jest potwierdzone ze jedzenie w wiekszej ilosci miesa zle wplywa na organizm, maks powinno sie je jesc 3-4 razy w tygodniu, a w dzisiejszych czasach miecho jest spozywane praktycznie codziennie
wedlug wielu naukowcow i lekarzy dieta mleczno-jarska jest najzdrowsza, łagodzi stany emocjonalne i sprzyja rozwojowi duchowych wartosci - w przeciwienstwie do diety miesnej, ktora wyzwala agresje i wzbudza niepokoj.
Stwierdzono, ze w krajach gdzie spozycie tłuszców zwierzęcych i mięsa jest minimalne, miażdżyca prawie wcale nie występuje, zo to jest ona wybitnie rozwinięta w społeczeństwach spożywajacych te produkty w nadmiarze.
Dowodem tego , iż dieta mleczno-jarska z dużą ilością surówek uchodzi za dietę idealna dla człowieka może byc przykład odżywiania się Hunzukutów ( mieszkańcy pewnego rejonu Himalajów) - najzdrowszego i najbardziej długowiecznego narodu świata. Głównym pożywieniem tego ludu są przede wszystkim surowe i suszone owoce i jarzyny, mleko i przetwory mleczne. Z świeżo rozdrobnionego zboża przygotowuja przaśne placki. Cukru i ryżu nie używają wcale, soli bardzo mało. Natomiast często sporządzaja potrawy z gatowanych kasz.
Podobne systemy odżywiania spotkac można u ludów zamieszkujących kraje bałkańskie. Natomiast Eskimosi , odżywiający się dietą mięsną, zawierającą ok 300g. białka i ok 170 g. tłuszczów na dobę i tylko minimalną ilośc węglowodanów, popadają już w młodym wieku na choroby wieku starczego (np. miażdżyca) i przeciętny wiek ich życia wynosi ok. 30 lat.