co pewien czas mieszamy;jeśli trzeba - dolewamy wodę.Kiedy mięso dochodzi, dolewamy śmietanę lub jogurt i zagotowujemy.Podajemy z ryżem lub po węgersku, z kluskami kładzionymi.
Osobiście bardzo lubie z kluskami kładzionymi ale to sobie samemu można wybrać.
CZŁONEK MAFII ŚW. MIKOŁAJA
Moderator działu Komputery
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=52935 - Najciekawsze posty w dziale Komputery
Jeżeli potrzebujesz sterowniki przyciśnij na napis w prawym dole mojej wypowiedzi.